Ο Unabomber "σκάει" και αυτή την Κυριακή, με πλούσιο πολιτικό και επιχειρηματικό παρασκήνιο με όσα άκουσε την εβδομάδα που προηγήθηκε γύρω από τα θέματα της ενέργειας.
- Έμπειρο πολιτικό στο Ενέργειας θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου
- Amber alert για τον Μάξιμο Χαρακόπουλο
- Το «σπάσιμο» του ΥΠΕΝ και οι 4 κρίσεις
- «Βαριά» ονόματα ακούγονται για διάδοχοι του Θ. Σκυλακάκη
- Η Α. Σδούκου διαβαίνει τον Ρουβίκωνα στα… Γρεβενά
- Η διαφωνία των υπουργών σε live μετάδοση για το κόστος του ρεύματος
- Το «ντιζαϊνάτο» ΕΣΕΚ, οι 219.000 ώρες εργασίας και τα 1700 σχόλια
- Η τηλεθέρμανση στη… Βιλαρίμπα και το Βιλαμπάχο
- Τα αποκαλυπτήρια της λύσης για την τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
- Εντείνεται η «πυρηνική κινητικότητα» στην Ελλάδα
- Η ΡΑΑΕΥ στον Μύλο των Ξωτικών
- Διθύραμβοι για την Αθήνα από στελέχη του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΕΧ)
Έμπειρο πολιτικό στο Ενέργειας θέλουν στο Μέγαρο Μαξίμου
Νέα δεδομένα στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου δημιουργεί η κριτική, έντονη κατά τεκμήριο, που δέχεται με αυξανόμενο ρυθμό τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος τόσο από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι αν από την αντιπολίτευση η κλιμάκωση της κριτικής ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, η ένταση των εσωκομματικών πυρών μάλλον ξενίζει.
Καθώς μάλιστα στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι επιθέσεις θα ενταθούν ακόμη περισσότερο, θεωρούν επιβεβλημένο στο τιμόνι του υπουργείου να υπάρχει έμπειρο πολιτικό στέλεχος. Τί σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ακόμη κι αν επιλεγεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Γιάννης Στουρνάρας -ο υπουργός θεωρείται το απόλυτο φαβορί για διάδοχος του νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Amber alert για τον Μάξιμο Χαρακόπουλο
Ο πρώτος, χρονικά, εκ των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που έβαλε κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ήταν ο Λαρίσης Μάξιμος Χαρακόπουλος, της ομάδας των «11» που κατέθεσαν την πολυσυζητημένη ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια. Ο Λαρισαίος πολιτικός εξέφρασε με την ερώτησή του την αντίθεσή του στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκων σε αγροτική γη, θέμα το οποίο έχουν ασχοληθεί, συντονισμένα, άλλοι δύο Λαρισαίοι βουλευτές: πρώτος ο Βασίλης Κόκκαλης του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν αμέσως η Λίτσα Λιακούλη του ΠΑΣΟΚ.
Αφού κατατέθηκε, λοιπόν, η ερώτηση του Μαξ. Χαρακόπουλου, ήταν επόμενο να προσελκύσει το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για συνεντεύξεις, δηλώσεις και γενικότερα να δώσει περισσότερα στοιχεία, προβάλλοντας τις θέσεις του. Μάταια… Ούτε σε τηλεφωνήματα απάντησε ο βουλευτής ούτε σε μηνύματα. Οπότε οι δημοσιογράφοι προφανώς θα στραφούν στη δοκιμασμένη λύση του… amber alert.
Το «σπάσιμο» του ΥΠΕΝ και οι 4 κρίσεις
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις επανέρχεται, εκ των πραγμάτων, και το σενάριο για σπάσιμο του σημερινού υπερ-υπουργείου και δημιουργία ξεχωριστών υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Όσο παραμένει υπουργός ο Θ. Σκυλακάκης, αυτό θεωρείται απίθανο να γίνει, για προφανείς λόγους.
