Η Bank of America αναβαθμίζει σε overweight τη στάση της για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας λόγω σταθερών θεμελιωδών μεγεθών και αυξανόμενων μερισμάτων σε περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει σε marketweight τον ενεργειακό κλάδο καθώς η πειθαρχία της προσφοράς κινδυνεύει να αποδυναμωθεί και ο κλάδος έχει τώρα τον πιο αρνητικό δείκτη αναθεώρησης κερδών
Πιο αναλυτικά, η Bank of America αποφάσισε να αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιό της έπειτα από τις αλλαγές που βλέπει στις προοπτικές συγκεκριμένων κλάδων, «ανεβάζοντας» έτσι τη σύστασή της για τον κλάδο των utilities και «κόβοντας» παράλληλα τις εκτιμήσεις της για την Ενέργεια.
Οι αλλαγές αυτές, όπως εξηγεί η αμερικάνικη τράπεζα, έρχονται καθώς η αυξημένη αστάθεια και η αβεβαιότητα πολιτικής οδηγούν σε επαναξιολόγηση και αναδιάρθρωση των επενδυτικών στρατηγικών. Σύμφωνα με την Bank of America, το μεταβαλλόμενο οικονομικό και πολιτικό τοπίο έχει αλλάξει τα προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής αυτών των βασικών κλάδων
Κλάδος κοινής ωφέλειας: ένα αμυντικό μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης
Η αμερικάνικη τράπεζα υποστηρίζει ότι τα utilities που από καιρό θεωρούνταν αμυντικός κλάδος, γίνονται όλο και πιο ελκυστικά στο τρέχον περιβάλλον των επιτοκίων και των προοπτικών της νομισματικής πολιτικής γενικότερα.
Καθώς η οικονομική αβεβαιότητα επιμένει, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας προσφέρουν σταθερά θεμελιώδη μεγέθη και ενσωματωμένο αμυντικό αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού, αποτελώντας ουσιαστικά ένα πολύ καλό «εργαλείο» hedging στα χέρια των επενδυτών, έναντι του ρίσκου
Ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από την αναβάθμιση της σύστασης της Bank of America είναι η υψηλότερη μερισματική απόδοση των μετοχών του κλάδου, η οποία έχει γίνει πιο ελκυστική δεδομένης της αναθεωρημένης προοπτικής για τα επιτόκια.
Οι οικονομολόγοι της Bank of America προβλέπουν τώρα ότι το τελικό επιτόκια της Fed θα φτάσει στο 3,25% έως το 2025, χαμηλότερα από τις προηγούμενες προσδοκίες, ενώ το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα μειωθεί στο 2% έως το β’ εξάμηνο του 2025 και αυτό το περιβάλλον είναι ευνοϊκό για περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Περαιτέρω ενίσχυση των προοπτικών για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι η έκθεσή τους σε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI). Καθώς οι εταιρείες του κλάδου αρχίζουν να ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη για αποτελεσματικότητα και λειτουργικές βελτιώσεις, θα μπορούσαν να υπάρξουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν είχαν ληφθεί υπόψη στο παρελθόν, τονίζει η BofA.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας επωφελούνται τώρα από την τεχνητή νοημοσύνη με τρόπους που ενισχύουν την παραγωγικότητα, καθιστώντας τις όχι μόνο αμυντικό trade αλλά και έμμεσο δικαιούχο του boom της τεχνητής νοημοσύνης, όπως προσθέτει.
Ενέργεια: Από αξία σε… παγίδα αξίας;
Αντίθετα, η υποβάθμιση του ενεργειακού τομέα από την Bank of America, έρχεται εν μέσω ανησυχιών για πολιτικό κίνδυνο και αποδυνάμωσης των θεμελιωδών μεγεθών.
Αν και οι εταιρείες ενέργειας έχουν βελτιωθεί ως προς την ποιότητα και την πειθαρχία σε σύγκριση με προηγούμενους κύκλους, ο κλάδος αντιμετωπίζει αυξανόμενη αβεβαιότητα που θα μπορούσε να υπονομεύσει τη σταθερότητά του, όπως επισημαίνει.
Η αμερικάνικη τράπεζα προειδοποιεί ότι η πειθαρχία της προσφοράς που υποστήριξε τις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να αρχίσει να καταρρέει εάν αλλάξει το πολιτικό περιβάλλον. Αυτό συμπίπτει με την υποβάθμιση πρόσφατα από την Bank of America των προβλέψεών τους για την τιμή του πετρελαίου, θέτοντας αμφιβολίες για τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου.
Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη εβδομάδα ο οίκος μείωσε την πρόβλεψή του για το Brent για το 2025 στα 75 δολ./βαρέλι από 80 δολ./βαρέλι προηγουμένως, και για το WTI 5 στα 71 δολ./βαρέλι από 75 δολ./βαρέλι πριν. Όπως εκτιμά, η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση το επόμενο έτος και θα οδηγήσει σε πλεόνασμα 730 χιλ. βαρελιών την ημέρα.
«Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας μπορεί να φαίνονται φθηνές, αλλά μπορεί να είναι φθηνές για κάποιο λόγο», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η BofA.
Ένα από τα πιο ανησυχητικά «σημάδια» για τον κλάδο, όπως εξηγεί, είναι οι αναθεωρήσεις των κερδών: Η ενέργεια κατέχει πλέον τον «πιο αρνητικό δείκτη αναθεώρησης κερδών από όλους τους κλάδους», υποδεικνύοντας ότι οι αναλυτές είναι ολοένα και πιο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική αύξηση των κερδών.
Επιπλέον, οι ισχυρές επιδόσεις της Ενέργειας τα τελευταία χρόνια θα μπορούσαν ανατραπούν εντελώς, εάν μετατοπιστούν οι πολιτικοί «άνεμοι». Οι ρυθμιστικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων πιθανών αλλαγών στις πολιτικές γεωτρήσεων και στους κανονισμούς για το κλίμα, είναι βασικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές του κλάδου, ειδικά στις ΗΠA, όπως καταλήγει η αμερικάνικη τράπεζα.