Μενού Ροή
Ελπίζει στα φωτοβολταϊκά η Βόρεια Μακεδονία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ενέκρινε αλλαγές στο νόμο για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών και κατέθεσε την αντίστοιχη τροπολογία στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Dimitar Kovacevski, όλα αυτά αποτελούν απόδειξη της προσπάθειας της κυβέρνησης για τον μετριασμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

"Δημιουργούμε ένα περιβάλλον για τους πολίτες και την επιχειρηματική κοινότητα για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε φωτοβολταϊκούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις ταχύτερες, απλούστερες και ευνοϊκότερες συνθήκες », έγραψε ο Kovacevski στο προφίλ του στο Facebook.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις, οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί μπορούν πλέον να εγκατασταθούν σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις έως 6 κιλοβάτ και από νομικά πρόσωπα έως 40 κιλοβάτ.

«Απλοποιούμε τις διαδικασίες και είναι κρίσιμο οι δημότες να μην χρειαστούν λύση από τον δήμο για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σταθμών. Με αυτό, συναντάμε τόσο τον επιχειρηματικό τομέα όσο και τις ανάγκες των πολιτών και βοηθάμε τον εγχώριο τομέα ηλεκτρικής ενέργειας", πρόσθεσε ο Kovacevski .

Προειδοποιήσεις των ειδικών

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα ενέργειας, οι αρχές πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Anton Chaushevski, οι «σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής της Βόρειας Μακεδονίας» (ESM) θα πρέπει να ανακατευθύνουν μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τον επιχειρηματικό τομέα, ο οποίος καταναλώνει μεταξύ 15 και 20% της κατανάλωσης ολόκληρης της χώρας.

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε επίσης ότι το κράτος θα πρέπει να αξιοποιήσει άμεσα όλες τις δυνατότητες, με στόχο τη μέγιστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περιόδους που το ηλεκτρικό ρεύμα θα έφτανε τα 1000 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σχεδόν κανένα νοικοκυριό στη χώρα δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στο κόστος.

«Σε όλη την Ευρώπη, οι αρχές επιδοτούν την τιμή με δισεκατομμύρια ευρώ και η Κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις. Ένας δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά μας, ειδικά από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο του 2023. Το ερώτημα είναι γιατί έφτασε να έχουμε τέτοιες τιμές - έχουν συσσωρευτεί πολλοί παράγοντες και βλέπουμε επίσης ότι υπάρχει επίσης επιστροφή του άνθρακα ως πηγή ενέργειας»  δήλωσε ο  Chaushevski.

Ο εμπορικός σύλλογος της  χώρας προειδοποιεί επίσης ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ενδέχεται να ακολουθήσει ενεργειακό τσουνάμι, το οποίο ενέχει τον κίνδυνο καταστροφής ολόκληρης της οικονομίας.

 

Ανοιχτή βαλκανική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας

Η συνεργασία σε περιόδους ενεργειακής κρίσης και η ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας αποτελούν βασικά καθήκοντα για τις τρεις χώρες της πρωτοβουλίας Ανοικτών Βαλκανίων - Αλβανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία.

Οι εκπρόσωποι των υπουργείων ενέργειας των τριών χωρών συζήτησαν την προετοιμασία ενός κοινού σχεδίου για την αντιμετώπιση κρίσεων, τις δυνατότητες αποθήκευσης ενέργειας, κυρίως φυσικού αερίου, την εξισορρόπηση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για τη χρηματοδότηση μελλοντικών έργων που έχουν μεγάλη σημασία για τις τρεις χώρες.

Η συνάντηση αποτελεί συνέχεια των συνομιλιών που ξεκίνησαν στα Τίρανα στα τέλη Ιουλίου, όταν οι υπουργοί των τριών χωρών συμφώνησαν να σχηματίσουν κοινή ομάδα εργασίας για συνεργασία στην ενεργειακή κρίση και για στρατηγικά έργα στο πλαίσιο των Ανοικτών Βαλκανίων.

Η ενέργεια θα είναι το κύριο θέμα στην επικείμενη συνάντηση της πρωτοβουλίας «Ανοικτά Βαλκάνια», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας