Ο Unabomber "σκάει" και αυτή την Κυριακή, με πλούσιο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο με όσα άκουσε την εβδομάδα που προηγήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας.
- Η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης και ο χορός του… ήλιου
- Τιμή πετρελαίου: Σενάριο-σοκ για εκτίναξη έως 350 και βύθιση στα 200 δολ.
- Οι «αφερέγγυοι» του υδρογόνου και το υπουργικό φρένο
- Ο Ιρακινός των φωτοβολταικών
- Οι διαφορετικοί δρόμοι Χ. Δούκα-Ι. Μανιάτη και ο «σκιώδης υπουργός» του ΠΑΣΟΚ
- Ενεργειακά τα νέα έντυπα πόθεν έσχες
- Με ακίνητα και χωράφια αλλά χωρίς ΑΠΕ οι «ενεργειακοί» του ΣΥΡΙΖΑ
- Τα πόθεν έσχες των νέων Επιτρόπων της ΕΕ
- Η Υφυπουργός στον Όλυμπο και τα «απάτητα βουνά»
- Τιμολόγια ρεύματος: Από το νυχτερινό στο μεσημεριανό ή Κυριακάτικο
Η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης και ο χορός του… ήλιου
Τον χορό, όχι της βροχής που χόρευαν οι Ινδιάνοι, αλλά του… ήλιου χορεύουν στην κυβέρνηση ελπίζοντας να διατηρηθούν οι (ασυνήθιστα) υψηλές θερμοκρασίες για τη εποχή. Γιατί; Διότι όσο ο καιρός είναι καλοκαιρινός τόσο δεν χρειάζεται να ανάψουν τα καλοριφέρ -τουλάχιστον όχι στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Μεθαύριο Τρίτη, στις 15 Οκτωβρίου, κάνει πρεμιέρα, όπως πάντα, το πετρέλαιο θέρμανσης, η εκτίμηση για το οποίο ήταν ότι φέτος θα είχε μειωμένη τιμή. Όμως, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αλλά και την Ουκρανία, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τι θα επακολουθήσει. Έτσι, οι ελπίδες εναποτίθενται στον καλό μας τον καιρό μέχρις ότου (εάν) αποκλιμακωθεί η ένταση που διαταράσσει τις ενεργειακές αγορές.
Τιμή πετρελαίου: Σενάριο-σοκ για εκτίναξη έως 350 και βύθιση στα 200 δολ.
Ακόμη και στα 350 δολάρια βλέπουν το πετρέλαιο κάποιοι αναλυτές, στην περίπτωση που η κλιμάκωση των εχθροπραξιών οδηγήσει σε κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ για ένα μήνα. Προφανώς, πρόκειται για ακραίο σενάριο, στο οποίο η αγορά αποδίδει απειροελάχιστες πιθανότητες. Είναι, όμως, ενδεικτικό πού μπορεί να οδηγήσει πιθανή κλιμάκωση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.
Από τα Στενά του Ορμούζ, το στενό πέρασμα μεταξύ Ιράν και Οσμάν, που συνδέει τον Περσικό κόλπο με τον κόλπο του Ομάν και τη θάλασσα της Αραβίας, διέρχονται σήμερα περίπου 21 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή το 21% της παγκόσμιας παραγωγής. Παράλληλα, μέσω των Στενών μεταφέρεται και το LNG από το Κατάρ.
Αναλυτές προβλέπουν, λοιπόν, ότι στην περίπτωση που το Ιράν επιχειρήσει να κλείσει τα Στενά, τότε η τιμή του πετρελαίου θα εκτιναχθεί πάνω από τα 100 δολάρια. Εάν τα κρατήσει κλειστά για ένα μήνα, η τιμή μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 350 δολάρια, εξέλιξη που θα έχει ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία. Τότε η τιμή του πετρελαίου θα βυθιστεί αμέσως κάτω από τα 200 δολάρια.
Καλόν είναι όλα αυτά να παραμείνουν σενάρια διότι κάθε νοήμων άνθρωπος αντιλαμβάνεται τι θα συμβεί.
Οι «αφερέγγυοι» του υδρογόνου και το υπουργικό φρένο
«Αποδείχτηκαν αφερέγγυοι» οι επενδυτές του υδρογόνου που απεντάχθηκαν από τις επιδοτούμενες επενδύσεις στην Κοζάνη, λένε στο υπουργείο Ενέργειας. Δεν διευκρινίζουν ακριβώς σε ποιο επίπεδο έφτασε η αφερεγγυότητά τους, αλλά είναι σαφές ότι εκνεύρισαν σε ανώτατο επίπεδο. Γενικώς στο ΥΠΕΝ με αφορμή και τις δύο απεντάξεις, βλέπουν διαφορετικά το θέμα της ανάπτυξης του υδρογόνου και είναι αποφασισμένοι αυτή την φορά να μην «τρέξουμε» σε μια νέα τεχνολογία, όπως κάναμε με τις ΑΠΕ και σε έναν βαθμό την πατήσαμε. Με λίγα λόγια θα αναμένουμε πρώτα να δούμε πως αναπτύσσεται η τεχνολογία και διεθνώς και μετά θα ακολουθήσουμε..
