Το Κλιματικό Ταμείο Επενδύσεων (CIF/KIF) ενέκρινε το Σχέδιο Επενδύσεων της Βόρειας Μακεδονίας για μια επιταχυνόμενη ενεργειακή μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ. Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του Προγράμματος Επενδύσεων για την Επιτάχυνση της Μετάβασης από τον Άνθρακα, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα πρωτοποριακό διεθνές πλαίσιο που υποστηρίζει τη μετάβαση μακριά από τα ορυκτά καύσιμα και προς την καθαρή ενέργεια με συμβατική χρηματοδότηση.
Το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας παρουσίασε το Σχέδιο Επενδύσεων για μια επιταχυμένη μετάβαση στον άνθρακα στη Βόρεια Μακεδονία, μαζί με εκπροσώπους της Επιτροπής του Κλιματικού Ταμείου Επενδύσεων, της EBRD, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του IFC και της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
«Με αυτό το Σχέδιο Επενδύσεων, επιδεικνύουμε τη σθεναρή μας δέσμευση να οδηγήσουμε το έθνος μέσω της μετάβασης σε πιο καθαρή ενέργεια και μείωση των εκπομπών άνθρακα. Οι εθνικοί στόχοι είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 82% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990", δήλωσε η υφυπουργός Οικονομίας, Razmena Cekic Durovic. Αυτή η δέσμευση υπογραμμίζει επίσης τη δέσμευση της χώρας προς τις αρχές της Συμφωνίας του Παρισιού και αποτελεί σημαντικό βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
"Ο ενεργειακός τομέας, που ήταν σημαντικός συνεισφέροντας στις εκπομπές της χώρας μας, βρίσκεται στην πρωτοπορία της μεταμόρφωσης και απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, εκτιμώμενες σε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, και ακριβή σχεδιασμό για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με την πλήρη εγκατάλειψη του άνθρακα πριν το 2030, ένας στόχος που είναι σύμφωνος με τη σύσταση της Συμμαχίας Μετάβασης από Άνθρακα σε Καθαρή Ενέργεια των χωρών μελών του ΟΟΣΑ. Σε αυτή την προσπάθεια, η Βόρεια Μακεδονία δημιούργησε εταιρικές σχέσεις με Πολυμερείς Τράπεζες Ανάπτυξης και χορηγούς εταίρους, με τεχνική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης," δήλωσε η Cekic Durovic.
Κατά τη διαδικασία εκπόνησης του Επενδυτικού Σχεδίου, η χώρα, τόνισε, εγκαινίασε την Επενδυτική Πλατφόρμα για τη Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση στην COP 28.
«Η επενδυτική πλατφόρμα καλύπτει την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ενίσχυσης του δικτύου, καθώς και τη στήριξη μέτρων δίκαιης μετάβασης. Η πλατφόρμα είναι σύμφωνη με τα κύρια στρατηγικά έγγραφα που ενέκρινε η κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένων των εθνικά καθορισμένων συνεισφορών και της στρατηγικής για την ενεργειακή ανάπτυξη έως το 2040, ειδικά όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της δυναμικότητας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030", δήλωσε η Cekic Durovic.
Η πλατφόρμα αυτή αναμένεται να αξιοποιήσει τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τα Ταμεία Επενδύσεων για το Κλίμα και να χρησιμεύσει ως ολοκληρωμένο μέσο για επενδύσεις, ανάπτυξη πολιτικής και τεχνική βοήθεια. Αυτό θα διευκολύνει την ταχεία και δίκαιη μετάβαση της χώρας σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σύμφωνα με τους κλιματικούς και αναπτυξιακούς στόχους της.
«Κεντρική θέση σε αυτή τη συνεργασία είναι η υποστήριξη μιας δίκαιης μετάβασης, δίνοντας έμφαση στη δέσμευση για μια μετάβαση που δεν είναι μόνο οικονομικά βιώσιμη, αλλά και κοινωνικά δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, και ενσωματώνοντας μηχανισμούς για την αντιμετώπιση πιθανών κοινωνικών και οικονομικών διαφορών που προκύπτουν από τη μετάβαση», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Με το επενδυτικό σχέδιο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, οι αρχές αναμένουν ότι η Βόρεια Μακεδονία θα βρίσκεται στο δρόμο για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίας με προγραμματισμένη εξοικονόμηση 13 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 έως το 2038. Μέχρι το 2030, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιταχύνει το κλείσιμο 824 μεγαβάτ της υπάρχουσας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στους TPPs Μπίτολα και Οσλομέι.