Μενού Ροή
Εντός του 2024 η έναρξη κατασκευής του 1ου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της Τουρκίας

Στροφή στην πράσινη ενέργεια επιχειρεί να κάνει η Τουρκία με τον περιορισμό παράλληλα της εξάρτησης της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο το 2024 αναμένεται το τεχνικό υπόβαθρο για τα εγκαίνια του υπεράκτιου σταθμού αιολικής ενέργειας της Τουρκίας.
Τα όρια για τους υπεράκτιους σταθμούς αιολικής ενέργειας καθορίστηκαν τον Αύγουστο ως μέρος του πλαισίου της Περιοχής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας , ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη τεχνικών μελετών το 2024, δήλωσε ο Murat Durak, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Offshore Wind Energy Association. Η Τουρκία υπήρξε εξέχων υποστηρικτής της μείωσης των εκπομπών ορυκτών καυσίμων ενώ παράλληλα αναπτύσσει προμήθειες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Έχει καταφέρει να αυξήσει τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενώ ταυτόχρονα μειώνει την παραγωγή άνθρακα χάρη στην επιθετική αύξηση της χρήσης καθαρής ενέργειας από αιολικές, ηλιακές και υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Η χώρα διαθέτει σήμερα περισσότερα από 106.000 MW εγκατεστημένης ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας, σε σύγκριση με 32.000 MW το 2002, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ της χώρας έφτασε το 55%, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Η Τουρκία κατέχει την πρώτη θέση στην εγκατεστημένη ισχύ γεωθερμικής ενέργειας, τη δεύτερη στην υδροηλεκτρική ενέργεια, την έβδομη στην αιολική ενέργεια και την όγδοη στην εγκατεστημένη ισχύ ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Μπαϊρακτάρ. Στόχος είναι να τριπλασιάσει τη χωρητικότητά της σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2053, καθώς προσπαθεί να γίνει μια οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα. Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι η χώρα σχεδιάζει να προσθέσει περίπου 5.000 MW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στο ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο τα επόμενα χρόνια.

Την ίδια ώρα, όπως τονίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η χώρα να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της και να διαφοροποιήσει τους εγχώριους πόρους της. Υπενθυμίζονται μάλιστα και οι καθορισμένες περιοχές για τα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας της Τουρκίας, : "Περιοχές 1.111 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανοιχτά της Μπαντίρμα, 299 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανοιχτά της Μποζτζάδα, 75,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανοιχτά του Τζελιμπολού και 410 τετραγωνικών χιλιομέτρων από την ακτή του Καραμπίγκα έχει διατεθεί για υπεράκτια αιολική ενέργεια." Μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές αναλύσεις, μαζί με μετρήσεις που αποτελούν προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας, θα διεξαχθούν σε συγκεκριμένες περιοχές μετά τη συλλογή γνωμών από αρμόδιους φορείς για τις κατανεμημένες τοποθεσίες.

Αυξανόμενο ενδιαφέρον

Το ενδιαφέρον τώρα για πλωτές και σταθερές εγκαταστάσεις είναι αυξημένο : "Στη Μαύρη Θάλασσα, έχουν εντοπιστεί 13,9 γιγαβάτ για πλωτές εγκαταστάσεις και 1,3 γιγαβάτ για σταθερές εγκαταστάσεις. Στη Θάλασσα του Μαρμαρά, υπάρχει δυναμικό 19,2 γιγαβάτ για πλωτές εγκαταστάσεις και 2,8 γιγαβάτ για σταθερές εγκαταστάσεις," . 

Στόχος της Τουρκίας μέχρι το 2035 είναι 5GW υπεράκτιας αιολικής εγκατάστασης . Εφιστώντας την προσοχή στους παγκόσμιους στόχους στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, Τούρκοι αξιωματούχοι παρατηρούν ότι τα υπεράκτια αντιπροσώπευαν το 10% της συνολικής χωρητικότητας αιολικής ενέργειας που χρησιμοποιήθηκε διαδικτυακά παγκοσμίως το 2019. Το ποσοστό αναμένεται να φτάσει το 20% μετά το 2025, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ισχύς αναμένεται να φτάσει τα 460 γιγαβάτ μέχρι το 2030.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας