Μενού Ροή
Αντιδρούν οι ψαράδες στη Βουλγαρία για τα πλωτά αιολικά στην Μαύρη Θάλασσα

Κόντρα ψαράδων - νομοθετών ξέσπασε στη Βουλγαρία, μετά τη διευκόλυνση της εγκατάστασης υπεράκτιων ανεμογεννητριών στο βόρειο τμήμα των υδάτων της Μαύρης Θάλασσας,  με τους πρώτους να απαιτούν δημόσια συζήτηση για τον αντίκτυπο, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις

Με δεδομένο ότι υπάρχουν ήδη περιορισμοί, οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες θα αφήσουν μια αμελητέα περιοχή για να λειτουργήσει, δήλωσε ο επικεφαλής της ένωσης αλιείας Black Sea Sunrise Emil Milev στο Radio Varna. Οι ψαράδες από τη βόρεια Μαύρη Θάλασσα είναι έτοιμοι να διαμαρτυρηθούν και να κλείσουν δρόμους σε μια εκστρατεία ενάντια στο σχέδιο νόμου για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε θαλάσσιες περιοχές, ισχυρίστηκε.
 

Η Μαύρη Θάλασσα είναι ήδη πολύ φτωχή για τους ψαράδες

Η πρόταση προβλέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών υπεράκτιων Shabla και Kavarna στην επαρχία Dobrich και κοντά στη Βάρνα. Οι παραχωρήσεις θα πρέπει να δοθούν για μια περίοδο 30 ετών, σύμφωνα με τους νομοθέτες. Οι ψαράδες απαιτούν μια διάλογο για να συζητήσουν τις επιπτώσεις στη θαλάσσια ζωή και τον βυθό, τα οικοσυστήματα και την αλιεία, επεσήμανε ο Milev. «Η περιοχή νερού στην οποία μπορούμε να εργαστούμε είναι πολύ μικρή και η Μαύρη Θάλασσα είναι πολύ φτωχή – εργαζόμαστε σε βάθος 100 μέτρων», σχολίασε. Οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη θα αποτρέψουν την τράτα, τόνισε ο Μίλεφ. Ο εκπρόσωπος της αλιείας τόνισε ότι πρέπει να ζητηθεί η γνώμη των επιστημονικών ιδρυμάτων.
 

Οι τουρμπίνες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 20 χιλιόμετρα από την ακτή


Οι νομοθέτες πιέζουν να δεσμευτούν περιοχές για υπεράκτιους αιολικούς σταθμούς, ιδιαίτερα κοντά στο παραθαλάσσιο θέρετρο Shabla. Υποστήριξαν ότι 6 GW χωρητικότητας θα μπορούσαν να εγκατασταθούν γρήγορα εκεί. Ωστόσο, αναγνώρισαν ότι για την προστασία του τουρισμού και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων, οι εγκαταστάσεις πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ 20 και 50 χιλιομέτρων από την ακτή. Το προσχέδιο αποσκοπεί στη ρύθμιση των αρμοδιοτήτων των σχετικών φορέων, του συντονισμού, όπως για τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις θαλάσσιες έρευνες και τη μεθοδολογία για τον προσδιορισμό της καταλληλότητας. Η ευθύνη θα κατανεμηθεί μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Υδάτων και αρκετών φορέων. Συντονιστής θεωρείται ο υπουργός Ενέργειας. Οι παραχωρήσεις θα εγκρίνονται μέσω ανταγωνιστικών προσφορών ώστε να εξασφαλιστεί η χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφεραν οι νομοθέτες. Οι επενδυτές θα υπογράφουν αμφίδρομες συμβάσεις για τη διαφορά (CfDs).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας