Μενού Ροή
Βόρεια Μακεδονία: Χρειάζονται τρία δισεκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις στις πράσινες υποδομές

Η Βόρεια Μακεδονία αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση: εκτιμάται ότι χρειάζονται 3 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της πράσινης υποδομής που είναι απαραίτητη για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η θερινή περίοδος ξεκίνησε με πρώιμο καύσωνα, ακολουθούμενη από μια σειρά καταιγίδων στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου, φέρνοντας έντονες βροχοπτώσεις και ξαφνικές πλημμύρες. Ένας άλλος, πιο έντονος καύσωνας, ακολούθησε προκαλώντας εξωτερικές πυρκαγιές που έβλαψαν δάση και αγροτικές εκτάσεις - όλα αυτά τα γεγονότα υπογραμμίζουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σε συνέντευξή του στο BIRN, ο Toni Popovski, ο πρώτος υπουργός περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας και τώρα σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ότι καμία χώρα δεν είναι πλήρως ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο που οι χώρες διαχειρίζονται και προσαρμόζονται στις επιπτώσεις της.

Οι ανεπτυγμένες χώρες, με τους πόρους τους και την πρόσβαση σε σύγχρονες τεχνολογίες, είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένες για να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον Popovski, παγκόσμιοι μηχανισμοί όπως το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα, το Παγκόσμιο Ταμείο για το Περιβάλλον και η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ παρέχουν οικονομική υποστήριξη και στρατηγικά πλαίσια για την πρόληψη και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, που απαιτούν σημαντικές επενδύσεις. Τα κράτη πρέπει να εξισορροπήσουν τις επενδυτικές τους προτεραιότητες, συχνά αναβάλλοντας τις δαπάνες που σχετίζονται με το κλίμα λόγω άλλων πιεστικών αναγκών.

«Μια συστηματική απάντηση στις προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι δυνατή μόνο αν αυξηθούν οι επενδύσεις στην πράσινη υποδομή, δηλαδή για την αύξηση της ανθεκτικότητας στρατηγικών εγκαταστάσεων όπως τα συστήματα υδροδότησης, η προστασία των οικισμών και των δρόμων, αλλά και των κρίσιμων δημόσιων εγκαταστάσεων, ειδικά στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης», είπε ο Popovski στη συνέντευξη.

Η υποστήριξη αυτών των προσπαθειών απαιτεί υγιείς ενεργειακές πολιτικές, προσαρμοστικό χωρικό και αστικό σχεδιασμό, ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα πολιτικής προστασίας και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. Έτσι, το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αντικατοπτρίζει τη δέσμευση για την προστασία των φυσικών πόρων και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Για τον Popovski, τέτοιες εξελίξεις θα πρέπει επίσης να κινητοποιήσουν την κυβέρνηση να δει αυτή την πρόκληση ως ευκαιρία για τεχνολογική πρόοδο και εκσυγχρονισμό σε διάφορους τομείς.

«Αυτό ακολουθείται από την εντυπωσιακή αποφασιστικότητα για κεφαλαιακές μεταβιβάσεις στους δήμους συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για περίοδο τεσσάρων ετών, που σε σύγκριση με τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια αποτελεί πενταπλασιασμό. Αυτό το μέτρο θα έχει θετικές επιπτώσεις στη νέα πράσινη υποδομή (διαχείριση νερού και απορριμμάτων, ατμοσφαιρική ρύπανση, ενεργειακή απόδοση, συστήματα πρόληψης πλημμυρών και δασικών πυρκαγιών) όπου υπάρχει επενδυτικό έλλειμμα άνω των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ», ισχυρίζεται ο Popovski.

Ωστόσο, υπάρχουν και αρνητικές πλευρές. Παρά τη δέσμευση για την ανάπτυξη ενός οικολογικού, ανταγωνιστικού και σταθερού ενεργειακού συστήματος, υπάρχουν διάφορα αντιφατικά σχέδια που σχετίζονται με την ενεργειακή ανάπτυξη. Ενώ στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει δοθεί προτεραιότητα, έχει δοθεί επίσης ίση έμφαση στο φυσικό αέριο και σε πρόσθετες επενδύσεις στα ΤΕΠ Μπίτολα και ΤΕΠ Οσλομέι, καθώς και στο άνοιγμα νέων ορυχείων άνθρακα.

Επιπλέον, υπάρχει σκέψη για σχεδιασμό και χρηματοδότηση ενός μεταλλευτικο-ενεργειακού συγκροτήματος στο ανατολικό τμήμα της χώρας και επαναλειτουργία άλλων τεσσάρων ορυχείων. «Δεν υπάρχει εκτίμηση για το πώς να μετριαστεί η αρνητική επίπτωση της εξόρυξης στην κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. Πέρα από τα ζητήματα που συνδέονται με τα εργοστάσια άνθρακα και αερίου, οι εξορυκτικές δραστηριότητες παράγουν σημαντικές εκπομπές μεθανίου, είναι πολύ ενεργοβόρες και προκαλούν σημαντικές διαταραχές στα τοπικά οικοσυστήματα», κατέληξε ο Popovski.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση πρέπει να ευθυγραμμίσει τους στόχους της σε αυτούς τους τομείς για να διασφαλίσει μια αποδοτική και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση. Ο Popovski τονίζει ότι είναι κρίσιμο να ακολουθούνται οι στόχοι της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ και της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια και να αξιοποιούνται οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται από σχετικά προγράμματα της ΕΕ.
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας