Μενού Ροή
Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας και Υδάτων προειδοποιεί για την κρίσιμη κατάσταση των υπηρεσιών ύδρευσης της Βόρειας Μακεδονίας

Η κατάσταση διαχείρισης των υδάτων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κρίσιμη, με το 62,3% της χρήσης νερού να μην χρεώνεται, σύμφωνα με τον Marko Bislimoski, πρόεδρο της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας και Υδάτων.

Ο Bislimoski τόνισε τις ανησυχίες για τις υποδομές ύδρευσης της χώρας, ιδιαίτερα για τη κακή συντήρηση των φραγμάτων, κάνοντας παραλληλισμούς με τις καταστροφικές καταρρεύσεις φραγμάτων στη Λιβύη που είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους.

"Αντιμετωπίζουμε σημαντικά προβλήματα με τη συντήρηση των φραγμάτων. Είναι προφανές ότι δεν φροντίζονται σωστά. Απαιτούνται ουσιαστικές επενδύσεις για να αποφευχθεί μια καταστροφή παρόμοια με αυτή της Λιβύης. Τα περισσότερα από αυτά τα φράγματα κατασκευάστηκαν κατά τη σοσιαλιστική εποχή και έχουν ωφελήσει πολύ τους πολίτες. Ωστόσο, για να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις μελλοντικές γενιές, χρειάζονται σωστή συντήρηση," δήλωσε ο Bislimoski στα τοπικά μέσα.

Σχετικά με τις μη χρεωμένες υπηρεσίες ύδρευσης, ο Bislimoski επέκρινε την αναποτελεσματικότητα των δημόσιων επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι μεγάλο μέρος του νερού χάνεται λόγω διαρροών σωληνώσεων και μη χρεωμένης διανομής.

"Η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας καθορίζει τις ελάχιστες και μέγιστες τιμές του νερού, ενώ τα δημοτικά συμβούλια καθορίζουν την τελική τιμή εντός αυτού του εύρους. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια τάση να κρατούν τις τιμές χαμηλές για να προστατεύσουν τα νοικοκυριά. Ένα μέσο νοικοκυριό χρησιμοποιεί 10 κυβικά μέτρα νερού τον μήνα, οπότε ακόμη και μια αύξηση ενός δηνάριου θα αύξανε τις δαπάνες τους δεκαπλάσια," εξήγησε ο Bislimoski.

Ο ακυρωμένος διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή και λειτουργία του μεγάλου υδροηλεκτρικού έργου «Cebren», αξίας ενός δισ. ευρώ, στον οποίο αρχικά είχε επιλεγεί ως προτιμητέος μειοδότης η κοινοπραξία ΔΕΗ-Αρχιρόδον.

Аπό τις εννέα ξένες εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα που συμμετείχαν στις φάσεις του διαγωνισμού, η κοινοπραξία ΔΕΗ – Archirodon ήταν το μοναδικό σχήμα, το οποίο είχε υποβάλλει ολοκληρωμένη προσφορά για το υδροηλεκτρικό έργο «Chebren» ισχύος 333MW, καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού «Tikves» ισχύος 116 MW. Ο διαγωνισμός αφορούσε στην παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον ποταμό Crna Reka (Μέλας Ποταμός), στο νοτιοδυτικό τμήμα της Βόρειας Μακεδονίας. Η άδεια παραχώρησης ήταν για 60 χρόνια. 

Τελικά οι αρχές της χώρας για διάφορους λόγους επέλεξαν την ακύρωση του διαγωνισμού, αφήνοντας την κατάσταση στην διαχείριση των υδάτων και την ενεργειακής τους αξιοποίηση στα επίπεδα του πρώην γιουγκοσλαβικού καθεστώτος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας