Οι διαδρομές φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας ενισχύουν τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Hristijan Mickoski κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα. Ο Mickoski τόνισε τη στρατηγική σημασία της υποδομής διαμετακόμισης της χώρας για την εξασφάλιση σταθερής και αξιόπιστης πρόσβασης στην ενέργεια για την ήπειρο.
«Η ενέργεια είναι ένα κρίσιμο παγκόσμιο ζήτημα, ειδικά στο πλαίσιο της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Mickoski. «Η συζήτηση για την ενέργεια στην πολιτική διαφέρει πολύ από την υλοποίηση ενεργειακών έργων από τεχνική άποψη. Η υλοποίηση τέτοιων έργων απαιτεί χρόνο και ενδελεχή σχεδιασμό. Δεν μπορείτε απλά να τα οραματιστείτε και να τα επιτύχετε αμέσως. Χρειάζεται προσεκτικός σχεδιασμός, προετοιμασία και αφοσίωση για πολλά χρόνια».
Ο Mickoski τόνισε την αναγκαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων στο ρωσικό φυσικό αέριο και την αντιμετώπιση της χρήσης του για πολιτική μόχλευση. «Πρέπει να εδραιώσουμε τα σχέδιά μας και να συνεργαστούμε, ανεξάρτητα από το καθεστώς ένταξής μας στην ΕΕ, επειδή είμαστε όλοι διασυνδεδεμένοι. Αν και είμαστε μια μικρή χώρα και όχι ένας σημαντικός καταναλωτής ενέργειας, είμαστε ένας βασικός διαμετακομιστικός κόμβος. Με τα συμβόλαια διαμετακόμισης σε όλη την Ουκρανία να λήγουν σύντομα, οι μόνες εναπομείνασες επιλογές θα ήταν ο South Stream και ο Turkish Stream, βασιζόμενοι στο ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτό καθιστά επιτακτική την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών».
Τόνισε την ταχεία πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής διασυνδέσεων.
«Στόχος μας είναι να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στη μελλοντική διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, τις ΗΠΑ και άλλες πηγές προς την Ευρώπη. Επιταχύνουμε την κατασκευή ενός διασυνδετήριου αγωγού με την Ελλάδα και σύντομα θα ξεκινήσουμε την κατασκευή ενός με τη Σερβία. Αυτό θα βελτιώσει την πρόσβαση της Κεντρικής Ευρώπης σε διάφορες πηγές φυσικού αερίου. Η διέλευση μέσω της Βόρειας Μακεδονίας ωφελεί όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Για να υποστηρίξει αυτές τις προσπάθειες, ο Mickoski τόνισε και πάλι την ίδρυση του νέου υπουργείου Ενέργειας, Ορυχείων και Ορυκτών Πόρων, σημειώνοντας ότι αυτό "υπογραμμίζει τη δέσμευση της χώρας να γίνει σημαντικός παίκτης στον ενεργειακό τομέα".