Στην περίπτωση, όμως, που τελικά μετακινηθεί είτε στην Τράπεζα της Ελλάδας είτε σε άλλο υπουργείο, κάτι πάρα πολύ δύσκολο με τα σημερινά ισχύοντα, τότε το υπουργείο δύσκολα θα μείνει ως έχει καθώς τα θέματα που καλείται να διαχειριστεί είναι τόσο σημαντικά που το καθένα, αυτονόητα, προϋποθέτει πολιτική ηγεσία αποκλειστικής απασχόλησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο υπουργός και το επιτελείο του καλούνται να διαχειριστούν 4 μείζονος εμβέλειας θέματα: το ενεργειακό, τη χωροταξία και το νέο οικοδομικό κανονισμό, το περιβάλλον και τα δάση, και την έλλειψη νερού.
Τα μισά δηλαδή από τα φλέγοντα με τα οποία ασχολείται σήμερα η κυβέρνηση συνολικά. Τί μένει για τα υπόλοιπα υπουργεία; Τα εθνικά θέματα, η ακρίβεια, η υγεία…
«Βαριά» ονόματα ακούγονται για διάδοχοι του Θ. Σκυλακάκη
Ενδεικτικό της βαρύτητας που έχει αποκτήσει το ΥΠΕΝ είναι ότι για την θέση του διαδόχου του Θ. Σκυλακάκη, τα πρώτα ονόματα που κυκλοφόρησαν είναι:
-του νυν υπουργού Υγείας και αντιπροέδρου της Νέα Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, το όνομα του οποίου ακούγεται από το 2019 αδιάλειπτα για το υπουργείο Ενέργειας, είναι η αλήθεια
-και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, υπουργού Επικρατείας μέχρι πρότινος, Σταύρου Παπασταύρου.
Υπάρχουν, πάντως, και άλλοι υπουργοί -και των δύο φύλων- που θα πετούσαν τη σκούφια τους για να μετακινηθούν στη Μεσογείων…
Η Α. Σδούκου διαβαίνει τον Ρουβίκωνα στα… Γρεβενά
Η νυν υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ξεκίνησε ως τεχνοκράτης αλλά πλέον έχει τεθεί σε τροχιά για να διεκδικήσει την εκλογή της στη Βουλή και συγκεκριμένα στη μονοεδρική των Γρεβενών, την ιδιαίτερη πατρίδα της. Το ενδεχόμενο της βουλευτικής υποψηφιότητάς της είχε συζητηθεί και το 2023, χωρίς να προχωρήσει. Φαίνεται ότι τελικά θα διαβεί τον εκλογικό Ρουβίκωνα το 2027. Αυτό δείχνουν οι επισκέψεις της στα Γρεβενά το καλοκαίρι, αλλά και πριν λίγες ημέρες στην επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, καθώς και οι συνεντεύξεις που άρχισε να δίνει σε πιο χαλαρό στυλ, παρουσιάζοντας την ανθρώπινη πλευρά της.
Η διαφωνία των υπουργών σε live μετάδοση για το κόστος του ρεύματος
Διαφορετικές απόψεις καταγράφονται όχι μόνο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και εντός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Συνηθισμένο στα υπουργεία. Αυτό που δεν είναι τόσο συνηθισμένο είναι οι διαφορετικές απόψεις να εκδηλώνονται με τον τρόπο που εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Θ. Σκυλακάκη και της υφυπουργού Αλ. Σδούκου.
