Παρά τις διαψεύσεις η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero αποκαλύπτει τον σύμβουλο που έχει επιλέξει η Ιταλική Enel για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, τους ενδιαφερόμενους, αλλά και το πιθανό τίμημα.
Ποιοι ενδιαφέρονται για την ελληνική ENEL
Ανοίγουν πολιτικά μέτωπα στην Ενέργεια
Γιατί παρακολουθούσαν τον όμιλο Μυτιληναίος;
Τελειώνουν οι συζητήσεις για το πλαφόν
Η Ραχήλ Μακρή και το ΚΑΠΕ
Μετασχηματίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ
Από το Ελσίνκι στα ..Φάρσαλα
Ποιοι ενδιαφέρονται για την ελληνική ENEL
Παρά τις διαψεύσεις η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero αποκαλύπτει ότι η Enel έχει επιλέξει την BNP Paribas, ως σύμβουλο για την πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος έχουν ήδη παρουσιαστεί και αναλυτικά έχουν γίνει οι Ardian, KKR, Macquarie (ήδη στον ΔΕΔΔΗΕ), Antin και State Grid of China (ήδη στον ΑΔΜΗΕ). Η συναλλαγή θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1,2 δις. ευρώ.
Ανοίγουν πολιτικά μέτωπα στην Ενέργεια
Ισχυρό ενεργειακό άρωμα με εμπλοκή και μεγάλων ομίλων έχουν οι τελευταίοι διάλογοι που δημοσιεύονται στο πλαίσιο της υπόθεσης των παρακολουθήσεων, οι οποίοι για την ώρα τουλάχιστον δεν διαψεύδονται. Μέχρι τώρα ο πρώην υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης φέρεται δυσαρεστημένος από τον ανασχηματισμό να συνομιλεί με τον επικεφαλής της Δίκαιης Μετάβασης Κωστή Μουσουρούλη, και να αναφέρεται με διόλου κολακευτικά σχόλια για τον διάδοχο του στο υπουργείο, τον κ. Κώστα Σκρέκα, σε επίπεδο όπως θα μιλάγαμε στον κολλητό μας. Δηλαδή ελεύθερα. Το θέμα είναι ποιες θα είναι πλέον οι σχέσεις των δύο υπουργών..
Γιατί παρακολουθούσαν τον όμιλο Μυτιληναίος;
Από όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα έχουμε έναν διάλογο του Κωστή Χατζηδάκη, με τον γνωστό χρηματιστή και μέλος του δ.σ. της Μυτιληναίος κ. Αλέξη Πιλάβιο στον οποίο εκφράζεται επίσης η δυσφορία Χατζηδάκη για τον ανασχηματισμό, επισημαίνοντας ότι κάποια πράγματα που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείο και εταιρείας, θα καθυστερήσουν. Απλά συσχετίζεται το ενδιαφέρον όσων παρακολουθούσαν, με την είδηση που είχε δημοσιευτεί τις προηγούμενες μέρες ότι παρακολουθούνταν ένας ακόμα στενός συνεργάτης του ομίλου Μυτιληναίος, ο κ. Κανελλόπουλος. Ουδέν μεμπτό, σε ότι αφορά το περιεχόμενο, με την σκοπιμότητα αυτών που έδωσαν την εντολή των παρακολουθήσεων (εφόσον επιβεβαιωθούν) να παραμένει αδιευκρίνιστη..
Τελειώνουν οι συζητήσεις για το πλαφόν
Οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για το πλαφόν τελειώνει, μετά την αρνητική γνωμοδότηση της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας. Θα θέσει λέει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ. Για το ίδιο θέμα οι Γερμανοί συμμετέχουν τυπικά στην συζήτηση. Στην πραγματικότητα δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Γιατί πολύ απλά, δεν θέλουν να διακινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο. Θέμα χρημάτων δεν τίθεται. Και το ερώτημα είναι πότε στην Ευρώπαική Ένωση ελήφθη μια απόφαση με την οποία διαφωνεί η Γερμανία και η ΕΚΤ. Μην προβληματίζεστε για την απάντηση. Ποτέ!
Η Ραχήλ Μακρή και το ΚΑΠΕ
Τελικά κανείς δεν χάνεται. Μαθαίνω ότι η Ραχήλ Μακρή είναι Προϊσταμένη Τμήματος στο Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών & Λογιστηρίου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το γνωστό ως ΚΑΠΕ! Οι δραστηριότητες του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών & Λογιστηρίου περιλαμβάνουν: Διαχείριση οικονομικών θεμάτων (Προϋπολογισμός του Κέντρου, Λογιστήριο, Προμήθειες, Συμβάσεις με τρίτους κ.λπ.)
Μετασχηματίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ
Μια από τις πιο μεγάλες δουλειές στον χώρο των συμβουλευτικών υπηρεσιών έχει βγάλει στον αέρα ο ΔΕΔΔΗΕ για την υποστήριξη των διαδικασιών επενδυτικού στρατηγικού σχεδιασμού, διαχείρισης κρίσεων, ρίσκου και επιχειρησιακού μετασχηματισμού. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 1,45 εκατ. ευρώ (πλην ΦΠΑ). Η χρονική διάρκεια της σύμβασης είναι 10 μήνες από την υπογραφή της και η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει στις 30 Δεκεμβρίου 2022.
Από το Ελσίνκι στα ..Φάρσαλα
Τις δύο πρώτες βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταικά πάρκα, συνολικής ισχύος 190 MW έλαβε η άρτι αφιχθείσα από το Ελσίνκι, Φινλαδική εταιρεία Korkia. Tα έργα θα αναπτυχθούν στις θέσεις Άνω και Κάτω Βασιλικά και Ρηγαίο της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα, του Δήμου Φαρσάλων στη Λάρισα, με το πρώτο πάρκο να είναι εγκατεστημένης ισχύος 153.6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 153.6 MW και το δεύτερο εγκατεστημένης ισχύος 36.4 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 36.4 MW.