Σκόπια, του Bojan Stojkovski
Την 1η Αυγούστου, το ενεργειακό σύστημα της Βουλγαρίας βίωσε μια εντελώς νέα κατάσταση, αν και μόνο για λίγες ώρες
Οι σταθμοί ηλιακής ενέργειας στη Βουλγαρία παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι το μεσημέρι της 1ης Αυγούστου. Πάνω από το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παρήχθη από φωτοβολταϊκά, ενώ η παραγωγή από πυρηνική ενέργεια ήταν 37%, σύμφωνα με τα επιχειρησιακά δεδομένα του Διαχειριστή Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας, όπως ανέφερε το τοπικό Kapital.bg.
Εκτός από την υπέρβαση της παραγωγής του πυρηνικού σταθμού, οι ηλιακοί σταθμοί κατάφεραν επίσης να θέσουν ένα απόλυτο δικό τους ρεκόρ - πάνω από 2.000 μεγαβάτ που λειτουργούν ταυτόχρονα. Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με την εγκατεστημένη ισχύ των ηλιακών συλλεκτών στη χώρα ήταν για 1750 mW, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον άλλα 300 μεγαβάτ νέας ισχύος έχουν ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες.
Ένα από αυτά είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο "Verila", το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στα τέλη Ιουνίου. Μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αρκετά ακόμη έργα, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν νέα ρεκόρ στην παραγωγή.
Η πρόσφατη κατάσταση, ωστόσο, είναι πρωτοφανής στην ενεργειακή ιστορία της χώρας και δείχνει ότι η ενεργειακή μετάβαση συμβαίνει ταχύτερα από το αναμενόμενο.
Ήδη από τον Μάιο, η ηλιακή ενέργεια άρχισε να ξεπερνά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και αυτό έχει γίνει μια σταθερή τάση τους τελευταίους δύο μήνες - τον Ιούνιο, η συνολική παραγωγή ΑΠΕ ξεπέρασε εκείνη της συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά.
Ο Ιούλιος ήταν διαφορετικός, καθώς ο ζεστός καιρός απαιτούσε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και οι μονάδες άνθρακα λειτουργούσαν περισσότερο από ό, τι τον Ιούνιο. Συνολικά, από τις αρχές του 2023, η παραγωγή ενέργειας από ηλιακές εγκαταστάσεις έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 50%. Ταυτόχρονα, η δραστηριότητα του θερμοηλεκτρικού σταθμού μειώθηκε κατά το ήμισυ, επισημαίνουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης.