του Γιώργου Νέλλα
Ευκαιρίες στην ελληνική ενεργειακή αγορά έχοντας ως συγκριτικά πλεονεκτήματα τις προηγμένες τεχνολογικές εφαρμογές για παραγωγή ενέργειας σε προκυμαίες και κάμπους, τις επιτυχημένες επενδύσεις τους ανά τον πλανήτη και την πρόσβαση σε άφθονα κεφάλαια, αναζητούν αυτές τις ημέρες σημαντικοί Ισραηλινοί επιχειρηματίες, που μετέχουν στο 1ο Ισραηλινό-Ελληνικό Συνέδριο της Ισραηλινής οικονομικής εφημερίδας Calcalist.
Με φόντο τις άριστες διμερές σχέσεις και με ορίζοντα το επενδυτικό boom που έρχεται τα επόμενα χρόνια για να καλυφθούν οι πολύ μεγάλες ανάγκες της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «καθαρή» ενέργεια (παραγωγή και αποθήκευση), οι Ισραηλινοί «βλέπουν» την ελληνική ως μία αγορά με πολύ μεγάλες προοπτικές με εμβέλεια ολόκληρη την περιοχή.
Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί που βρίσκονται στην Ελλάδα και ειδικότερα στο νέο, πολυτελέστατο ξενοδοχείο της Brown Hotels στους Αγίους Θεοδώρους (Corinthia Brown Isla) θεωρούνται από τους πλέον επιδραστικούς επιστήμονες και επιχειρηματίες στον ενεργειακό τομέα της χώρας τους, με τη φήμη τους να έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Ισραήλ.
24 ετών
Πρώτη και καλύτερη η Inna Braverman, η οποία σε ηλικία μόλις 24 ετών ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής ενέργειας από κύματα Eco Wave Power, που είναι σήμερα εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (Nasdaq) καθώς και στο Nasdaq Stockholm κι έχει εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, δυναμικότητας 325.7MW.
Η κυρία Braverman στράφηκε στην παραγωγή ενέργειας από τα κύματα με αφορμή ένα παρ’ ολίγον τραγικό περιστατικό: ήταν νεογέννητη, μόλις δύο εβδομάδων, όταν συνέβη το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ και σταμάτησε η αναπνοή της λόγω της μόλυνσης.
Κατά καλή τύχη της, η μητέρα της ήταν νοσοκόμα, της έκανε αμέσως τεχνητή αναπνοή κι έτσι το μωρό επέζησε για να εξελιχθεί σήμερα σε μία από τις σημαντικότερες επιστήμονες στις τεχνολογίες ενέργειας παγκοσμίως (ανάμεσα στα άλλα έχει λάβει το «Global Climate Action Award» από τα Ηνωμένα Έθνη κι έχει συγκαταλεχθεί στους “Most Creative People in Business for 2020”).
Στην ομιλία της παρουσίασε το πρότζεκτ που ετοιμάζει στην Ελλάδα (έχει επισκεφθεί το νησί της Χάλκης).
Το πρώτο φωτοβολταικό
Στους ομιλητές στο Φόρουμ στους Αγίους Θεοδώρους συγκαταλέγονταν και ο κ. Yaki Noyman, CEO της Doral Energy, της εταιρείας που εγκατέστησε το πρώτο πάρκο φωτοβολταϊκών στο Ισραήλ για εμπορική χρήση.
Η εταιρεία έχει εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 9,400MW και 500 εμπορικά πρότζεκτ σε Ισραήλ, Ευρώπη και ΗΠΑ. Ένα από τα πάρκα φ/β που εγκαθιστά είναι το 1.3 GW Mammoth Solar project στην πολιτεία Ιντιάνα των ΗΠΑ, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η ηλεκτροδότηση 275.000 νοικοκυριών στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση. Η εταιρεία δίνει μεγάλη βαρύτητα στα agrivoltaics (συνδυασμός αγροτικής παραγωγής και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας) κι είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.
Στην Ελλάδα βρίσκεται και η κα Dorit Banet, CEO της Eilat-Eilot Renewable Energy, μη κερδοσκοπική εταιρεία στο νότιο τμήμα του Ισραήλ που παράγει ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 104MW (στόχος είναι να αυξηθούν στα 400MW) κι έχει εξελιχθεί τα τελευταία 5 χρόνια σε διεθνές κέντρο εκπαίδευσης στις ΑΠΕ.