Δεν είναι μόνο οι κανόνες της ΕΕ που πρέπει να εισαγάγουμε, αλλά και οι περιφερειακές συμφωνίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή, δήλωσε στη Euractiv η Σέρβα υπουργός Ευρωενσωμάτωσης.
Η Σέρβα υπουργός, Tanja Miščević, δήλωσε στη Euractiv ότι μετά την υιοθέτηση της Πράσινης Συμφωνίας, η Σερβία έγινε μέρος της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια το 2020 με σημαντικό τμήμα αυτής να αφορά στην κλιματική αλλαγή.
«Επομένως, δεν είναι μόνο οι κανόνες της ΕΕ που πρέπει να εισαγάγουμε, αλλά και οι περιφερειακές συμφωνίες με τις οποίες μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή στην περιοχή. Η κλιματική αλλαγή έχει γίνει μέρος της βιομηχανικής ανάπτυξης, οπότε η κυκλική οικονομία είναι ένα από τα τμήματα της ανάπτυξής μας. Επηρεάζει όμως παράλληλα την ασφάλεια των πολιτών και την ανάγκη προστασίας από πλημμύρες και φυσικές καταστροφές, οι οποίες διαμορφώνουν και τον τρόπο κατασκευής», δήλωσε η ίδια.
«Το σχέδιο αυτό βρίσκεται στο στάδιο του προσχεδίου, στη Γραμματεία της Ενεργειακής Κοινότητας, και θα αποτελέσει το σχέδιο ανταπόκρισής μας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
Η Εβδομάδα για το Κλίμα ξεκίνησε στη Σερβία με τα εγκαίνια της έκθεσης «Η κλιματική σύμπραξη της Σερβίας και της Γερμανίας». Την έκθεση εγκαινίασε η Anke Konrad, πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Σερβία.
«Όλοι θυμόμαστε τις ισχυρές καταιγίδες σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια, οι οποίες προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στα τέλη Ιουλίου. Καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίσει μόνη της την κλιματική κρίση. Η Γερμανία στηρίζει τη Σερβία εδώ και χρόνια, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και για να ηγηθεί ενός ενεργού αγώνα εναντίον της. Πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων για τη μείωση των εκπομπών CO2 και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για την υγεία του πληθυσμού», δήλωσε ο πρέσβης Konrad.
Η Miščević δήλωσε ότι η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που όλοι βιώνουμε. Είχαμε την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές συνέπειες των καταιγίδων που δεν είναι κοινές για το Βελιγράδι, τη Σερβία, την περιοχή, αλλά και την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα.
«Στο πλαίσιο της ‘Εβδομάδας για το κλίμα’, θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τα βασικά έγγραφα: Την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το αντίστοιχο δικό μας έγγραφο για την εν λόγω συμφωνία – την Πράσινη Ατζέντα για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο προωθεί διάφορες σημαντικές ημερομηνίες – έτοιμο μέχρι το 2050 και απαλλαγή από τον άνθρακα μέχρι το 2030. Όλα αυτά είναι σημαντικές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως κράτος, αλλά έχουμε επίσης σοβαρή ευθύνη για την εφαρμογή τους», είπε.
Πηγή: euractiv