Σκόπια του Bojan Stojkovski
Η επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Μακεδονίας θέλει οι τοπικές αρχές να επιταχύνουν τη διαδικασία έκδοσης αδειών φωτοβολταϊκών ως μέσο για να ξεπεραστεί η ενεργειακή και οικονομική κρίση.
Η επιχειρηματική κοινότητα ζήτησε επίσης πρόσθετες άμεσες επενδύσεις που μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες στις χώρες με λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της χώρας προειδοποίησε επίσης ότι πολλές εταιρείες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος και ήδη σταματούν την παραγωγή.
«Η Πελαγονία και η Πρέσπα είναι οι εταιρείες που κινδυνεύουν περισσότερο. Μπορώ να πω ότι οι εταιρείες βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση. Παλιότερα η εταιρεία μου είχε 800 χιλ. για ρεύμα, τώρα πληρώνει 2 εκατ. και εταιρείες που είχαν λογαριασμούς 100 χιλ. ευρώ. πληρώνουν τώρα 300 χιλιάδες ευρώ Και αυτό απειλεί να σταματήσει την παραγωγή τους», δήλωσε ο Μίρκο Βελκόφσκι, πρόεδρος του Περιφερειακού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Μπίτολα.
Η σωτηρία βρίσκεται στα φωτοβολταϊκά
Ως εκ τούτου, πολλές εταιρείες αναζητούν τη σωτηρία στη δική τους παραγωγή και επενδύουν στα φωτοβολταϊκά. Θέλουν το κράτος να μειώσει τα διοικητικά εμπόδια και να μην επιβάλει νέους φόρους μέχρι το τέλος του χρόνου.
«Ζητάμε από τις τοπικές αρχές να εκδίδουν νέες άδειες ανά πάσα στιγμή για να μπορούμε να επενδύσουμε στα φωτοβολταϊκά και να ξεπεράσουμε τουλάχιστον ένα κομμάτι της κρίσης. Τώρα το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε τη ρευστότητα, δεν υπάρχει τίμημα που δεν θα πληρώσουμε για να διατηρήσουμε τη ρευστότητα και έτσι θα κρατήσουμε έξω τους εργαζόμενους». Είπε η Irena Jakimovska, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηρίου στο Prilep.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μπράνκο Αζέσκι, πιστεύει επίσης ότι η κρατική βοήθεια είναι καθοριστική για την υπέρβαση της κρίσης.
«Κανείς δεν προέβλεψε τον πόλεμο, ούτε πόσο θα διαρκέσει, και όλα αυτά φέρνουν αβεβαιότητα, η οποία μπορεί να μας οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου οι εταιρείες εγκαταλείπουν επενδύσεις, εγκαταλείπουν θέσεις εργασίας και κλείνουν για λίγο», τόνισε ο Αζέσκι.
Το Επιμελητήριο προειδοποίησε επίσης ότι η εκροή εργατικού δυναμικού σε τουριστικούς προορισμούς δεν έχει ακόμη έρθει, κάτι που θα αποτελέσει επιπλέον πρόβλημα για την επιχείρηση και αιτία αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η επιχειρηματική κοινότητα, μαζί με τους διοικητικούς φορείς μπορούν να συνεργαστούν και να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση.
«Ξέρετε πώς προχωρά η διαδικασία για την έκδοση αδειών φωτοβολταϊκών ενώπιον των διοικητικών οργάνων. Δηλώνοντας μια διαφορετική κατάσταση κρίσης, η κυβέρνηση μπορεί να ενισχύσει τον τομέα, να κάνει κάτι που θα βοηθούσε τις εταιρείες να αποκτήσουν άδειες γρηγορότερα, να μπορέσουν να ενταχθούν στο σύστημα πριν φτάσει ο χειμώνας όταν το κόστος τους αυξηθεί πάρα πολύ. Θα δώσουμε προτεραιότητα σε αυτό το ερώτημα γιατί θα έδινε τα πιο γρήγορα αποτελέσματα», κατέληξε ο Azeski.