Μενού Ροή
BofA: «Κόβει» τις προβλέψεις της για το πετρέλαιο – Σε ποιο σενάριο θα δούμε βουτιά των τιμών στα 60 δολ. το βαρέλι

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα ξεπεράσει τη ζήτηση το επόμενο έτος και θα οδηγήσει σε πλεόνασμα 730 χιλ. βαρελιών την ημέρα, εκτιμά η Bank of America, προχωρώντας έτσι σε μείωση της πρόβλεψης για το Brent στα 75 δολάρια το βαρέλι το 2025 στο «καλό» σενάριο.

Πιο αναλυτικά, η αμερικάνικη τράπεζα επισημαίνει πως οι τιμές του πετρελαίου κορυφώθηκαν φέτος τον Απρίλιο, με το Brent να διαπραγματεύεται στο υψηλό των 92 δολαρίων/βαρέλι καθώς το Ισραήλ και το Ιράν ενεπλάκησαν σε άμεση σύγκρουση. Έκτοτε, οι τιμές κινήθηκαν σε περιορισμένο εύρος, αλλά σε γενικότερα πτωτική τροχιά. Όπως σημειώνει, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και η αδυναμία της παγκόσμιας μεταποιητικής δραστηριότητας έχουν «ξεφουσκώσει» τις προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου τους τελευταίους μήνες.

Η BofA υποστήριζε σταθερά κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους ότι η υποτονική χρήση αποθεμάτων το 2024 και το πλεόνασμα της αγοράς το 2025 υποδηλώνουν ότι δεν ήταν απαραίτητοι πρόσθετοι όγκοι του ΟΠΕΚ+ το δ’ τρίμηνο. Αυτοί οι παράγοντες συνενώθηκαν για να ωθήσουν τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent στο χαμηλό των 72,35 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2023.

Όπως σημειώνει η BofA, η Κίνα έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην αγορά πετρελαίου, παρέχοντας το 45% περίπου της παγκόσμιας ζήτησης υγρών καυσίμων από το 2001 και σημείωσε αύξηση ρεκόρ ύψους 1,45 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2023. Ωστόσο, αρκετοί παράγοντες μείωσαν δραματικά την όρεξη της Κίνας για πετρέλαιο φέτος και θα μπορούσαν σύντομα να προκαλέσουν την κορύφωση της κατανάλωσης.

Πρώτον, η ανάκαμψη από την πανδημία έλαβε χώρα σε μεγάλο βαθμό το 2023 στην Κίνα. Δεύτερον, η διείσδυση ηλεκτρονικών αυτοκίνητων ξεπέρασε το 50% πρόσφατα και δείχνει μια επικείμενη κορύφωση στη χρήση βενζίνης. Τρίτον, τα φορτηγά που λειτουργούν με LNG έχουν εκδίδει έδαφος έναντι του ντίζελ και έχουν επιδεινώσει τις επιπτώσεις της αδύναμης κατασκευαστικής δραστηριότητας στη χρήση ντίζελ. Η αύξηση της ζήτησης της Κίνας θα μειωθεί σε μόλις 180 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα και 210 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα ετησίως το 2024 και το 2025, με «οδηγούς» τα πετροχημικά και τα αεροπορικά καύσιμα

Η αγορά βιώνει πιθανότατα την πιο «σφιχτή» περίοδο για τα ισοζύγια πετρελαίου αυτό το τρίμηνο, και παρόλο που τα αποθέματα υποχωρούν γρήγορα στις ΗΠΑ, σε παγκόσμιο επίπεδο δεν υπάρχει ανάλογη εικόνα. Επιπλέον, τα θεμελιώδη μεγέθη πρόκειται να αποδυναμωθούν έως το 2025 καθώς η αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα ετησίως συγκρούεται με τη χλιαρή αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά μόλις 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση της ζήτησης είναι πιθανό να κυριαρχείται από την Ασία εκτός-ΟΟΣΑ, με την Κίνα να διαδραματίζει μικρότερο ρόλο από τις προηγούμενες δεκαετίες. Εν τω μεταξύ, η Βραζιλία, η Γουιάνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ. Ακόμη και με τα σχέδια του ΟΠΕΚ+ σε αναμονή, η BofA πιστεύει ότι η αγορά θα πρέπει να εκτιναχθεί σε πλεόνασμα 730 χιλ. βαρελιών την ημέρα το 2025, πιέζοντας τις τιμές χαμηλότερες.

Με βάση τα παραπάνω η BofA προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της για την τιμή του πετρελαίου. Όπως επισημαίνει, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και το πιο ήπιο προφίλ ζήτησης θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες αυξήσεις αποθεμάτων το επόμενο έτος.

Ως εκ τούτου, «κόβει» την πρόβλεψή της για το Brent για το 2025 στα 75 δολ./βαρέλι από 80 δολ./βαρέλι προηγουμένως, και μειώνει επίσης την πρόβλεψή της για το WTI στις ΗΠΑ το 2025 στα 71 δολ./βαρέλι από 75 δολ./βαρέλι πριν.

Ωστόσο, η αναντιστοιχία της παγκόσμιας ζήτησης και των ρυθμών αύξησης της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ δημιουργεί ένα αίνιγμα για τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος ήλπιζε να ανακτήσει μερίδιο αγοράς το δ’ τρίμηνο του 2024 με τις αρχές του 2025, όπως επισημαίνει.

Ο οργανισμός θα μπορούσε να μην κάνει κάποια κίνηση και να ελπίζει σε υψηλότερες τιμές καθώς η προσφορά εκτός ΟΠΕΚ παρέχει τα βαρέλια που απαιτούνται για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου ή θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή σε βάρος των τιμών και των εσόδων με την ελπίδα να ωθήσει τελικά τους παραγωγούς υψηλότερου κόστους εκτός αγοράς.

Η πρώτη περίπτωση είναι και το βασικό σενάριο της BofA. Η τελευταία περίπτωση, ένας πόλεμος μεριδίων αγοράς ουσιαστικά, θα μπορούσε να οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου Brent να καταγράψουν βουτιά στα 60 δολ./βαρέλι το επόμενο έτος, κατά την άποψη της αμερικάνικης τράπεζας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας