Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Σε μια περίοδο παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η Βόρεια Μακεδονία δίνει ελάχιστη σημασία στην ανάπτυξη της μοναδικής δωρεάν ενέργειας – ηλιακής ενέργειας, ενώ εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται για την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς και επιχειρηματίες, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στη χώρα που μερικές φορές διαρκούν μήνες αποτρέπουν ουσιαστικά τους επιχειρηματίες από το να κάνουν αυτές τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια.
«Ολοκληρώσαμε με την εγκατάσταση των πάνελ στις αρχές Αυγούστου πέρυσι και λάβαμε την άδεια μόλις πριν από ένα μήνα, οπότε χρειάζεται πολύς χρόνος για να περιμένουμε μόνο την υλοποίηση. Φανταστείτε αν είχαμε περίπου 50 ή 100 τέτοια ξενοδοχεία ή οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις έχουν τέτοια ενεργειακή ισχύ και θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε σε χρηματοδότηση που θα προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή μας», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Krste Blazeski, διευθυντής ξενοδοχείου.
Μεγάλες καθυστερήσεις
Όπως δείχνει αυτή η περίπτωση, μερικές φορές η υλοποίηση διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς διαρκεί πάρα πολύ, και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη περισσότερο από τις πραγματικές ανάγκες τοποθέτησης τέτοιων συστημάτων.
«Κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών η ενέργεια δεν μπορεί να εισαχθεί στο ενεργειακό δίκτυο, κάτι που με τη σειρά του είναι κακό για όλους μας», είπε ο Ζόραν Μιτρέσκι, ειδικός σε θέματα ενέργειας στα τοπικά ΜΜΕ.
Ενώ οι αρχές προσπαθούν να επιταχύνουν τη διαδικασία μιας πράσινης μετάβασης στον ενεργειακό τομέα, το πιο σημαντικό είναι να παρέχει το κράτος δίκαιους και ισότιμους όρους που θα ωφελήσουν όλους τους πολίτες, επισημαίνουν ειδικοί.
«Η ιδέα μιας μετάβασης στην πράσινη ενέργεια δεν είναι μόνο η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά η ευκαιρία να δημιουργηθεί μια ενεργειακά δημοκρατική κοινωνία που θα εμπλέκει τους πολίτες σε όλες τις διαδικασίες και θα τους επιτρέπει να απολαμβάνουν ορισμένα από τα οφέλη». Η ειδικός σε θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος, Ivana Vuchkova, λέει στο EnergyMag.
Εκτός από την καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, τα οφέλη θα πρέπει να σημαίνουν και τη δυνατότητα για ίδια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο από πολίτες σε ρόλο καταναλωτών («παραγωγοί-καταναλωτές») ή μέλη ενεργειακού συνεταιρισμού, όσο και από όλα τα νομικά πρόσωπα, χωρίς διαφορά. ιδιοκτησία ή όγκος κεφαλαίου». τόνισε ο Βούτσκοβα.