Ο Ιρακινός των φωτοβολταικών
Η εταιρεία λέγεται White Pearl Villas Quartet ΙΚΕ και την προηγούμενη εβδομάδα κατάφερε να πετύχει μια σημαντική νίκη έναντι του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς η ΡΑΑΕΥ την δικαίωσε στο αίτημα για σύνδεση ενός φωτοβολταικού της πάρκου 99,19 KW που ήθελε να δημιουργήσει στην Σιθωνία της Χαλκιδικής και αρχικά είχε απορριφθεί από τον διαχειριστή μέσης τάσης. Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι ποια είναι αυτή η εταιρεία, η οποία διαθέτει μεταξύ άλλων και εντυπωσιακό τουριστικό κατάλυμα στην Καλντέρα στα Φηρά της Σαντορίνης. Ιδιοκτήτης της είναι η εταιρεία Sunergy που έχει δημιουργήσει από το 2006 με έδρα την Θεσσαλονίκη, ο ιρακινής καταγωγής επιχειρηματίας Αμάντ Αζίζ και η συζυγός του Χαρίκλεια Ταχτσίδου. Η εταιρεία του δεν είναι μικρή. Εντάσσεται μεταξύ των πρώτων εταιρειών στην Ελλάδα που υπέβαλαν αιτήσεις για την κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων σε μεγάλη κλίμακα, συνολικής ισχύος άνω των 5.700 KW, ενώ έχει σημαντική κατασκευαστική δραστηριότητα στην Γερμανία και την Ελλάδα.
Οι διαφορετικοί δρόμοι Χ. Δούκα-Ι. Μανιάτη και ο «σκιώδης υπουργός» του ΠΑΣΟΚ
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στον πλανήτη, στη «φτωχή πλην τίμια» Ελλάδα, εκλέγεται σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένο το πολιτικό σκηνικό.
Στον τομέα ενέργειας του ΠΑΣΟΚ τραγουδούν «άλλος για πρόεδρος τράβηξε, πήγε κι άλλος για… Ανδρουλάκη», παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Δημήτρη Μητροπάνου. Έτσι, τραγουδιστά αναφέρονται στις αποκλίνουσες πορείες του Χάρη Δούκα που είναι υποψήφιος πρόεδρος και του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος στηρίζει Νίκο Ανδρουλάκη, αν και στη δήλωση που έκανε πριν λίγα 24ωρα εξέφρασε μεν τη στήριξή του στο νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε όμως με θετικό τρόπο και στις κοινές προσπάθειές του με τον Χ. Δούκα για την πράσινη μετάβαση.
Οι διαφορετικές πορείες του ηγετικού διδύμου του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τα ραντάρ των ανθρώπων της ενεργειακής αγοράς, οι οποίοι στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην επόμενη ημέρα. Πως δηλαδή θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση στην ενεργειακή πολιτική.
Ο νέος πρόεδρος θα δείξει την κατεύθυνση τόσο με τις τοποθετήσεις του όσο και με τα πρόσωπα που θα επιλέξει αφ’ ενός για «σκιώδη υπουργό Ενέργειας» (το ΠΑΣΟΚ θα σχηματίσει «σκιώδη κυβέρνηση» τις επόμενες εβδομάδες) κι αφ’ ετέρου για γραμματέα του τομέα Ενέργειας στο κόμμα.
Ενεργειακά τα νέα έντυπα πόθεν έσχες
Την ώρα που στο ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν, στο ΣΥΡΙΖΑ κοντράρονται, με «όπλο» και τις δηλώσεις πόθεν έσχες των πέντε υποψηφίων αρχηγών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα. Από τις δηλώσεις προκύπτει ότι στα νέα έντυπα πόθεν έσχες που θα κληθούν να συμπληρώσουν όλοι οι υπόχρεοι, περιλαμβάνεται πλέον και η ενέργεια. Συγκεκριμένα, στο τμήμα που δηλώνονται τα ακίνητα, υπάρχει πλέον ειδική στήλη για την δήλωση της «ισχύος μονάδας παραγωγής ενέργειας», καθώς πλέον είναι αρκετοί όσοι έχουν επενδύσει σε ΑΠΕ. Έτσι, όταν δοθούν στη δημοσιότητα οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 και του 2023, θα φανεί και ποιοι βουλευτές και αιρετοί της αυτοδιοίκησης έχουν κάνουν πράξη την ενεργειακή μετάβαση με το… πορτοφόλι τους.
Με ακίνητα και χωράφια αλλά χωρίς ΑΠΕ οι «ενεργειακοί» του ΣΥΡΙΖΑ
Οι δύο «ενεργειακοί» του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Σωκράτης Φάμελλος και ο ευρωβουλευτής και καθηγητής Δικαίου της Ενέργειας, Νικόλας Φαραντούρης είναι, πάντως, προσανατολισμένοι σε πιο παραδοσιακές μορφές επενδύσεων. Ο Σ. Φάμελλος έχει χωράφια στην Ηλεία από κληρονομιά και ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, η οποία όμως είναι σε αδράνεια.
