Μενού Ροή
Αύξηση των καταναλωτών στη Βόρεια Μακεδονία που μετακινούνται στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Εν μέσω προκλήσεων όπως οι εισαγωγές άνθρακα και η ενεργειακή κρίση, τα ενδιαφερόμενα μέρη στη Βόρεια Μακεδονία κατευθύνονται προς οικονομικά βιώσιμες λύσεις.

«Δυστυχώς, ο άνθρακας έχει αρχίσει να εισάγεται στη Βόρεια Μακεδονία και δεν μπορούμε να αναμένουμε ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον TPP Bitola με εισαγόμενο άνθρακα θα είναι πολύ χαμηλότερη από ό, τι ήταν την προηγούμενη περίοδο. Εξαιτίας αυτού, σε αυτή την περίοδο έχουμε μια τάση μικρών καταναλωτών, οι οποίοι προμηθεύονταν από τον καθολικό προμηθευτή, και τώρα, εξετάζοντας τις συνθήκες της αγοράς στην αγορά, οι περισσότεροι από αυτούς αλλάζουν και πηγαίνουν στην ελεύθερη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο πρόεδρος της ρυθμιστικής επιτροπής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας (RKE), Marko Bislimoski.

Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, περίπου 3.500 μικροί καταναλωτές μεταπήδησαν από τη ρυθμιζόμενη στην ελεύθερη αγορά, τον Δεκέμβριο περίπου 3.700, τον Ιανουάριο περίπου 4.800 και τον Φεβρουάριο ο αριθμός ήταν 5.300.

«Αυτοί οι καταναλωτές βλέπουν ότι η τιμή στην ελεύθερη αγορά μειώνεται, όπως ήταν το 2019, όταν χρησιμοποίησαν αυτό το δικαίωμα για να πάνε στην ελεύθερη αγορά και να εξασφαλίσουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές που είναι πιο ευνοϊκές για αυτούς και το κάνουν τώρα. Δυστυχώς, με την έναρξη της ενεργειακής κρίσης από τα μέσα του 2021, οι περισσότεροι από αυτούς επέστρεψαν στη ρυθμιζόμενη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», εξήγησε ο Bislimoski.

Αναμένει ότι η μετάβαση από μια ρυθμιζόμενη σε μια ελεύθερη αγορά θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο την επόμενη περίοδο. Ο ESM ως κρατική εταιρεία, πρόσθεσε, θα κάνει ό,τι μπορεί.

"Μέρος των καταναλωτών που μετακινούνται στην ελεύθερη αγορά έχει θετική επίδραση στις δραστηριότητες του ESM, επειδή ο ESM απελευθερώνεται έτσι με ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα μπορούσε να πουλήσει στην ελεύθερη αγορά σε τιμή υψηλότερη από 58 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην οποία το δίνει στον καθολικό προμηθευτή", δήλωσε ο Bislimoski.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομίας της χώρας ανακοίνωσε ότι ο ESM απέκτησε εξοπλισμό για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής στον TPP Bitola. Ο εξοπλισμός αγοράστηκε από τον τσέχο κατασκευαστή Enelex και με αυτόν τον εξοπλισμό η λειτουργία του TPP Bitola θα πρέπει να βελτιστοποιηθεί τόσο στον τομέα του εξορυσσόμενου άνθρακα όσο και στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

"Αυτό το νέο σύστημα θα συμβάλει στη μέγιστη αξιοποίηση των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας στη διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Kreshnik Bekteshi.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της TPP Bitola, Pece Matevski, το νέο σύστημα αποτελείται από 14 αυτόματες μονάδες τοποθετημένες τόσο σε εκσκαφείς για εκσκαφή όσο και σε γραμμές μεταφοράς για μεταφορά.

Δεν υπάρχει λόγος για την πώληση του παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας ESM

Σύμφωνα με τον Bislimoski, δεν υπάρχει λογική αγοράς για τη χώρα να πουλήσει τον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας (ESM), ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

"Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε ξένος επενδυτής θα ενδιαφερόταν να αγοράσει τον TPP Negotino και τον TPP Bitola σε συνθήκες όπου το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλό και έχουμε τιμές που είναι υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς. Δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε ξένος επενδυτής θα ήθελε να αγοράσει θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που πλησιάζουν στο τέλος της ζωής τους ή, από την άλλη πλευρά, έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό μαζούτ που προφανώς λειτουργεί το πολύ ένα χρόνο τα τελευταία 40 χρόνια. Έτσι, δεν υπάρχει λογική αγοράς για να συμβεί αυτό", σημείωσε ο Bislimoski.

Προκειμένου να λειτουργήσει και να λειτουργήσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, πρέπει επίσης να διαθέτει βασική ενέργεια και, για τον λόγο αυτόν, οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί πρέπει να λειτουργούν παρά την τάση μετάβασης από μια ρυθμιζόμενη σε μια ελεύθερη αγορά, παρόλο που κατά την προηγούμενη περίοδο η τιμή στο χρηματιστήριο σε ορισμένες ώρες είναι χαμηλότερη από την τιμή παραγωγής των θερμοηλεκτρικών σταθμών στη Μπίτολα,  πρόσθεσε.

Η εγχώρια παραγωγή κάλυψε το 76,4% της ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, καταναλώθηκαν στη χώρα 777.650 μεγαβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, 44.243 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, 397.123 τόνοι άνθρακα και 80.929 τόνοι προϊόντων πετρελαίου.

Η ακαθάριστη εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντιπροσωπεύει το 76,4% της ακαθάριστης εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ το 99,4% της συνολικής κατανάλωσης άνθρακα χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας