Σκόπια, Bojan Stojkovski
Η Βόρεια Μακεδονία στοχεύει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας της χρησιμοποιώντας σταθερή και μακροπρόθεσμη καθαρή πράσινη ενέργεια, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ κατά την έναρξη του Κοινωνικο-Οικολογικού Φόρουμ 2021 (SEF 2021) στα Σκόπια.
Το SEF 2021 είναι το πρώτο φόρουμ υψηλού επιπέδου στα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο ενώνει τους φορείς λήψης αποφάσεων, τις ομάδες σκέψης, τις ΜΚΟ, τους ηγέτες των νέων και τους δημοσιογράφους για να συζητήσουν την πορεία προς τα Βαλκάνια με ουδέτερο άνθρακα και ένα καθαρό και πράσινο μέλλον για όλους και το energymag ήταν παρόν.
"Ο νέος μας ενεργειακός νόμος είναι απόλυτα σύμφωνος με τους κανονισμούς της ΕΕ, καθώς και με την Ενεργειακή Κοινότητα και επιτρέπει την εφαρμογή της νέας στρατηγικής ενεργειακής ανάπτυξης έως το 2040 και του Εθνικού Σχεδίου για το Κλίμα και την Ενέργεια", δήλωσε ο Ζάεφ.
Φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά αντί λιγνίτη
Σύμφωνα με τον κ. Ζάεφ, μία από τις βασικές αρχές της κυβέρνησης είναι ότι στοχεύει να μετατρέψει γρήγορα τις στρατηγικές και τα σχέδια σε πραγματικά έργα και συγκεκριμένες δράσεις.
"Τα τελευταία 4 χρόνια, κατασκευάζονται εγκαταστάσεις 60 MW φωτοβολταϊκών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω premium τιμολογίων και επιπλέον 100 MW στο Όσλομεϊ μέσω δημόσιας-ιδιωτικής σύμπραξης.
Η πρώτη φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 10 MW της AD Power Plants (ESM) στο Oslomej θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου φέτος, επίσης υπάρχει σχεδιασμός για συνολικά 170 MW ηλιακών σταθμών» επισήμανε ο κ. Ζάεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι 10 φορές περισσότερο από τα 17 MW που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα 11 χρόνια.
Με την κατασκευή δύο εργοστασίων ισχύος 50 μεγαβάτ στο Όσλομεϊ με ιδιώτες επενδυτές, καθώς και δύο ιδίων επενδύσεων 10 μεγαβάτ από τον ESM, η Βόρεια Μακεδονία πραγματοποιεί την πρώτη της ενεργειακή μετάβαση από σταθμό παραγωγής ενέργειας από άνθρακα σε φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ενέργειας.
Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση δώδεκα ενεργειακών έργων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα, όπως
- οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί στο ΡΕΚ Μπίτολα,
- ένας ακόμη κοντά στην πόλη Στίπ, κοντά στο Μιράβτσι,
- οι αιολικοί σταθμοί στο τμήμα της παλιό αεροδρόμιο στη Στίπ,
- το μεγάλο έργο για τον υδροηλεκτρικό σταθμό Cebren με το Orlov Most, καθώς και
- τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας φυσικού αερίου στη θέση του TPP Negotino και άλλα έργα φυσικού αερίου, όπως
- η διασύνδεση αερίου με την Ελλάδα και οι επενδύσεις στον τερματικό φυσικού αερίου και εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής στην Αλεξανδρούπολη.
Το Κοσσυφοπέδιο στην πράσινη πρωτοβουλία
Ο γειτονικός πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι παραβρέθηκε επίσης στο SEF 2021, τονίζοντας ότι η περιοχή χρειάζεται μια «στιβαρή οικολογική στέγη». Για αυτόν, η πράσινη ατζέντα σημαίνει την πραγματοποίηση θεμελιωδών αλλαγών στην οικονομία και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων.
«Στην κυβέρνησή μου, έχουμε αναλάβει δράση για να οργανώσουμε ένα τέτοιο κυκλικό οικονομικό μοντέλο, να διατηρήσουμε τη διαφορετικότητά μας, να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων και να αντιμετωπίσουμε τα θεμελιώδη προβλήματά μας στη γεωργία. Αυτό το μοντέλο θα αλλάξει επίσης τη στάση απέναντι στα απόβλητα και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή ». Είπε ο Κούρτι.
Αυτό που πρέπει να κάνει τώρα το Κοσσυφοπέδιο είναι μια διπλή μετάβαση, σημείωσε.
«Το Κοσσυφοπέδιο προμηθεύει την ηλεκτρική ενέργεια του κυρίως με άνθρακα, με περιορισμένες πηγές αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να κάνουμε μια διπλή μετάβαση. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώσαμε τους πρώτους έξι μήνες της κυβέρνησης και εξαιτίας αυτού εξακολουθούμε να διεξάγουμε μια μελέτη σκοπιμότητας για το πώς να προχωρήσουμε με τον καλύτερο τρόπο για εμάς και την περιοχή » πρόσθεσε ο Κούρτι.
Το Κοσσυφοπέδιο δεσμεύεται επίσης πλήρως για τη μεταφορά σε καθαρή ενέργεια και για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακή και αιολική ενέργεια, μέσω αναδιαμόρφωσης κατοικιών.
Αλλά μερικές φορές, το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται επίσης πρόσθετη οικονομική υποστήριξη για αυτήν τη διαδικασία, προκειμένου να μην εμποδίσει την οικονομική ανάπτυξη που βγάζει τους πολίτες του από τη φτώχεια, επεσήμανε.