Μενού Ροή
Hristijan Mickovski
Τα ενεργειακά στην πρώτη γραμμή για την νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας

Οι ανακοινώσεις του ηγέτη του κόμματος VMRO DPMNE, Hristijan Mickovski, το οποίο κέρδισε με μεγάλη διαφορά στις γενικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, σχετικά με τις επενδύσεις στην ενεργειακή βιομηχανία προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στο κοινό, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αν και δεν αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη λεγόμενη επενδυτική έκρηξη, οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας σχολιάζουν ότι όλες οι ανακοινώσεις για ανάπτυξη και πρόοδο στον ενεργειακό τομέα είναι ευπρόσδεκτες, σημειώνοντας επίσης ότι η κύρια πρόκληση θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα παραδοθούν οι λύσεις.

«Επί του παρόντος, το ποσοστό εξάρτησης από τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας κυμαίνεται από 20-30% και η εξάρτηση από παράγωγα πετρελαίου και φυσικό αέριο είναι 100%. Χρειαζόμαστε μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αλλά η κατασκευή τους απαιτεί μεγάλες επενδύσεις. Οι συνθήκες των φωτοβολταϊκών σταθμών έχουν βελτιωθεί, αλλά οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις θερμικής ενέργειας άνθρακα και μαζούτ (Μπίτολα, Οσλομέι και Νεγκοτίνο) είναι παλιές», δήλωσε ο ενεργειακός εμπειρογνώμονας Anton Chaushevski.

Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση ότι έχει ήδη συμφωνηθεί μια ξένη επένδυση στον ενεργειακό τομέα αξίας μεταξύ 400-500 εκατομμυρίων ευρώ είναι καλή, αλλά πριν από αυτό, όπως λέει, θα πρέπει να διευκρινιστούν πολλά άγνωστα.

Σύμφωνα με τον Chaushevski, κάθε νέα ενεργειακή εγκατάσταση είναι ευπρόσδεκτη, ανεξάρτητα από το αν είναι εγχώρια, ξένη ή αποτέλεσμα σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, και μεταξύ των διλημμάτων που αναφέρει είναι η τοποθεσία κατασκευής και οι συμβάσεις.

"Εάν ο επενδυτής συμφωνήσει να υλοποιήσει το έργο χωρίς καμία υποχρέωση από την πλευρά μας (να μην χρειάζεται να αγοράσουμε την ενέργεια του ESM) και να μην εξαρτάται από τις εταιρείες μας, τότε αυτό είναι καλό", δήλωσε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής πανεπιστημίου Abdilmenaf Bedzeti συμμερίζεται την ίδια άποψη και προσθέτει ότι αντί για κατακερματισμένες λύσεις, οι προτεραιότητες είναι απολύτως απαραίτητες στον τομέα της ενέργειας - από τη ρύθμιση, τις επενδύσεις και όλα μέχρι την εποπτεία.

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα ισορροπημένων πηγών ενέργειας, ειδικά επειδή, σύμφωνα με όλες τις παγκόσμιες τάσεις, η χώρα χρειάζεται ενεργειακή μετάβαση. Δεν χρειαζόμαστε κατακερματισμένες λύσεις και τρέχουσες προτεραιότητες όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια χωρίς να βρούμε μια λύση για την εξισορρόπηση του συστήματος. Οι επενδύσεις  στην ηλιακή ενέργεια σύμφωνα με τις εποχιακές (υψηλές) τιμές μπορεί να είναι προβληματικές από την άποψη της βιωσιμότητας των επενδύσεων, ιδίως όταν η περιφερειακή αγορά ενέργειας δεν είναι ακόμη η πλέον αποδοτική και λειτουργική και λόγω έλλειψης επαρκούς σύνδεσης υποδομών καθώς και ανεπαρκούς συμπληρωματικότητας στον τομέα. Το σύστημα αποθήκευσης ενέργειας είναι πολύ ακριβό για τις μικρές αγορές, αλλά δεν έχουν βρεθεί ακόμη περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις. Υπάρχουν ήδη ορισμένες διαταραχές στην αγορά ενέργειας χωρίς σωστή βελτιστοποίηση και εξισορρόπηση του εφοδιασμού και της κατανάλωσης», δήλωσε ο Bedzeti στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το νέο υπουργείο Ενέργειας θα μπορούσε να διευκολύνει τις ενεργειακές επενδύσεις και ικανότητες

Όσον αφορά το σχέδιο του VMRO-DPMNE για τη δημιουργία νέου υπουργείου ενέργειας στο μέλλον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η εξέλιξη θα τονίσει επίσης την ανάγκη κατασκευής νέων ενεργειακών εγκαταστάσεων και ως εκ τούτου σοβαρών επενδύσεων.

«Φυσικά, αυτό το βήμα, η δημιουργία ενός νέου υπουργείου, είναι ένα μεγάλο εγχείρημα και θα απαιτήσει σοβαρή υλικοτεχνική υποστήριξη όσον αφορά την παροχή ανθρώπινων πόρων. Από την άλλη, εάν το όλο έργο υλοποιηθεί σωστά, θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενέργεια, στα προβλήματα σε αυτόν τον τομέα, αλλά και στην ανάγκη κατασκευής και συντήρησης ενεργειακών εγκαταστάσεων, που συνεπάγονται σοβαρές επενδύσεις. Εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου, η κατασκευή του διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα, καθώς και του εσωτερικού δικτύου διανομής», δήλωσε ο Chaushevski.

Σύμφωνα με τον Bedzeti, οι υπάρχουσες εταιρείες ενέργειας θα πρέπει να υποστούν ριζική αναδιάρθρωση τόσο σε οργανωτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

«Ο διαχωρισμός του ενεργειακού τομέα σε ξεχωριστό υπουργείο είναι εφικτός μόνο εάν οι αλλαγές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ρύθμισης του οικονομικού συστήματος, για παράδειγμα της ενέργειας, των ορυχείων και των ορυκτών, τότε τίθεται υπό αμφισβήτηση η ανάγκη για ένα υπουργείο Οικονομίας, το οποίο θα έχει μόνο την αρμοδιότητα για το εμπόριο. Οι υπάρχουσες κρατικές εταιρείες ενέργειας πρέπει να αναδιαρθρωθούν ριζικά, όχι μόνο οργανωτικά αλλά και τεχνικά και οικονομικά. Η συνεχής επιδότησή τους από το κράτος ή τον κεντρικό προϋπολογισμό είναι ανθυγιεινή και λιγότερο βιώσιμη λόγω της υψηλής τιμής του χρήματος σε συνθήκες ελλείμματος προϋπολογισμού και υψηλού δημόσιου χρέους», επισημαίνει ο Bedzeti.

Μεταξύ των πρώτων ανακοινώσεων από το VMRO-DPMNE μετά τη μεγάλη νίκη του στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ήταν αυτή για μια σοβαρή ξένη επένδυση στον τομέα της ενέργειας, αξίας μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία αναμένεται να παράγει περίπου μία τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας