Μενού Ροή
Β. Μακεδονία: Ικανοποίηση από την ενεργειακή κινητοποίηση - Προβληματισμός για την δυσκολία αξιοποίησης του LNG

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η κρατική εταιρεία της χώρας, Ηλεκτροπαραγωγοί Σταθμοί της Βόρειας Μακεδονίας (ESM), με την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία την ενεργειακή κρίση, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Βάσκο Κοβάτσεφσκι, τονίζοντας τον ρόλο που έπαιξαν οι λεγόμενες «ξεχασμένες» ενεργειακές δυναμικές κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

«Αν δεν είχαντεθεί σε λειτουργία οι TPP Negotino και TPP TE-TO για πρόσθετη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, θα έπρεπε να εισάγουμε την ίδια ενέργεια και θα κόστιζε στον προϋπολογισμό περισσότερο κατά 37 εκατομμύρια ευρώ» δήλωσε ο κ. Κοβάτσεφσκι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βόρεια Μακεδονία είναι μια από τις λίγες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης δεν είχε ούτε μια μέρα περιορισμούς ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε μειωμένη παραγωγή ούτε μειωμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε προκαθορισμένη τιμή

«Έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες από ολόκληρο τον ESM για τη διαχείριση τόσο της κρίσης του ενεργειακού εφοδιασμού όσο και της θερμότητας. Επί του παρόντος λειτουργούμε πολλά προϊόντα εκτός των βασικών εγκαταστάσεων παραγωγής και των ευθυνών μας. Προμηθεύουμε 100% την EVN Home για τις ανάγκες των πολιτών, η παροχή της οποίας είναι η νόμιμη υποχρέωσή μας σε συγκεκριμένη ρυθμιζόμενη τιμή, αλλά την προμηθεύουμε επιπλέον με ρεύμα και EVN Electricity για απώλειες συστήματος στο δίκτυο» σημείωσε ο κ. Κοβάτσεφσκι.

Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε επίσης ότι η εταιρεία προμηθεύει ενέργεια για απώλειες συστήματος στη ΜΕΨΟ (Δίκτυο Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), για τη λειτουργία των ΑΗΣ Νεγκοτίνο και ΤΕ-ΤΟ για πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια και την παροχή κεντρικής θέρμανσης στα Σκόπια, δηλαδή BEG. και Βορρά των Σκοπίων.

Για όλα αυτά η κυβέρνηση έχει μεταφέρει 174 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για τη διαχείριση όλων αυτών των υποχρεώσεων και φορέων.

Δύσκολη το LNG

Η επιθυμία για υγροποιημένο αέριο είναι καλή, αλλά υπάρχει πολύς δρόμος από την ιδέα μέχρι την πραγματοποίησή της, και δεν είναι σαφές έτος εάν η Βόρεια Μακεδονία θα μπορούσε να το αντέξει οικονομικά, δήλωσαν ειδικοί στον τομέα της ενέργειας.

Πρώτον, το υγροποιημένο αέριο είναι απλούστερο για χώρες που διαθέτουν λιμάνια, τερματικούς σταθμούς και δεξαμενές υγροποιημένου αερίου - κάτι που η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει και εξαρτάται από τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

Η προσπάθεια αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου με υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ δεν είναι απλή διαδικασία σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς και η εφαρμογή του απαιτεί επενδύσεις σε υποδομές και χρόνο.

«Η αντικατάσταση των ρωσικών με υγροποιημένο φυσικό αέριο ως ιδέα είναι ευπρόσδεκτη γιατί με αυτόν τον τρόπο το κράτος δείχνει ότι ενεργεί στρατηγικά» δήλωσε στα τοπικά μέσα ο Ντέγιαν Μποσκόφσκι, πρώην μέλος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας.

Ωστόσο, κατά τη δημιουργία ενεργειακών πολιτικών, οι πολιτικοί δεν πρέπει να ανακατεύονται και να το αφήνουν αυτό στους ειδικούς που είναι αρμόδιοι να λαμβάνουν αποφάσεις, τόνισε.

Στις αρχές της εβδομάδας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χώρα, όπως και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, θα συμπεριληφθεί στην Πλατφόρμα για κοινή αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου που συμφωνήθηκε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας