Η Σλοβακία, όπως και άλλα κράτη μέλη, έχασε την προθεσμία της 15ης Μαρτίου για να αποστείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έκθεσή της σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει στην επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανέφερε η EURACTIV Σλοβακίας.
Η έκθεση σχετικά με την πρόοδο του εθνικού σχεδίου για το κλίμα και την ενέργεια (NECP) συνοψίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται ένα κράτος μέλος στη διαδικασία επίτευξης των στόχων του για το κλίμα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρέπει να αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάθε δύο χρόνια.
Η Σλοβακία έχασε την προθεσμία λόγω της πολυπλοκότητας της διετούς αναφοράς και των τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την εισαγωγή των δεδομένων στα νέα πληροφοριακά συστήματα της DG ENER και της DG ENVI, δήλωσε το σλοβακικό υπουργείο Οικονομίας.
«Τα στοιχεία που λείπουν θα συμπληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Έχουμε ενημερώσει εκ των προτέρων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναμενόμενη μερική καθυστέρηση», δήλωσε το τμήμα Τύπου του υπουργείου στη EURACTIV Σλοβακίας. Σε ερώτηση για το πότε σκοπεύουν να στείλουν ή να δημοσιεύσουν την έκθεση, το υπουργείο απάντησε ότι αυτό θα γίνει μετά την «ολοκλήρωση και επαλήθευση όλων των αναφερόμενων στοιχείων και της ίδιας της έκθεσης».
Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης καθυστερήσει την αποστολή της έκθεσης.
Μόνο η Φινλανδία και η Ολλανδία τήρησαν ακριβώς την προθεσμία για την έκθεση προόδου, ενώ 15 χώρες έχουν αποστείλει τις εκθέσεις τους για την εφαρμογή του NECP μέχρι την ημέρα της δημοσίευσης του άρθρου.
Εν τω μεταξύ, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να υποβάλουν επικαιροποιήσεις των εθνικών τους σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα έως τον Ιούνιο.
Το σχέδιο της Σλοβακίας, καθώς συγκροτήθηκε το 2019, πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον νέο κλιματικό στόχο της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τη στρατηγική «REPowerEU» για τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία.
Τον Δεκέμβριο του 2022, η Επιτροπή εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τους όρους που πρέπει να πληρούν τα κράτη μέλη στα νέα σχέδια. Θα πρέπει να χρησιμοποιούν το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, μια ετήσια αξιολόγηση που δίνεται στις χώρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως βάση για τη σύνταξη των νέων ενεργειακών σχεδίων.
Στις πιο πρόσφατες συστάσεις της, η Επιτροπή προειδοποίησε τη Σλοβακία ότι δεν χρησιμοποιεί επαρκώς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να συμβάλει «στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία και στον μετριασμό του κινδύνου ενεργειακής φτώχειας».
Πηγή: euractiv.gr