Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας άρχισε έγκαιρα να παρακολουθεί την ενεργειακή κρίση και έλαβε αμέσως μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών για τους πολίτες, σύμφωνα με τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι.
«Το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, μειώσαμε τον ΦΠΑ στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο 5% και ρυθμίσαμε τη λιανική αγορά για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως δεν είχαμε ένα σοκ τιμών όπως στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Κοβάτσεφσκι σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της Βόρειας Μακεδονίας.
Η χώρα κατάφερε να αποφύγει ένα σοκ τιμών επειδή παρείχε επαρκή ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας σε νοικοκυριά και μικρούς καταναλωτές.
«Αν μιλάμε για τη γένεση του προβλήματος της ηλεκτρικής ενέργειας, αυτό οφείλεται στην παγκόσμια ενεργειακή και οικονομική κρίση, καθώς η ενέργεια είναι αρκετές φορές πιο ακριβή και το φυσικό αέριο είναι επίσης πέντε φορές πιο ακριβό. Έχουμε λιγότερους ανέμους στη Βόρεια Θάλασσα και υπάρχει μια ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης που προκαλείται από την πανδημία» εξήγησε ο Κοβάτσεφσκι.
Υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως στρατηγικές επενδύσεις
Επιπλέον, υπάρχουν ενεργειακά έργα ως σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα εισήλθαν στην αγορά της χώρας οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η γερμανική WPD με έργο για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην περιοχή και η γαλλική Akuo με μια μεγάλη επένδυση σε ένα φωτοβολταικό πάρκο, σημείωσε ο Kovachevski.
«Θα βελτιώσει την ενεργειακή εικόνα στη χώρα. Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δεύτερη φάση της επιλογής εταιρείας για την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren. Σε δεύτερη φάση έχουμε εννέα σοβαρές εταιρείες που φιλοδοξούν να υλοποιήσουν αυτό το mega project. Θα μπω στη λίστα με τους πρωθυπουργούς που ξεκίνησαν την υλοποίηση της δεύτερης φάσης του μέγα έργου του υδροηλεκτρικού σταθμού Cebren». τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Οι αρχές κατάφεραν επίσης να παρακάμψουν το πλήγμα στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας θέτοντας σε λειτουργία όλες τις δυνατές δυναμικότητες της χώρας που ήταν εκτός χρήσης, καθώς και αναλαμβάνοντας τόσο τις μονάδες θέρμανσης όσο και το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας TE-TO, που διπλασίασε το δυνατότητες για πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Kovachevski επεσήμανε επίσης ότι τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, όλες οι σημαντικές ενεργειακές εγκαταστάσεις στον νομό ήταν αυτές που κατασκευάστηκαν κατά τη γιουγκοσλαβική εποχή, και ότι τώρα οι αρχές πρόκειται επιτέλους να το αλλάξουν αυτό με τις νέες επενδύσεις.