Μενού Ροή
Kovacevski (πρωθ. Β.Μακεδονίας): Η σύνδεση φυσικού αερίου με την Ελλάδα θα συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η διασύνδεση με την Ελλάδα και τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη δεν θα έχει μόνο οικονομικό όφελος, αλλά και στρατηγικό, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο MIA.

Ο Kovacevski πρόσθεσε επίσης ότι έγιναν τις προηγούμενες μέρες προχωρημένες συνομιλίες για αυτά τα έργα μαζί με εταίρους από την Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι τα έργα θα συμβάλουν επίσης στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Βόρειας Μακεδονίας.

«Πιστεύω ότι φέτος θα συμφωνηθούν όλα τα σημεία της συμφωνίας και ότι μπορεί να ξεκινήσει η υλοποίησή της φέτος, έτσι το αέριο δεν θα πάει όπως παλιά αποκλειστικά με κατεύθυνση ανατολή-δύση, αλλά από νότο προς βορρά. Είναι επίσης σημαντικό για την ενεργειακή διαφοροποίηση, καθώς δίνει τη δυνατότητα κατασκευής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου. Ένας από αυτούς θα κατασκευαστεί δίπλα στον τερματικό σταθμό στην Αλεξανδρούπολη», τόνισε ο Κοβάτσεφσκι.

Σημαντικά έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε επίσης ότι η χώρα βλέπει την ενεργειακή κρίση ως ευκαιρία υλοποίησης πολλών στρατηγικών έργων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Έχουμε ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών έργων, ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την περασμένη εβδομάδα παρακολούθησα την έναρξη λειτουργίας του πρώτου φωτοβολταϊκού σταθμού στο Oslomej. Είναι η πρώτη περίπτωση που ένα τέτοιο παλιό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μετατρέπεται σε εργοστάσιο ισχύος 10 μεγαβάτ, το οποίο θα παράγει 15 έως 17 GWh (γιγαβάτ ώρες) ηλεκτρικής ενέργειας και είναι κρατικά κατασκευασμένο», είπε ο Kovacevski.

Οι αρχές έχουν επίσης ξεκινήσει την κατασκευή δύο επιπλέον σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 50 MW (μεγαβάτ), στον ίδιο χώρο.

Το ένα θα κατασκευαστεί από την τουρκική «Fortis» και το άλλο από τη βουλγαρική «Solarprom» ως μεγάλες εταιρείες της περιοχής, οι οποίες βάσει σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα χρειαστεί να μεταφέρουν το 18 και 18,5% των εσόδων από αυτά τα εργοστάσια. στους Ηλεκτροπαραγωγούς Σταθμούς της Βόρειας Μακεδονίας (ESM), που θα δώσει στη χώρα ετήσιο εισόδημα 1,5 εκατ. ευρώ και σταθερή ροή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας