Παρουσιάζοντας το προεκλογικό του πρόγραμμα, το κυβερνών κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης (SDSM) της Βόρειας Μακεδονίας υποσχέθηκε αύξηση της συνολικής εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενεργειακή ανεξαρτησία και μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
«Προβλέπουμε αύξηση της συνολικής εγχώριας παραγωγής ενέργειας κατά τουλάχιστον 70% έως το 2028 σε σύγκριση με το 2019. Ενεργειακή ανεξαρτησία με την οποία θα ικανοποιήσουμε το 100% των δικών μας αναγκών. Η επέκταση της εγχώριας ενεργειακής δυναμικότητας θα επηρεάσει τη μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε το κόμμα σε δήλωση.
Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξε η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα και οι περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, με εγκατεστημένα 600 μεγαβάτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες μπορούν να τροφοδοτήσουν περίπου 170.000 νοικοκυριά με ηλεκτρική ενέργεια.
Επιπλέον, ενώ οι εκλογές του Μαΐου μπορεί φέρουν μια αλλαγή κυβέρνησης ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης δεν θα αλλάξει.
Η χώρα κατάφερε να αυξήσει την ικανότητα ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 160% σε ετήσια βάση το 2023, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (ERC) τον περασμένο Ιανουάριο.
Η χώρα αρχίζει να παράγει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς σχεδόν 600 μεγαβάτ εγκατεστημένης ισχύος αδειοδοτήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, η παλαιού τύπου υδροηλεκτρική ενέργεια εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο στοιχείο ΑΠΕ, οι πρόσφατες επενδύσεις δεν έχουν ακόμη καταστεί λειτουργικές και θερμικές
Ενεργειακά έργα μεταξύ των μεγαλύτερων υποσχέσεων από τα πολιτικά κόμματα
Αν και το 2024 είναι έτος εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθοδηγήσει την πορεία των μελλοντικών ενεργειακών πολιτικών, των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών και των εξελίξεων στις υποδομές, και οι δύο πλευρές της πολιτικής είναι σταθερά προσηλωμένες στην ολοκλήρωση σημαντικών ενεργειακών έργων κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Η Βόρεια Μακεδονία έχει τεράστιες δυνατότητες υδροηλεκτρικής ενέργειας λόγω της κληρονομιάς της σε αυτόν τον τομέα, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι συνήθως περίπου 30%, με διακυμάνσεις που οφείλονται σε παράγοντες όπως ο καιρός.
Η επενδυτική πλατφόρμα που ανακοινώθηκε στην COP28, η οποία αναπτύχθηκε με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αναμένεται να ενισχύσει τη δέσμευση της Βόρειας Μακεδονίας στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για μετασχηματισμό του ενεργειακού της τομέα σε χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές, προκειμένου να μειώσει κατά 82 % τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.
Η πλατφόρμα, που προβλέπεται να αξίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ, σηματοδοτεί ένα σημαντικό επίτευγμα για τη βαλκανική χώρα, η οποία ιστορικά εξαρτάται από τον άνθρακα, και σηματοδοτεί την προθυμία της να στραφεί προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μακροπρόθεσμα. Αναμένεται να χρησιμεύσει ως βάση για επενδύσεις, ανάπτυξη πολιτικής και τεχνική βοήθεια, καθώς η χώρα προσπαθεί να βελτιώσει τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να αυξήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της και να μειώσει την ανάγκη εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπλέον, υπάρχουν οι τέσσερις στρατηγικές ενεργειακές επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένου του ηλιακού σταθμού Stipion ισχύος 400 μεγαβάτ που αναπτύσσεται στο Shtip από την Ostro Solar, η οποία ανήκει στη γαλλική Akuo Energy.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο υπουργός Ενέργειας Kreshnik Bekteshi δήλωσε ότι μια ξαφνική έκρηξη των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης ηλιακών συλλεκτών από μεμονωμένους «παραγωγούς-καταναλωτές», δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από την υπάρχουσα υποδομή μεταφοράς και διανομής, απαιτώντας αποθήκευση μπαταριών σε εκείνα τα μέρη όπου το δίκτυο είχε ήδη δεσμευτεί.