Μενού Ροή
Η Βόρεια Μακεδονία εγκαινίασε το πρώτο φωτοβολταικό της πάρκο σε εγκαταλελειμμένο λιγνιτωρυχείο

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Dimitar Kovacevski, κυβερνητικών εκπροσώπων και του γενικού διευθυντή των κρατικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής (ESM) Vasko Kovacevski ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση της κατασκευής του φωτοβολταϊκού σταθμού "Oslomej", σημειώνοντας ότι το έργο είναι σπουδαίας σημασίας για τη χώρα.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός Oslomej 1, ένα από τα έργα του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Δυτικά Βαλκάνια, ξεκίνησε τη δοκιμαστική του λειτουργία. Η εγκατάσταση των 10 MW κατασκευάστηκε σε πρώην λιγνιτωρυχείο που ανήκει στον ομώνυμο παλιό θερμοηλεκτρικό σταθμό στον δήμο Κίτσεβο στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Τόσο το συγκρότημα άνθρακα όσο και η μονάδα ηλιακής ενέργειας ανήκουν στην κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Elektrani na Severna Makedonija (ESM), η οποία διαθέτει ήδη ένα αιολικό πάρκο, το Bogdanci, και σχεδιάζει να το επεκτείνει. Η εταιρεία σκοπεύει να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα και πετρέλαιο, να τους αλλάξει με φυσικό αέριο ή να τους αντικαταστήσει με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι το πρώτο έργο που αντικαθιστά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη ρυπογόνα σε καθαρή τεχνολογία. Είναι ένα παράδειγμα ενός έργου που υλοποιήθηκε καλά σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ως τέτοιο είναι ένα παράδειγμα μελλοντικών έργων ενεργειακής μετάβασης στη Δυτική Βαλκάνια», είπε ο πρωθυπουργός Κοβατσκέφσκι.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της ενεργειακής μετάβασης του ΑΗΣ «Oslomej» και της περιοχής Κίτσεβο στα νοτιοδυτικά της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο ESM εργάζεται σε μια νέα μελέτη για έναν άλλο σταθμό παραγωγής ενέργειας 10 MW απαλλαγμένο πλήρως από τον άνθρακα στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Σε περιόδους κρίσης, κάνουμε τολμηρά βήματα και επενδυτικά έργα που μεταμορφώνουν το ενεργειακό σύστημα και στοχεύουν στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ενεργειακή ανεξαρτησία και την προστασία του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να τονίσω ότι υποστηρίζουμε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για μια βιώσιμη οικονομία, μετατρέποντας τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις σε ευκαιρίες και πράσινη μετάβαση, από την οποία θα επωφεληθούν τόσο το κράτος όσο και οι πολίτες», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ESM Kovacevski.

Πράσινη μετάβαση, αλλά και δίκαιη μετάβαση για τους πολίτες

Ο Πρωθυπουργός Dimitar Kovačevski είπε στην τελετή των εγκαινίων ότι ο νέος ηλιακός σταθμός θα έχει ετήσια παραγωγή 15 GWh έως 17 GWh, που ισοδυναμεί με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 2.800 νοικοκυριών.

Όπως προβλέπει το νέο πρόγραμμα εργασίας της κυβέρνησης, εκτός από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά θα είναι οι βασικοί μοχλοί πίσω από την πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Βόρειας Μακεδονίας στη Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με όλα τα έργα που έχουν ανακοινωθεί, οι προσδοκίες για συμμετοχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με πάνω από 50 τοις εκατό στο σύνολο της εγκατεστημένης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι ρεαλιστικές, επισημαίνουν ειδικοί.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το Σχέδιο Παρέμβασης για Επενδύσεις (IPI 2021-2027) που παρουσιάστηκε πέρυσι και στο οποίο τα περισσότερα κονδύλια προορίζονται για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο, τα κονδύλια ανέρχονται σε 3,144 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει τα κονδύλια που προορίζονται για τις οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές και τη δημόσια υγεία συνολικά.

«Τέτοιες φιλόδοξες ενεργειακές πολιτικές υπόσχονται μια σειρά από οφέλη, όπως καθαρή και οικονομικά προσιτή ηλεκτρική ενέργεια, μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και συνεπώς αντίσταση στις εξωτερικές επιρροές, μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και κατάλληλη προσαρμογή του τομέα, καθώς και προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας για τους πολίτες της», επισήμανε στο energymag, η περιβαλλοντική ειδικός Ivana Vuchkova.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Vuchkova, αυτό που είναι κρίσιμο στην επόμενη περίοδο είναι να καταστεί δυνατή μια δίκαιη μετάβαση στην οποία κάθε πολίτης θα τυγχάνει ίσης μεταχείρισης με τους μεγάλους επενδυτές, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις οδηγούνται από τη δυνατότητα κέρδους, η οποία δεν αντιστοιχεί πάντα στην στόχος της πρόσβασης σε φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια για όλους.

«Για να πετύχει τον βασικό της στόχο, η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να διεξαχθεί με αποκεντρωμένο τρόπο που θα επιτρέψει την ενεργό συμμετοχή στο τρέχον ενεργειακό σύστημα και θα παρέχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια για όλους και παντού, τερματίζοντας έτσι την ενεργειακή φτώχεια», κατέληξε η Βούτσκοβα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας