«Υδρογονάνθρακες, ενεργειακή μετάβαση, υδρογόνο - Η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος» είναι το θέμα διήμερου συνεδρίου που ξεκίνησε σήμερα στο Ηράκλειο, με διοργανωτή το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, υπό την αιγίδα του ΙΤΕ, του Πολυτεχνείου και της Περιφέρειας Κρήτης.
Ανάμεσα στις θεματικές που έχουν τεθεί στο επίκεντρο, είναι οι τάσεις και οι εξελιξεις στην ενέργεια, οι γεωπολιτικές συνθήκες, οι υδρογονάνθρακες στην Ελληνική πραγματικότητα, το υδρογόνο και η πράσινη ανάπτυξη, αλλά και η περίπτωση της Κρήτης, οι ενεργειακές ανάγκες και λύσεις, όπως και οι απαιτήσεις και οι πηγές ενέργειας.
Το παρών στο συνέδριο, έδωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων «είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί πολλά χρόνια» και πως «έχοντας φτάσει κοντά στην απάντηση, στο αν έχουμε ή δεν έχουμε κοιτάσματα (...) πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί πώς αυτές οι διαδικασίες, πώς αυτά τα κοιτάσματα θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ελλάδας, αλλά και το μέλλον της Κρήτης ειδικότερα».
Όπως επισήμανε ο κ. Σενετάκης, τέτοια συνέδρια είναι σημαντικά, καθώς αναδεικνύουν παραμέτρους, οι οποίες ενισχύουν την προσπάθεια σχεδιασμού προτάσεων, σχετικά με το «πως θα διαμορφώσουμε την οικονομία της Κρήτης και όχι μόνο, εάν αυτή η διαδικασία έχει αίσιο τέλος».
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι «η Κρήτη μπορεί να γίνει ενεργειακός κόμβος» και πως προς αυτή την κατεύθυνση, απαραίτητη είναι η συνεργασία και η συνέργεια μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και των τοπικών φορέων, που μέσα και από τις Ευρωπαϊκές πολιτικές μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις, προκειμένου να μπορούμε να πούμε ότι η Κρήτη μπορεί να παίξει αυτό το σημαντικό ρόλο στην Μεσόγειο».
Σε ότι αφορά τις έρευνες για το φυσικό αέριο νότια της Κρήτης, ο κ. Αρναουτάκης πρόσθεσε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα, μέχρι το 2025 και ανάλογα με το τι θα δείξουν, «η κυβέρνηση θα αποφασίσει πως θα οδηγηθεί στο επόμενο βήμα».
Ομιλητής στο συνέδριο, ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα των υδρογονανθράκων, σε ότι αφορά την σύμβαση για την έρευνα και την αξιοποίηση, έγινε επί ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και πως έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά, «ως προς τα γεωπολιτικά της ενέργειας, αλλά κυρίως σε ότι έχει να κάνει με την επιτάχυνση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης, που εγείρουν νέα θέματα τα οποία πρέπει να συζητήσουμε», συμπληρώνοντας ότι «το συγκεκριμένο συνέδριο, νομίζω δημιουργεί το χώρο, για να γίνει ουσιαστικός διάλογος σχετικά με το αν υπάρχει μέλλον ή όχι, σε αυτή τη δραστηριότητα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