Το περιστατικό συνέβη στη συνεδρίαση κοινοβουλευτικών επιτροπών όπου παρουσιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Μετά την τοποθέτηση του Θ. Σκυλακάκη, στο βήμα ήταν η Αλ. Σδούκου, η οποία ανέφερε ότι, βάσει του ΕΣΕΚ, το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται τώρα στα 145 ευρώ/ΜWh και θα αποκλιμακωθεί στα 125 ευρώ/ΜWh το 2035, τα 108 ευρώ/ΜWh το 2045 και τα 95 ευρώ/ΜWh το 2050. «Φαίνεται καθαρά, ότι αυτό το κόστος αποκλιμακώνεται, με έναν τρόπο αισθητό και μετρήσιμο, με τα χρόνια, από την ενεργειακή μετάβαση, δηλαδή αυτό που λέμε, ότι η ενεργειακή μετάβαση μειώνει τελικά τις τιμές», επισήμανε η υφυπουργός.
Στο σημείο εκείνο παρενέβη ο υπουργός λέγοντας: «πολύ μικρότερο θα είναι το κόστος. Είναι το μόνο σημείο στο οποίο δεν συμφωνώ με το ΕΣΕΚ. Η γνώμη μου είναι, ότι το βασικό μας πρόβλημα θα είναι κύματα πάρα πολύ χαμηλών τιμών που θα είναι είτε εποχικά είτε θα ακολουθούν επενδυτικούς κύκλους. Αυτό έχει και θέματα δημοσιονομικά, γιατί όσο έχουμε μεγάλες πληρωμές σε ταρίφες, οι πολύ χαμηλές τιμές σημαίνουν δημοσιονομικό κόστος, αλλά και θα είναι και πρόβλημα επενδυτικό».
Και πρόσθεσε ο Θόδωρος Σκυλακάκης: «αυτό θα είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που θα έχουμε να διαχειριστούμε στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση στις επόμενες δεκαετίες, οι βίαιοι επενδυτικοί κύκλοι των ΑΠΕ και η όλη προσπάθεια να τους κάνουμε, όσο γίνεται, λιγότερο βίαιους, θα είναι το κλειδί της επιτυχίας και θα κριθούμε, από το να τους κάνουμε λιγότερο βίαιους και να προχωρά πιο ομαλά αυτή η μετάβαση».
Η υφυπουργός δεν σχολίασε και συνέχισε την τοποθέτησή της σαν να μη συνέβη τίποτα, όμως το περιστατικό καταγράφηκε και προκάλεσε πληθώρα σχολίων.
Το «ντιζαϊνάτο» ΕΣΕΚ, οι 219.000 ώρες εργασίας και τα 1700 σχόλια
Το να ακούσει υπουργός καλά λόγια από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά αυτήν την περίοδο, είναι σπανιότερο και από τον μαύρο κύκνο στην οικονομία. Κι όμως, ο βουλευτής Μίλτος Ζαμπάρας αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην παρουσίαση του ΕΣΕΚ από Θ. Σκυλακάκη και Αλ. Σδούκου. «Ομολογώ ότι ήταν μία εύληπτη παρουσίαση σε σχέση με την στοχοθεσία, μία - να το πω έτσι – ντιζαϊνάτη, καλή παρουσίαση», είπε, τονίζοντας, όμως, ότι «βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την πραγματικότητα» και ασκώντας φυσικά κριτική στην κυβερνητική πολιτική.
Εκτός από «ντιζαϊνάτο», πάντως, το ΕΣΕΚ είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς καθώς, όπως εξήγησε η υφυπουργός Ενέργειας, για να προσομοιωθεί η λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος ώρα - ώρα για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι το 2050 με μαθηματικά μοντέλα πανευρωπαϊκής αποδοχής, που είναι προσαρμοσμένα στο ελληνικό σύστημα, χρειάστηκαν 219.000 ώρες.
Επίσης, για το ΕΣΕΚ υποβλήθηκαν 360 σχόλια στο Open.gov. και το υπουργείο Ενέργειας παρέλαβε 180 επιστολές, με εκτενέστερες τοποθετήσεις. Στην ουσία δηλαδή αποδελτιώθηκαν πάνω από 1.700 σχόλια από 350 συμμετέχοντες.
