Μενού Ροή
«Olympia Forum IV» – Μ. Γραφάκος: «Κυκλική οικονομία είναι να ξαναβάζουμε στην παραγωγή αυτά που παράγουμε»

Τους λόγους που καθιστούν αναγκαία την κυκλική οικονομία στην ανάπτυξη και το αν μπορούν οι τοπικές κυβερνήσεις να γίνουν μοχλός για μια απαραίτητη αλλαγή παραδείγματος τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μανώλης Γραφάκος στην τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Olympia Forum IV, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στην αύξηση του πληθυσμού της γης που είναι αυτή τη στιγμή περίπου 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σημειώνοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί ένα παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στα σημερινά δεδομένα»

«Προσπαθούμε να ξαναφέρουμε ό,τι μπορούμε πίσω στην παραγωγή και για να γίνει αυτό χρειάζονται κάποια στάδια» σημείωσε ο κ. Γραφάκος και πρόσθεσε ότι «το πρώτο στάδιο είναι η διαλογή στην πηγή, στο σπιτικό μας δηλαδή. Να μην πετάμε τα αποφάγια στα σκουπίδια που οδηγούνται στους ΧΥΤΑ. Αλλά να το πετάξουμε σε ένα κάδο που θα γίνει μετά εδαφοβελτιωτικό υλικό. Το ίδιο πρέπει να γίνει στο χαρτί, στο πλαστικό και στο σίδηρο. Επίσης είναι τα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων -όπου στην Ηλεία είναι μία από τις 11 μονάδες στην Ελλάδα, ενώ κατασκευάζονται αρκετές ακόμη και άλλες είναι σε διαγωνιστική διαδικασία. Τα υπολείμματα θα μπορούν να γίνονται καύσιμο το οποίο και μετά θα αξιοποιείται με αρκετούς τρόπους. Αυτό είναι πρακτικά η κυκλική οικονομία. Να ξαναβάζουμε στην παραγωγή αυτά που παράγουμε».

Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι είμαστε στην αρχή αυτής της διαδικασίας αλλά υστερούμε σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες και για να προσαρμοστούμε γρήγορα πρέπει να υπάρξουν υποδομές, αλλά και η ίδια η βιομηχανία να βρει τρόπους να αξιοποιήσει τα απορρίμματα τα οποία υπάρχουν.

«Έχουμε σχέδιο στο υπουργείο περιβάλλον για αυτό και ο στόχος μας είναι να πάμε σε ένα περιβάλλον όπου η ταφή απορριμμάτων θα πάει κάτω από το 10% και αυτό το 2030 η Ελλάδα να έχει γυρίσει οριστικά σελίδα και να είμαστε σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας», υπογράμμισε.

Ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι «θα πρέπει να βοηθήσει και ο πολίτης σε όλο αυτό», ενώ στάθηκε και στα περαιτέρω ζητήματα που υπάρχουν προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός της χώρας μας. Πρόληψη υποδομές και κίνητρα για συνεργασία με την βιομηχανία. Παράλληλα, στάθηκε στην πρόοδο που υπάρχει στην ανακύκλωση κάποιων προϊόντων όπως το χαρτί, και τα ηλεκτρολογικά προϊόντα, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για την ανάπτυξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας