Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Η Βόρεια Μακεδονία θα προμηθεύεται άνθρακα, μαζούτ και λιγνίτη από την Ελλάδα, αφού οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της συνάντησης των πρωθυπουργών Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η παράδοση των ενεργειακών πόρων που είναι απαραίτητοι για τη συνεχή μέγιστη αξιοποίηση των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και τις αρχές του επόμενου.
«Η προμήθεια λιγνίτη και άνθρακα που προέρχεται από τα μεταλλεία στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί ομαλά καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου και του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, γεγονός που θα επιτρέψει την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων παραγωγής άνθρακα στον ΑΗΣ "Μπίτολα", καθώς και στον ΑΗΣ "Oslomej". Καταλήξαμε σε συμφωνία για την αδιάλειπτη προμήθεια μαζούτ μέσω της Ελλάδας", δήλωσε ο Κοβατσέβσκι μετά τη συνάντηση.
Τόνισε επίσης τη σημασία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα σε μια περίοδο που υπάρχει έλλειψη αυτών των πηγών ενέργειας σε όλη την Ευρώπη.
Στη συνάντηση, οι πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου μέσω της Ελλάδας, του διασυνδετήριου αγωγού Evzoni προς τη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος προγραμματίζεται να ξεκινήσει μέχριτο τέλος του έτους, καθώς και τις εξελίξεις σχετικά με το έργο «Chebren».
«Έχει επίσης ανακοινωθεί μια επένδυση από Έλληνα επενδυτή - μια μεγάλη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ισχύος έως 200 μεγαβάτ. Οι αναλύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και μόλιςολοκληρωθούν, η επένδυση μπορεί να παρουσιαστεί στην Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο ως στρατηγική. Με την επένδυση αυτή, θα παρασχεθούν πρόσθετες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας τόσο για τη Βόρεια Μακεδονία όσο και για την περιοχή", δήλωσε ο Κοβατσέβσκι.
Δεν υπάρχει καμία πληροφορία από το γραφείο του Κοβατσέφσκι εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βουλγαρία, για την οποία είναι επίσης απαραίτητο το ελληνικό δίκτυο.
Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια συμφωνία στην οποία καταλήγει η Βόρεια Μακεδονία με γειτονικές χώρες. Την περασμένη εβδομάδα στη Σόφια, ο Κοβάτσεφσκι και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Γκαλάμπ Ντόνεφ συμφώνησαν για την ομαλή παροχή 5 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα σε περίπτωση ανάγκης και τη χρήση του βουλγαρικού δικτύου μεταφοράς, αλλά συνεχίζονται οι εργασίες για τον καθορισμό της τιμής στην οποία θα αγοράζεται η ηλεκτρική ενέργεια από τη Βουλγαρία.