Τις αναγκαίες αποζημιώσεις για τις συνέπειες της καραντίνας λόγω πανώλης των μηρυκαστικών και ευλογιάς των προβάτων στο Νομό Σερρών αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, έθεσε η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή από το βήμα της Βουλής στην ομιλία της κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΑΑΤ και επανεκκίνησης της αγροτικής οικονομίας», την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2025.
Η κ. Αραμπατζή παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις Σέρρες, όπου για παράδειγμα, το μεγαλύτερο μέρος των 1.100 εκτροφών και των περίπου 300.000 αιγοπροβάτων από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2024 μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου του 2025 ήταν σε καθεστώς καραντίνας και υπενθύμισε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη δέσμευση, που έδωσε στην ίδια και αφορούσε τη μηνιαία οριζόντια αποζημίωση σίτισης των πληγέντων κτηνοτρόφων, κατά τη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο στις 05-02-25. «Τι μέλλει γενέσθαι με την αποζημίωση για το τάισμα των μονάδων που τέθηκαν σε καραντίνα χωρίς να χρειαστεί να θανατώσουν τα ζώα τους; Στη συνάντηση που είχαμε πριν από έναν μήνα στο Υπουργείο σάς είχα θέσει το ζήτημα ότι οι κτηνοτρόφοι, εξαιτίας του αναγκαστικού εγκλεισμού του ζωικού τους κεφαλαίου, είχαν ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής. Υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει οριζόντια μηνιαία αποζημίωση σίτισης αυτών των κτηνοτροφών. Πού βρισκόμαστε σήμερα, κύριοι Υπουργοί;» σημείωσε στην ομιλία της.
Πρόβλεψη για την ανεμπόδιστη εκτέλεση των Προγραμμάτων Σπάνιων Φυλών, Νέων Γεωργών, Βιολογικής Κτηνοτροφίας και Οικολογικών Σχημάτων
Η κ. Αραμπατζή όμως επέστησε ιδιαίτερα την προσοχή του Υπουργού και στην ανεμπόδιστη εκτέλεση των επιδοτούμενων προγραμμάτων, που συνδέονται με την ύπαρξη συγκεκριμένου ζωικού κεφαλαίου, όπως το Πρόγραμμα Σπάνιων Φυλών, σημειώνοντας ότι η πληρωμή και ολοκλήρωσή του δεν πρέπει να επηρεαστεί από τις υποχρεωτικές σφαγές λόγω ζωονόσων και το γεγονός ότι στις 22-04-24 δεν κατείχαν ζώα λόγω ανωτέρας βίας. Ομοίως, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών ζητώντας από τον Υπουργό να υπάρξει τόσο στο υλοποιούμενο όσο και στο νέο στάδιο υποβολής αιτήσεων πρόβλεψη για τους κτηνοτρόφους, που δεν θα δηλώσουν στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης του 2025 ζώα για λόγους ανωτέρας βίας, ενώ αντίστοιχη πρόβλεψη ζήτησε τόσο για το Πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας που αναμένεται, όσο και για τα Οικολογικά Σχήματα, που συνδέονται με τη βιολογική κτηνοτροφία.
Προσλήψεις έκτακτου κτηνιατρικού προσωπικού
Στην ομιλία της, που προσανατολίστηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας, η πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προέτρεψε το Υπουργείο, λόγω της μετάδοσης των ζωονόσων, να προσλάβει έκτακτο κτηνιατρικό προσωπικό, θυμίζοντας την πρακτική της δικής της θητείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων. «Ενεργοποιήστε, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, το νομοθετικό πλαίσιο του άρθρου 110 του νόμου 4623/2019 που εφαρμόσαμε -θυμίζω- τον Αύγουστο του 2019, για την κατά παρέκκλιση πρόσληψη έκτακτου κτηνιατρικού προσωπικού ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση έκτακτων ή απρόβλεπτων κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία της αγροτικής παραγωγής. Η πρόσληψη 46 κτηνιάτρων τον Αύγουστο του 2019, οι οποίοι τοποθετήθηκαν μετά από ανάλυση της επικινδυνότητας του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε όλη την ηπειρωτική μεθόριο της χώρας, με μοναδικό έργο την επιτήρηση των περιοχών για την αποτροπή εισόδου της αφρικανικής πανώλης στην επικράτεια, απέτρεψε παντελώς την είσοδό της στη χώρα μας για τρία χρόνια, τη στιγμή που σε Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές κραταιές χώρες ολόκληρες εκμεταλλεύσεις οδηγούνταν σε άμεση θανάτωση. Τοποθετήστε κόσμο στο πεδίο, κύριε Υπουργέ, και θα είμαστε μαζί σας σε αυτήν την προσπάθεια.», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Γνωρίζετε καλά την ανάγκη για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, όχι μόνο γιατί οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες 365 μέρες τον χρόνο, όχι μόνο γιατί αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν καταλύτες της κοινωνικής συνοχής και πολύτιμους συμμάχους στον αγώνα ενάντια στην ερήμωση της υπαίθρου, αλλά και γιατί η κτηνοτροφία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί πολλαπλασιαστή αξίας. Με άλλα λόγια, για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται στην κτηνοτροφία αποδίδετε, παραδίδετε 3 ευρώ τουλάχιστον παραγόμενης αξίας. Για τον λόγο αυτό, η Σερραία Βουλευτής επαίνεσε την τροπολογία απόδοσης του επιδόματος σε κτηνιάτρους και λοιπό προσωπικό για τη συμβολή τους στη διαχείριση των ζωονόσων αλλά και τη δέσμευση του Υπουργείου για την άμεση απόδοση του επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.
Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
Η κ. Αραμπατζή αναφέρθηκε και στις ρυθμίσεις, που προωθεί το παρόν νομοσχέδιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, τονίζοντας ότι η πολιτική της Ν.Δ. στοχεύει στη διευκόλυνση της ίδρυσης, στην ενθάρρυνση και την ενίσχυση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. «Κι όταν μιλώ για την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τις διεπαγγελματικές, που αποτελούσε και προεκλογική μας δέσμευση, αναφέρομαι φυσικά στα πρώτα νομοθετήματα της τότε πολιτικής ηγεσίας με Υπουργό τον Μάκη Βορίδη, στην οποία είχα την τιμή να συμμετέχω ως Υφυπουργός, και στην καταλυτική νομοθέτηση του άρθρου 54 του νόμου 4623/2019 -γιατί πολλά επικριτικά και μηδενιστικά ακούστηκαν από την Αντιπολίτευση-, εκείνου του νόμου που μείωσε την προϋπόθεση της αντιπροσωπευτικότητας από το 33% του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Αραχωβίτη στο 15% της αναγκαίας εκπροσώπησης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ρεαλιστική λύση σε μια σειρά συλλογικοτήτων που ήθελαν να αναγνωριστούν ως διεπαγγελματικές οργανώσεις κραταιών προϊόντων και το νομικό πλαίσιο δεν το επέτρεπε.», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι χάρη σε αυτή τη νομοθέτηση της ΝΔ αναγνωρίστηκαν οι επτά (7) από τις εννέα (9) Διεπαγγελματικές Οργανώσεις που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα.
«Δώσαμε αγώνα το 2019 για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, υπενθυμίζοντας τις επίμονες προσπάθειες της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία συμμετείχε η ίδια ως Υφυπουργός, αρμόδια για την κτηνοτροφία.
«Ξεχωρίζω την ίδρυση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, που αποτελούσε προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, εκφρασμένη τον Αύγουστο του 2018 στη Σαμαρίνα και τον αγώνα διαπραγματεύσεων και διασταλτικών νομοθετικών ερμηνειών, που δώσαμε ως τότε πολιτική ηγεσία για την αναγνώριση αυτής της Διεπαγγελματικής, του εμβληματικού προϊόντος της φέτας. Είμαι βέβαιη λοιπόν, κύριε Υπουργέ, ότι αυτήν την παρακαταθήκη με τις παρούσες ρυθμίσεις που φέρνετε προς ψήφιση μόνο θα την βελτιστοποιήσετε, προς όφελος αυτών των συλλογικοτήτων.», τόνισε η κ. Αραμπατζή.
Ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών
Τέλος, αναφέρθηκε και στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια» των αγροτών επισημαίνοντας ότι θα παρακολουθεί κοινοβουλευτικά την εφαρμογή της νομοθετικής πρωτοβουλίας. «Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, και ευχαριστώ πολύ για την ανοχή, με τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια των 21.000 φυσικών προσώπων και των 700 συνεταιρισμών που χαιρετίζουμε στο παρόν νομοσχέδιο. Όσο και αν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να προβλεφθούν, να ρυθμιστούν περαιτέρω, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνεται μια τέτοια προσπάθεια απεγκλωβισμού χιλιάδων αγροτών και συλλογικοτήτων από ανατοκισμένα δάνεια, στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν, με σκοπό την εξυγίανση των οφειλετών και τη στροφή τους προς την παραγωγική διαδικασία. Ευελπιστούμε σε γενναίες ρυθμίσεις ανάλογες της πολιτικής σας βούλησης και είμαστε εδώ για να τις παρακολουθούμε.», κατέληξε η κ. Αραμπατζή.