Η Κοπεγχάγη προσπαθεί να προσαρμοστεί και να προστατεύσει τις αστικές περιοχές από την κλιματική αλλαγή. Η πρωτεύουσα της Δανίας απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, των υπόγειων υδάτων και των βροχοπτώσεων, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για τις υποδομές της. Το πάρκο Karens Minde είναι ένα από τα περισσότερα από 300 έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να σταματήσει η πόλη να βυθίζεται. Ένας πρώην βάλτος που κάποτε απέφευγαν οι κάτοικοι που ζούσαν εκεί κοντά, έχει επανασχεδιαστεί με ελκυστικά ελικοειδή μονοπάτια και χλοοτάπητες που συλλέγουν τα νερά της βροχής και των πλημμυρών. Χτισμένη στις ακτές του πορθμού Oresund, η Κοπεγχάγη είναι εξαιρετικά ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης του νερού.
"Όλη η Κοπεγχάγη βρίσκεται κατά κάποιον τρόπο σε διαπραγμάτευση με τον κύκλο του νερού, επειδή είναι υγροβιότοπος που έχει αποξηρανθεί", δήλωσε η Άννα Άσλογκ Λουντ, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Η απειλή είναι τριπλή. Το μετεωρολογικό ινστιτούτο της Δανίας προβλέπει ότι οι βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 30 έως 70 τοις εκατό έως το 2100- η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει επίσης κατά 42 εκατοστά κατά μέσο όρο έως το τέλος του αιώνα. Μόνο ένα εξασκημένο μάτι θα μπορούσε να παρατηρήσει τα ειδικά προστατευτικά υδάτων που έχουν τοποθετηθεί στο πάρκο Karens Minde. Σε μια από τις στροφές του μονοπατιού υπάρχουν τρεις έξοδοι σωλήνων για τα όμβρια ύδατα που συλλέγονται στη γειτονιά. Στη συνέχεια καταλήγει σε μια τεχνητή λίμνη μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.
Επινόηση λύσεων
Το νερό καθαρίζεται καθώς "μεταφέρεται μέσα από το λιβάδι με τα ρυάκια, και στη συνέχεια εδώ μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και τελικά να το αφήσουμε να βγει πίσω στο λιμάνι", δήλωσε η Ντίτε Ράινχολντ Τζένσεν της Hofor, του φορέα παροχής νερού και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που σχεδίασε το πάρκο μαζί με την πόλη. Γρασίδι, θάμνοι και δέντρα πλαισιώνουν την τεχνητή λίμνη. Εκτός από τη διαχείριση των πλημμυρικών υδάτων, η Κοπεγχάγη θέλει να "βελτιώσει τη βιοποικιλότητα, να καταπολεμήσει τα φαινόμενα της θερμικής νησίδας και να δημιουργήσει πράσινες περιοχές" για να συναντιούνται οι άνθρωποι, δήλωσε στο AFP ο Γιαν Ράσμουσεν, του προγράμματος προσαρμογής της πόλης στο κλίμα. Η πόλη ξεκίνησε εργασίες το 2008 για να εντοπίσει τα σημεία που κινδυνεύουν από τις πλημμύρες.
"Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι ότι δεν έχουμε εγχειρίδιο", δεν υπάρχουν δοκιμασμένες μέθοδοι "για το πώς να το κάνουμε αυτό", είπε. Έτσι, οι λύσεις διαφέρουν από γειτονιά σε γειτονιά. Μετά από καταρρακτώδη βροχή στις 2 Ιουλίου 2011 - όταν έπεσαν 135,4 χιλιοστά σε μόλις δύο ώρες προκαλώντας μεγάλες ζημιές - η πόλη αποφάσισε να αναπτύξει ένα δίκτυο σηράγγων ομβρίων υδάτων. Αυτές χρησιμεύουν ως υπόγειοι "αυτοκινητόδρομοι" βροχής σε περιοχές όπου η αστική ανάπτυξη δεν επιτρέπει την άμεση διαχείριση του νερού.
"Αν δεν έχουμε το χώρο, χρειαζόμαστε σωλήνες για να εκτρέψουμε το νερό έξω από την πόλη", δήλωσε ο Ράσμουσεν.
Μοντέλο για άλλες πόλεις
Ορισμένα σχέδια, όπως η κατασκευή του τεχνητού νησιού Lynetteholmen που θα λειτουργούσε ως ανάχωμα κατά της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, δεν έχουν κερδίσει ομόφωνη υποστήριξη. Αλλά η πόλη έχει γενικά επικροτηθεί για τις προσπάθειές της προσαρμογής. "Σίγουρα προσπαθούν", δήλωσε στο AFP η ερευνήτρια Ιζαμπέλ Φρόους, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης. "Συνεργάζονται με ερευνητές και με τους πολίτες προκειμένου να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση".
Ακόμη και με τον αυξανόμενο πληθυσμό της πόλης, μία από τις ισχυρότερες αρχές τους είναι η αποφυγή της οικοδόμησης στις περιοχές με το χαμηλότερο υψόμετρο. "Υπάρχουν ακόμη πολλά μέρη στην Κοπεγχάγη που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις πλημμύρες και τα νερά της βροχής", δήλωσε η Λουντ. "Θα πρέπει να αποφύγουμε την ανάπτυξη σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο". Οι προσπάθειες της Κοπεγχάγης θεωρούνται πρότυπο, δήλωσε η ερευνήτρια.
"Αποκαλώ τη Δανία χώρα-πρότυπο λόγω του εύρους της", είπε. "Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τη δοκιμή νέων μέτρων, για τη συμμετοχή των πολιτών γύρω από αυτά επίσης, επειδή η Δανία είναι μια κοινωνία εμπιστοσύνης. Έχουμε την τάση να ακολουθούμε κανόνες και μας αρέσουν επίσης οι κανόνες, κάτι που δεν συμβαίνει παντού".
Πηγή: ertnews.gr