Η τηλεθέρμανση στη… Βιλαρίμπα και το Βιλαμπάχο
Την παλιά, δημοφιλή διαφήμιση για τη Βιλαρίμπα και το Βιλαμπάχο θυμίζει η ιστορία με την τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία. Νέο Βιλαρίμπα το… Αμύνταιο όπου διαχρονικά ακολούθησαν σώφρονα πολιτική με την τηλεθέρμανση. Εκεί έχει ενεργοποιηθεί η τηλεθέρμανση και οι κάτοικοι απολαμβάνουν τη ζεστασιά του σπιτιού τους τις πρώτες κρύες νύχτες του φθινοπώρου.
Αντίθετα, όπως στο Βιλαμπάχο ακόμη πλένουν, έτσι και σε Κοζάνη-Πτολεμαϊδα, με τα πολύ μεγάλα χρέη, ακόμη… συζητούν, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς θέρμανση. Άλλη μια απόδειξη ότι ο λογαριασμός του λαϊκισμού και των πελατειακών σχέσεων μπορεί συνήθως να αργεί αλλά έρχεται πάντα και μάλιστα βαρύς.
Τα αποκαλυπτήρια της λύσης για την τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Ανθρωπος των δύσκολων ενεργειακών αποστολών αποδεικνύεται τελικά ο ΥΠΕΝ Θόδωρος Σκυλακάκης, αφού έστω και την «δωδεκάτη ώρα» κατόρθωσε με τις ενέργειές του να φέρει συμφωνία για την συνέχιση της τηλεθέρμανσης και την υπέρβαση του εμποδίου που συνιστούσε η συσσώρευση χρέους άνω των 100 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ από τη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης ΠτολεμαΪδας. Η «σολομώντεια» λύση που επετεύχθη θα επικυρωθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας (που συνεδριάζει το μεσημέρι της Κυριακής) και θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στην Αθήνα, σε συνέντευξη τύπου παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της ΔΕΗ, του Διευθύνοντος Συμβούλου Γιώργου Στάσση, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Γ. Αμανατίδη και των δημάρχων Εορδαίας, Κοζάνης και Αμυνταίου. Το βασικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ο επιμερισμός του χρέους τρία ισόποσα μέρη, εκ των οποίων το ένα τρίτο θα καταβληθεί άμεσα από το ΥΠΕΝ (δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό), το ένα τρίτο θα «κουρευτεί « από τη ΔΕΗ υπέρ ΔΕΤΗΠ υπό προϋποθέσεις (εμπρόθεσμη καταβολή των πληρωμών από τη ΔΕΤΗΠ στο μέλλον) και το τρίτο θα πληρωθεί από τα έσοδα των δήμων από το τέλος ΑΠΕ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έρθει με διαδικασίες εξπρές στη Βουλή, καθώς τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 19 Οκτωβρίου ξεκίνησε η τηλεθέρμανση στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας όπου χρησιμοποιείται, καθώς οι θερμοκρασίες έπεσαν απότομα…
Εντείνεται η «πυρηνική κινητικότητα» στην Ελλάδα
Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, διεξάγεται και ένα πολύ ενδιαφέρον συνέδριο για τις προοπτικές της ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα. Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών θα είναι ο επικεφαλής σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, Νίκος Τσάφος και ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, Αθανάσιος Δαγούμας, το στέλεχος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Fanny Tomos Paniagua, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας Χρήστος Χουσιαδάς και οι καθηγητές του ΕΜΠ Εμμανουήλ Κακαράς και Μάριος Αναγνωστάκης. Το τάιμινγκ του συνεδρίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καθώς έρχεται σε μια συγκυρία που η πυρηνική ενέργεια ανεβαίνει στην ατζέντα της ΕΕ (με πρωτοβουλία της συνήθους υπόπτου Γαλλίας), κινήσεις για την προώθησή της γίνονται σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της βαλκανικής γειτονιάς της Ελλάδας (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία) και πληθαίνουν οι ενδείξεις και δηλώσεις που δείχνουν ότι και η Αθήνα αρχίζει να αναζητεί τη θέση της στο πυρηνικό παζλ αν και με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα, λαμβάνοντας υπόψη το πολιτικό κόστος και τις ισχυρές κοινωνικές αντιδράσεις που θα προκαλούσε η ανέγερση πυρηνικών μονάδων στην περιοχή. Καθίσταται πάντως σαφές ότι η αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ότι «η απανθρακοποίηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια» το καλοκαίρι δεν ήταν τυχαία, ούτε και η τοποθέτηση του ενικού Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομία Τάσου Γαϊτάνη σε έτερη ημερίδα -που διοργάνωσε στο «Δημόκριτο» το think tank Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων - για την ανάγκη να εξετάσουμε την ανάπτυξη τέτοιων πυρηνικών αντιδραστήρων και στην Ελλάδα.