Ο Ν. Φαραντούρης έχει επενδύσει σε τουριστική επιχείρηση από κοινού με τη σύζυγό του, σε ακίνητα με έσοδα που υπερβαίνουν τις 16.000 ευρώ το χρόνο και σε επενδυτικό-ασφαλιστικό πρόγραμμα της Eurobank, ενώ η σύζυγός του διαθέτει, μεταξύ άλλων, βοσκότοπο στη Δυτική Μακεδονία εκ κληρονομιάς.
Τα πόθεν έσχες των νέων Επιτρόπων της ΕΕ
Με τα πόθεν έσχες ασχολούνται, πάντως, και στις Βρυξέλλες εν όψει της ακρόασης των νέων Επιτρόπων από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο Έλληνας Επίτροπος -και παραγωγός ενέργειας από φωτοβολταϊκά- Απόστολος Τζιτζικώστας, για τα (μεγάλα) περιουσιακά στοιχεία του οποίου οι παρατάξεις της Αριστεράς και των Πρασίνων ζητούν περισσότερες διευκρινίσεις, ενώ κάποιοι πιθανόν να θέσουν ασυμβίβαστο με το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού.
Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καν αναφορά για την δήλωση περιουσιακών στοιχείων του νέου Επιτρόπου Ενέργειας Dan Jorgensen, ένδειξη της καλής προετοιμασίας, ενώ ερωτηματικά εγείρονται και για την Ισπανίδα εκτελεστική αντιπρόεδρο Teresa Ribera, η οποία έχει αρμοδιότητα την πράσινη μετάβαση και άρα, θα επιβλέπει και τον τομέα της ενέργειας. Η Teresa Ribera έχει καταθέσεις και μικρό αριθμό μετοχών μιας τράπεζας της χώρας της, όχι όμως επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας.
Η Υφυπουργός στον Όλυμπο και τα «απάτητα βουνά»
Στην κορυφή του Ολύμπου ανέβηκε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αποκαλύπτοντας μια λιγότερο γνωστή πλευρά του εαυτού της: την έφεσή της στην ορειβασία και γενικότερα στον αθλητισμό.
«Νιώθεις διάφορα συναισθήματα στο δρόμο για την κορυφή του Ολύμπου. Χαίρεσαι με την απόφαση του εγχειρήματος, αμφισβητείς τις δυνατότητες του εαυτού σου, λαχανιάζεις στις ατελείωτες ανηφόρες, φοβάσαι σκαρφαλώνοντας δίπλα σε χάσματα, αλλά τελικά σε σπρώχνει η δύναμη του μυαλού και της ψυχής μέχρι τα 2919 μέτρα», έγραψε στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνοντας ότι είναι σε φόρμα και για τις επόμενες κορυφές.
Κάποιοι στον τομέα της ενέργειας, πάντως, συνδύασαν τις ορειβατικές επιδόσεις της υφυπουργού Ενέργειας με την ελληνική πατέντα για τα «απάτητα βουνά», λέγοντας, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι «δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο και… απάτητο για την Αλεξάνδρα Σδούκου».
Τιμολόγια ρεύματος: Από το νυχτερινό στο μεσημεριανό ή Κυριακάτικο
Στη δεκαετία του 1980 γύρισαν οι μνήμες μετά τις δηλώσεις του Θόδωρου Σκυλακάκη ότι αντί του νυχτερινού θα καθιερωθεί φθηνό(τερο) τιμολόγιο ρεύματος τις καθημερινές το μεσημέρι και το Σαββατοκύριακο καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου.
Οι παλιοί θυμούνται ότι προ 40-50 ετών, όταν ο ΟΤΕ ήταν κρατικός, είχε καθιερώσει την Κυριακάτικη τιμολόγηση στα υπεραστικά τηλεφωνήματα. Έτσι, κάθε Κυριακή το υπεραστικό τιμολογούνταν προς 7 δραχμές ανά κλήση ανεξαρτήτως διάρκειας, ενώ τις καθημερινές τιμολογούνταν 7 δραχμές/λεπτό. Αντίθετα, το αστικό τηλεφώνημα είχε 7 δραχμές ανεξαρτήτως διάρκειας όλη την εβδομάδα.
Όπως τότε, λοιπόν, περίμεναν την Κυριακή να τηλεφωνήσουν σε συγγενείς και φίλους σε άλλες περιοχές της χώρας, τώρα θα την περιμένουν για να βάλουν πλυντήριο και να μαγειρέψουν. Στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει και σήμερα, μόνο που τώρα τα πλυντήρια μπαίνουν στην πρίζα συνήθως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, μετά την επιστροφή από τη νυχτερινή έξοδο, ενώ με το νέο σύστημα θα λειτουργούν όλη την ημέρα.
Από τα ποστ στα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται, πάντως, ότι το νέο τιμολόγιο ρεύματος θα αποκαλείται στην καθομιλουμένη «μεσημεριανό» ή «Κυριακάτικο».