Ο Unabomber σκάει” κάθε Σαββατοκύριακο και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Οι μάνατζερς των μεγάλων προμηθευτών που "ξεβολεύει" ο Σκυλακάκης
- «Βαλκανικά παζάρια» οι Σκοπιανοί με ΔΕΗ για Cebren
- Η αλήθεια για τον Βουλγαρικό φόρο
- Η ανάγκη Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής
- Το νησί των ..ανέμων, η Κρήτη θα γίνει η πατρίδα των θαλάσσιων αιολικών
- Γιατί πέφτουν οι μετοχές Motor Oil και Helleniq Energy
- Η λύση στο γρίφο για τα «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας
Οι μάνατζερς των μεγάλων προμηθευτών που "ξεβολεύει" ο Σκυλακάκης
Η παρέμβαση Σκυλακάκη στην αγορά για τη μείωση του ενεργειακού κόστους έχει πειράξει αρκετούς. Όχι τόσο τους μετόχους και ιδιοκτήτες των ενεργειακών ομίλων, όσο τους μάνατζερ. Τα ακριβοπληρωμένα στελέχη που έχουν καταρτίσει τα Business Plan και τα οποία τώρα πρέπει να αλλάξουν, να πεταχτούν στα σκουπίδια και να αντικατασταθούν από καινούργια. Αυτούς κυρίως ξεβολεύει η παρέμβαση Σκυλακακη, αυτοί κυρίως γκρινιάζουν και είναι απέναντι, όχι οι βασικοί μέτοχοι των ιδιωτικών παροχων. Κρατήστε το αυτό.
«Βαλκανικά παζάρια» οι Σκοπιανοί με ΔΕΗ για Cebren
Το έργο πάει για παγκόσμιο ρεκόρ καθυστέρησης. Από ΔΕΗ ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Από φήμες και δημοσιογραφικές πληροφορίες καταλαβαίνουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα Βαλκανικό «παζάρι», με την ΔΕΗ να μην καίγεται ιδιαίτερα για την υλοποίηση του έργου και τους Σκοπιανούς να προσπαθούν να εντάξουν συνεχώς νέους όρους στην συμφωνία. Από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, προκύπτει ότι εντός των επόμενων ημερών εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί στην κοινοπραξία ΔΕΗ-Archirodon για να συμπράξει με την κρατική παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας (ESM) για την κατασκευή του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου Cebren. Μάλιστα διαδίδουν ότι θέλουν να εξασφαλίσουν ότι μέρος της παραγωγής ρεύματος θα την διαθέτουν κατά το δοκούν. Η συμφωνία θα υπογραφεί εάν οι πλειοδότες αποδεχτούν τους όρους από τα έγγραφα του διαγωνισμού που φέρεται να αμφισβητούσαν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MIA. Κάτι μου λέει ότι δύσκολα θα υπογραφεί με τους συγκεκριμένους όρους..
Η αλήθεια για τον Βουλγαρικό φόρο
Η προσεχή Τρίτη 14 Νοεμβρίου είναι ημερομηνία ορόσημο για τον βουλγαρικό φόρο στο Ρωσικό αέριο. Λογικά εκείνη την μέρα ή την επόμενη θα μάθουμε και αν οι εταιρείες που διακινούν φυσικό αέριο μέσω του Turk Stream προς τις χώρες βορειότερα της Βουλγαρίας, θα πειθαρχήσουν ή θα σταματήσουν την πώληση αερίου. Πάμε να συμφωνήσουμε ορισμένα πράγματα: Είναι αντικοινοτική η στάση της Βουλγαρίας να βάλει φόρο 20 λέβα (10,8 δολάρια) ανά μεγαβατώρα; Είναι σίγουρα. Είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε αυτούς που το προμηθεύονται μέσω Βουλγαρίας; Δεν είναι καθόλου σίγουρο άμεσα αν ισχύει για όλους η τιμολόγηση στην παράδοση. Θα επηρεαστούν οι τιμές διεθνώς; Από ότι φαίνεται μόνο εάν σταματήσει η ροή ποσοτήτων μέσω Βουλγαρία (16 BCM), αν αντιδράσουν οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τον αγωγό. Μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να προσφύγει κατά της βουλγαρικής απόφασης; Μπορούσε αλλά θα φαίνονταν ότι συμπλέει με τα ρωσικά συμφέροντα, ενώ επιπλέον δεν συγκαταλέγεται στις άμεσα θιγόμενες χώρες.