Η ΡΑΑΕΥ στον Μύλο των Ξωτικών
Δεν θέλω γκρίνιες με την συγκεκριμένη είδηση. Η στήλη ένιωσε πολύ καλά στο άκουσμα της, ότι ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ, Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, Θανάσης Δαγούμας, υπέγραψε απόφαση για την συμμετοχή της με 20.000 ευρώ συν ΦΠΑ 4.800 ευρώ, στη δράση στον Μύλο των Ξωτικών σε συνεργασία με τον δήμο Τρικαίων για όλη την περίοδο των Χριστουγέννων. Για πολλούς είναι μια κίνηση ..υψηλού συμβολισμού.
*Διευκρίνηση, καθώς μου λένε ότι όλο αυτό είναι αίτημα της Διεύθυνσης του Γραφείου Επικοινωνίας και έγκριση της ολομέλειας της ΡΑΑΕΥ. Η δαπάνη αφορά την διεξαγωγή ενεργειακών εκπαιδευτικών δράσεων για τις νέες και τους νέους. Τα Τρίκαλα είναι μια από τις έξι ελληνικές πόλεις που έχουν επιλεγεί στην Ευρωπαική Αποστολή "100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις έως το 2030 από και προς τους πολίτες". Οι νέοι και ιδίως οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μέσα από τις δράσεις αυτές θα μάθουν για την Κλιματική ουδετερότητα, την ενεργειακή μετάβαση, τα οφέλη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τον αναγκαίο ψηφιακό μετασχηματισμό, αποκτώντας ενεργειακή συνείδηση. Την δράση της ΡΑΑΕΥ θα στηρίξουν σύμφωνα με πληροφορίες οι φορείς των ΑΠΕ: ΕΛΕΤΑΕΝ, ΕΣΜΥΕ κλπ.
Διθύραμβοι για την Αθήνα από στελέχη του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΕΧ)
Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και συνέδριο των Στελεχών Πωλήσεων του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΕΧ) που εδρεύει στη Φρανκφούρτη και τα στελέχη του κατενθουσιάστηκαν από το vibe της πρωτεύουσας, αν κρίνουμε από τα διθυραμβικά σχόλια στελεχών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Αθήνα, αισθάνομαι την ενέργεια !» έγραψε στο LinkedIn ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας του ΕΕΧ Στέφεν Κέλερ, σχολιάζοντας ότι «Η Ελλάδα προορίζεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στο σχέδιο της Ευρώπης να επανεξετάσει τον τρόπο προμήθειας φυσικού αερίου και το ΕΕΧ μπορεί να διευκολύνει τις εξελίξεις». Τα στελέχη του ΕΕΧ δεξιώθηκαν τους εν Ελλάδι πελάτες τους, καθώς το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και αρκετές ελληνικές εταιρίες -μεταξύ των οποίων και οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας- το χρησιμοποιούν για να αγοράζουν ρεύμα και αέριο στις προθεσμιακές αγορές του