--Πριν από λίγες μέρες σιγοψιθυρίζονταν. Τώρα λέγεται από περισσότερους ότι ο ένας από τους δύο ιδιώτες εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην λίστα με τις πληρωμές ή την προετοιμασία πληρωμής σε ρούβλια της Gazprom.
--Οι εξελίξεις ωστόσο δείχνουν να δικαιώνουν την εν λόγω εταιρεία, καθώς αποδείχτηκε ότι η ευρωπαική στάση μπέρδεψε περισσότερο το θέμα, παρά η απόφαση Πούτιν, που έφερε τον υπερβολικό τίτλο «πληρωμές σε ρούβλια». Για έναν μηχανισμό πρόκειται.
--Οι εταιρείες θα πληρώνουν με τα ωραία τους ευρώ και μετά οι ρώσοι τους ζητούν να κάνουν αυτό που ίδιοι έκαναν μέχρι τώρα: Να δημιουργούν μια τεχνητή ζήτηση για ρούβλια κρατώντας σταθερή την ισοτιμία του, παρά τις κυρώσεις. Αν δεν το κάνουν οι εταιρείες θα συνεχίσουν να το κάνουν οι ίδιοι οι Ρώσοι, άρα δεν είναι σαφές αν πρόκειται για σπάσιμο των κυρώσεων.
--Αν ήθελαν οι ευρωπαίοι οι κυρώσεις να πιέσουν τον Πούτιν, μια λύση υπάρχει για την οποία δεν είναι προετοιμασμένοι: Να σταματήσουν τις αγορές από την Ρωσία τόσο του φυσικού αερίου, όσο και τους άνθρακα και του πετρελαίου.
--Μόνο η κορυφή του «παγόβουνου», των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος που δεν διαθέτουν από πίσω τους παραγωγή, αποτελεί η υπόθεση της Volterra, η οποία επίσημα χτες βγήκε από την μητρική ΑΒΑΞ προς πώληση.
--Διψήφιος αριθμός εταιρειών λειτουργεί ήδη πάνω από 9 μήνες με ζημιές. Δηλαδή πληρώνουν ακριβότερα το ρεύμα στους παραγωγούς σε σχέση με τις τιμές που το πουλάνε στους καταναλωτές πελάτες τους.
--Σε αυτή την κατεύθυνση οι επιλογές είναι δύο: Ή να περάσουν το σύνολο των επιβαρύνσεων στους καταναλωτές, σπάζοντας τις συμβάσεις και βγαίνοντας εκτός ανταγωνισμού καθώς θα γίνουν πολύ ακριβότεροι από τις άλλες εταιρείες προμήθειας. Ή θα πρέπει να αποσυρθούν «διακριτικά» από την αγορά.