Τις προοπτικές διμερούς συνεργασίας με αιχμή την 1η Διεθνή Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας, Forward Green, συζήτησαν ο υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, Νικόλα Στογιάνοφ, και η διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στα γραφεία του εκθεσιακού φορέα.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κυριάκος Ποζρικίδης, μετέφεραν στον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας την πρόταση να είναι η Βουλγαρία Τιμώμενη Χώρα στη Forward Green, η οποία θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου με 2 Απριλίου του 2023 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι η Βουλγαρία να δώσει το «παρών» τόσο με κρατική συμμετοχή όσο και με επιχειρηματική, εισφέροντας και τις δικές της καλές πρακτικές όσον αφορά στην κυκλική οικονομία.
Ο κ. Ποζρικίδης ανέφερε στον Βούλγαρο υπουργό πως η Forward Green είναι η πρώτη εξειδικευμένη έκθεση για την κυκλική οικονομία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, ενώ ο κ.Τζήκας επισήμανε πως η εν λόγω διοργάνωση ανοίγει μια πολλά υποσχόμενη προοπτική και για τις δύο πλευρές.
Από την πλευρά του ο κ. Στογιάνοφ σημείωσε πως είναι μια σημαντική ευκαιρία και για τη Βουλγαρία, ενώ τόνισε πως η κυκλική οικονομία μπορεί να καταστήσει μια χώρα περισσότερο ανταγωνιστική, επισημαίνοντας πως όλη αυτή η συζήτηση δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν. Ανέφερε δε πως, πέραν των επιχειρήσεων, είναι σημαντικό και οι δήμοι να κατανοήσουν τις προοπτικές της κυκλικής οικονομίας, αλλά και να ενθαρρυνθούν, ώστε να υιοθετήσουν ανάλογες πρακτικές.
Παρών στη συνάντηση ήταν και ο διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εντεταλμένος για θέματα κυκλικής οικονομίας και νησιωτικότητας, κ. Γιώργος Κρεμλής, ο οποίος υπογράμμισε τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της νέας διοργάνωσης, τονίζοντας επίσης πως στη Forward Green πρέπει να είναι δυναμική η παρουσία και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού πλέον δεν μιλάμε για έξυπνες πόλεις, αλλά για κυκλικές πόλεις.
Η 1η Διεθνής Έκθεση για την Κυκλική Οικονομία, Forward Green, απευθύνεται σε επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμούς που υιοθετούν σύγχρονες πρακτικές αξιοποίησης πρώτων υλών, δομικών υλικών, τεχνολογιών, ενέργειας, ανακύκλωσης και συσκευασίας, οι οποίες μέσα από καινοτόμες λύσεις και έξυπνες συνεργασίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και στην αύξηση του κύκλου ζωής προϊόντων και υπηρεσιών, δημιουργώντας παράλληλα νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