Η ανάγκη Κοινής Ενεργειακής Πολιτικής
Η επιβολή φόρου στη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου από τη Βουλγαρία, μαζί με τους ισχυρισμούς κατά της Lukoil Bulgaria ότι χρησιμοποιεί από το «παράθυρο» ρωσικό αέριο, αντικατοπτρίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση ενεργειακής ασφάλειας, οικονομικών συμφερόντων και γεωπολιτικών ευθυγραμμίσεων στην περιοχή. Αυτό όχι μόνο έχει επιτείνει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της περιοχής, αλλά θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις ευρύτερες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας. Είναι αυτό που σωστά λέει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ότι πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαική ενεργειακή πολιτική.
Το νησί των ..ανέμων, η Κρήτη θα γίνει η πατρίδα των θαλάσσιων αιολικών
Τις πράσινες δυνατότητες της Κρήτης τις έχουμε ξανασυζητήσει. Το γεγονός όμως ότι το αιολικό της δυναμικό είναι ίσως και το καλύτερο όλης της Μεσογείου, όχι. Το αναδεικνύει η μελέτη για το νέο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ, που έχει παραδοθεί στο ΥΠΕΝ, και βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης. Τι λέει; Το 32% των Περιοχών Αιολικής Προτεραιότητας (ΠΑΠ), δηλαδή όσων διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την εγκατάσταση αιολικών, οι οποίες αριθμούν πλέον 68 πανελλαδικά, βρίσκεται πλέον, στην Κρήτη. Η τελευταία εντάσσεται για πρώτη φορά στο Ειδικό Χωροταξικό των ΑΠΕ και κατέχει δεσπόζουσα πλέον θέση λόγω του υψηλού αιολικού της δυναμικού. Από τις 68 δημοτικές ενότητες πανελλαδικά, οι 22 Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας βρίσκονται στη Κρήτη. Τη μερίδα του λέοντος με 15 περιοχές κατέχει το Ηράκλειο, ενώ ακολουθούν με 3 τα Χανιά και από 2 το Ρέθυμνο και το Λασίθι. Στην δεύτερη θέση του πανελλαδικού χάρτη, μετά την Κρήτη, βρίσκεται η Μακεδονία με 16 δημοτικές ενότητες και έπονται η Εύβοια με 12, η Στερεά Ελλάδα με 7, η Αν. Μακεδονία & Θράκη επίσης με 7, η Πελοπόννησος μόνο με 2 και η Ήπειρος με επίσης 2.
Γιατί πέφτουν οι μετοχές Motor Oil και Helleniq Energy
Μεγάλο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην αγορά η επίμονα αρνητική πορεία των μετοχών των δύο κορυφαίων ενεργειακών ομίλων. Η μεν Helleniq Energy, η γνωστή ΕΛΠΕ, συνεχίζει να διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση έναντι της πραγματικής της αξίας, παρά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου που έδειξαν ανάκαμψη των ήδη μεγάλων περιθωρίων διύλισης. Στο αρνητικό κλίμα ήρθε να προστεθεί και προβληματική πορεία της μετοχής της Motor Oil που μέσα σε μια εβδομάδα έχασε το 7,26% της αξίας της. Η τελευταία υποτίθεται ότι επηρεάστηκε από την πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου. Η οποία ωστόσο δεν φάνηκε ιδιαίτερα να επηρεάζει το δικό μας πετρέλαιο, αυτό που τιμολογείται στην Μεσόγειο. Και για την Motor Oil τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.
Η λύση στο γρίφο για τα «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας
Λύση στον γρίφο για τα «πράσινα» PPAs της βιομηχανίας αναζητά το ΥΠΕΝ. Και στο τραπέζι βρίσκεται ένα σενάριο διαγωνισμών ΑΠΕ, με υποχρέωση σύναψης διμερών συμβολαίων για μέρος της ισχύος. Δηλαδή να επιβληθεί δέσμευση σε έργα ΑΠΕ που θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση σε επόμενους διαγωνισμούς, ώστε να υπογράψουν διμερείς συμβάσεις για μέρος της ισχύος τους με βιομηχανικούς καταναλωτές. Σημειώνεται ότι αν και έχει ήδη δρομολογηθεί η ενεργοποίηση των πρώτων «πράσινων» PPAs από ενεργοβόρους καταναλωτές, στην πορεία εμφανίστηκαν μία σειρά από προκλήσεις, ξεκινώντας καταρχάς από τον δραστικό περιορισμό του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου». Και για να μπορέσουν νέα έργα να λάβουν όρους σύνδεσης, μία από τις λύσεις που προωθεί το υπουργείο είναι να αυξηθεί στο 50% ο στατικός περιορισμός έγχυσης για καινούρια φωτοβολταϊκά, όπως και να επιβληθεί στοχευμένα σε καινούρια ηλιακά πάρκα η προσθήκη μπαταρίας. Για να δούμε, αν μετά το θέμα του ηλεκτρικού χώρου, το ΥΠΕΝ θα καταφέρει να αντιμετωπίσει και αυτό το μείζον ζήτημα