Ο μοναδικός παραγωγός χάλυβα και μεγαλύτερος παράγοντας εκπομπών στη χώρα – η US Steel – είναι έτοιμη να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην απαλλαγή από τον άνθρακα, αλλά ο αντιπρόεδρος Miroslav Kiraľvarga λέει ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθούν εντελώς οι παλιές, με καύση άνθρακα διαδικασίες παραγωγής χάλυβα βραχυπρόθεσμα.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ινστιτούτου Value for Money, η αντικατάσταση των παλαιών κλιβάνων κοκ και άνθρακα με πιο πράσινους κλιβάνους ηλεκτρικού τόξου θα ήταν ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να επιτύχει η Σλοβακία τους κλιματικούς της στόχους για το 2030. Το εργοστάσιο της U.S. Steel, που βρίσκεται στην ανατολικοσλοβακική μητρόπολη Κόσιτσε, διαθέτει σήμερα τρεις κλιβάνους που λειτουργούν με καύση άνθρακα.
Ο Kiraľvarga δήλωσε στη EURACTIV Σλοβακίας ότι το εργοστάσιο σχεδιάζει να αντικαταστήσει δύο από αυτούς με πιο πράσινη τεχνολογία. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να παράγονται όλα τα είδη χάλυβα σε έναν κλίβανο ηλεκτρικού τόξου.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το υδρογόνο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απαλλαγή της βαριάς βιομηχανίας από τον άνθρακα. Ο Kiraľvarga, ωστόσο, πιστεύει ότι η χρήση πράσινου υδρογόνου, που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είναι ακόμη μακριά στο μέλλον.
«Προς το παρόν, η εμπορική παραγωγή πράσινου υδρογόνου δεν έχει νόημα. Δεν έχουμε καν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό που χρησιμοποιείται για την ηλεκτρόλυση είναι επίσης ακόμη περιορισμένο. Η εμπορική χρήση του υδρογόνου μέχρι το 2030 είναι ουτοπία», σημείωσε ο Kiraľvarga.
Ο Kiraľvarga επανέλαβε ότι η αποανθρακοποίηση του εργοστασίου της US Steel είναι δυνατή μόνο με τη βοήθεια του κράτους, προειδοποιώντας συχνά ότι αν δεν λάβουν βοήθεια, μπορεί να μεταφερθούν αλλού.
Η εταιρεία επιδιώκει εδώ και καιρό την πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ. Φέτος, τελικά τα κατάφερε- τον Οκτώβριο, η Επιτροπή ενέκρινε δύο προγράμματα ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ για να δώσει στις μεγάλες ενεργοβόρες εταιρείες της Σλοβακίας πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ που απαιτούνται για την απαλλαγή από τον άνθρακα.
Επιπλέον, ο Kiraľavarga επέκρινε την πρόθεση της Επιτροπής της ΕΕ να ακυρώσει τη δωρεάν κατανομή δικαιωμάτων εκπομπών μετά το 2032. Ο Kiraľvarga δήλωσε ότι ο τομέας του χάλυβα υποστηρίζει την εφαρμογή του Μηχανισμού Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (CBAM – ένας μηχανισμός μέσω του οποίου τρίτες χώρες θα πληρώνουν για τις εκπομπές CO2 που εκπέμπονται κατά την παραγωγή διαφόρων αγαθών) ως μέσο προστασίας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, αλλά ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να είναι μόνο συμπληρωματικός των δωρεάν δικαιωμάτων.
Πηγή: euractiv.gr