Ο υπουργός εθνικής Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας Kreshnik Bekteshi δήλωσε ότι η χώρα θα ζητήσει αποζημίωση από τη Βουλγαρία σχετικά με την απόφαση να επιβληθεί φόρος στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το κράτος έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στη Bulgaria-Trans-Gas για να επανεξεταστεί η απόφασή τους σχετικά με τις ποσότητες με τις οποίες προμηθεύεται η Βόρεια Μακεδονία.
«Πέρυσι, με την υποστήριξη των στρατηγικών μας εταίρων, διαθέσαμε ποσότητα 180 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, αλλά η κατανάλωσή μας είναι περίπου 400 εκατομμύρια. Εάν εισαχθεί φόρος στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τότε θα πρέπει να απελευθερωθούν οι ποσότητες που μισθώνει η Gazprom στον αγωγό διασύνδεσής μας, γεγονός που θα μας επιτρέψει ως χώρα μέσω μιας οικονομίας της αγοράς να αναζητήσουμε άλλες πηγές εφοδιασμού», δήλωσε ο Bekteshi. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τέλη θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο λειτουργικό κόστος των εγχώριων εταιρειών.
"Εάν η Βουλγαρία δεν αποδεσμεύσει τις ποσότητες, οι οποίες είναι υποχρέωσή της, εκτός από την αλληλογραφία, θα κινήσουμε και νομικές διαδικασίες κατά αυτής της απόφασης. Δεν ανακοίνωσα κυρώσεις, αλλά ζημιές από την ΕΕ ή τη Βουλγαρία για να καλύψουν τη διαφορά περίπου 20% στο μέρος του φυσικού αερίου από τις τιμές των μετοχών", επεσήμανε ο Bekteshi. «Ως γειτονικές χώρες, έχουμε συμφωνίες περιφερειακής συνεργασίας και είμαστε υπεύθυνοι για την τήρηση των οδηγιών της ΕΕ», είπε, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να εκβιάζεται μια άλλη χώρα με αυτόν τον τρόπο και είναι ενάντια στις ευρωπαϊκές αρχές.
"Η Σερβία και άλλες χώρες μπορούν να χρησιμοποιήσουν άλλες πηγές, εκτός από το ρωσικό φυσικό αέριο, για προμήθεια. Σε σχέση με τη χώρα μας, οι ίδιοι (Βουλγαρία) μίσθωσαν όλες τις ποσότητες στην Gazprom μέχρι το 2030, εκτός από τις τελευταίες που απελευθερώθηκαν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απαιτούμε να απελευθερωθούν αμέσως οι δυνατότητες και να εφοδιαστούμε από άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, και γιατί όχι ακόμη και μέσω των τερματικών σταθμών από την Ελλάδα», σημείωσε ο Bekteshi.
Σύμφωνα με τον πρόσφατα εγκριθέντα βουλγαρικό κανονισμό, εισήχθη τέλος 10,76 δολαρίων για 1.000 κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που παραδόθηκαν μέσω της επικράτειάς της μέσω του αγωγού Balkan Stream. Οι προσδοκίες τους είναι ότι αυτό θα τους αποφέρει 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αποπληρώσουν το κόστος κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου σε ένα χρόνο.
Μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις προσδοκίες του υπουργού, θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου αγωγού φυσικού αερίου με την Ελλάδα, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο και υποστηρίζεται πλήρως από την EBRD και το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο (EIP) για τα Δυτικά Βαλκάνια.