Ο Διαχειριστής του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας – ESO της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι προβλέπει αύξηση της ισχύος κατά 5,9 GW έως το 2031, εκ των οποίων τα 4,9 GW θα αφορούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο διαχειριστής συστήματος μεταφοράς της χώρας πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ότι κανένας πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα συνδεθεί στο δίκτυο πριν από το 2032.
Η ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία δεν θα ξεπεράσει τις 43,3 GWh έως το 2031, σύμφωνα με προσχέδιο σχεδίου για την ανάπτυξη του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μέχρι το 2031, ανέφερε η BTA.
Το έγγραφο αναπτύχθηκε από τον Διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ESO).
Το μέγιστο φορτίο ηλεκτρικής ενέργειας το 2031 αναμένεται να είναι 7,7 GW και το μέγιστο φορτίο ανά μέση εργάσιμη ημέρα είναι 7,1 GW.
Η πρόβλεψη για την εξέλιξη της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για την περίοδο έως το 2050 λαμβάνει υπόψη τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Αειφόρου Ενεργειακής Ανάπτυξης (SEDA), της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών (BAN) και του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις επενδυτικές προθέσεις για την περίοδο 2022-2031, αναμένεται να εγκατασταθούν 5,9 GW σε νέα ισχύ, εκ των οποίων τα 4,9 GW θα προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την ESO, τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς της Βουλγαρίας.
Πυρηνικά
Το προσχέδιο σχεδίου προβλέπει τη σύνδεση νέων πυρηνικών δυναμικών την περίοδο 2030-2040, αλλά κανένας τέτοιος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής δεν μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο μεταφοράς πριν από το 2032, ακόμη και αν το έργο ξεκινήσει φέτος, προσθέτει το έγγραφο. Μια τέτοια εγκατάσταση θα απαιτούσε συνεχή έρευνα και συντονισμό, είπε η ESO.
Οι εξαγωγές κατά την περίοδο έως το 2031 θα εξαρτώνται από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά τη θερινή περίοδο
Τη χειμερινή περίοδο δεν θα είναι δυνατή η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ενδέχεται να χρειαστούν εισαγωγές σε κάποια από τα χρόνια της δεκαετίας, αποκαλύπτει το προβλεπόμενο ισοζύγιο. Το καλοκαίρι, η δυνατότητα εξαγωγών θα εξαρτηθεί από την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, δείχνει το προσχέδιο.
Η ESO είπε ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας με γειτονικές χώρες.
Μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εξέλιξη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει πανεθνικά δίκτυα φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων και μονάδων αποθήκευσης μπαταριών.
Όσον αφορά τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η wpd με έδρα τη Γερμανία δήλωσε πρόσφατα ότι θα κατασκευάσει δύο αιολικά πάρκα κοντά στα χωριά Sokolovo και Trigortsi στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας στα βορειοανατολικά. Η συνδυασμένη ισχύς των σχεδιαζόμενων 16 στροβίλων στις τοποθεσίες του δήμου Balchik είναι 96 MW.
Η εταιρεία είπε ότι τα έργα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Το Wpd ανέφερε επίσης ότι ενδιαφέρεται για την υπεράκτια αιολική ενέργεια καθώς η χώρα έχει σημαντικές δυνατότητες. Ήδη εργάζεται σε τέτοια έργα στη γειτονική Ρουμανία.
Επίσης, η Eurowind Energy από τη Δανία έχει δημιουργήσει μια κοινοπραξία με τη Renalfa, η οποία στα τέλη του περασμένου έτους είχε ένα αναπτυξιακό χαρτοφυλάκιο έργων αιολικής, ηλιακής και πράσινης υδρογόνου ισχύος άνω του 1 GW, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου σταθμού ηλιακής ενέργειας 250 MW στην επαρχία Yambol.