Μενού Ροή
Ναι μεν αλλά από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τις εκπομπές μεθανίου

Παρόλο που οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν στις 19 Δεκεμβρίου σε νέους κανόνες για την διαχείριση των εκπομπών μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, επικρίθηκαν αμέσως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και την κοινωνία των πολιτών για τις μειωμένες απαιτήσεις και φιλοδοξίες του νέου πλαισίου.

Τα ανθρακωρυχεία -κυρίως τα ενεργά- αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή μεθανίου στον ενεργειακό τομέα της ΕΕ, με την Πολωνία και μόνο να είναι υπεύθυνη για τα δύο τρίτα των σχετικών εκπομπών το 2020.

«Τα υπόγεια ανθρακωρυχεία εκπέμπουν περισσότερο, όμως η μείωση των εκπομπών τους είναι ευκολότερη», σημείωσε το think tank Ember, λόγω των άμεσα διαθέσιμων τεχνολογιών που μπορούν να συμπιέσουν τις εκπομπές έως και 70%, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Συνολικά, το Ember εκτιμά ότι το 60-70% των εκπομπών μεθανίου από την εξόρυξη άνθρακα μπορεί να μετριαστεί με πολύ χαμηλό κόστος για τους φορείς εκμετάλλευσης. Ορισμένοι θα μπορούσαν ακόμη και να βγάλουν κέρδος μεταπωλώντας το συλλεχθέν μεθάνιο σε εταιρείες φυσικού αερίου.

«Αυτό το κερδοφόρο μεθάνιο θα ήταν αρκετό για την παραγωγή 0,6 TWh ηλεκτρικής ενέργειας, που αντιστοιχεί στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά σε μεγάλες πολωνικές πόλεις, όπως το Βρότσλαβ», εκτιμά το Ember.

Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ορυχείων βρίσκεται στην Πολωνία, και κατόπιν τη Ρουμανία και την Τσεχία, με μεγάλη όμως διαφορά ως προς το πλήθος.

Ο οπτάνθρακας στο επίκεντρο

Η έλλειψη κανόνων για την εξαέρωση μεθανίου για τον οπτάνθρακα μπορεί να εξηγηθεί από τη συμπερίληψή του σε έναν κατάλογο 30 πρώτων υλών που θεωρούνται “κρίσιμες” για τη βιομηχανία της ΕΕ.

Ο οπτάνθρακας χρησιμοποιείται στην παραγωγή χάλυβα ως αναγωγικό μέσο και ως πηγή ενέργειας για την τήξη του σιδηρομεταλλεύματος. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητος για τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, οι σιδηρόδρομοι, η άμυνα και οι κατασκευές, αλλά και σε πράσινες βιομηχανίες όπως οι ανεμογεννήτριες.

Ο πολωνικός όμιλος JSW είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υψηλής ποιότητας σκληρού άνθρακα κοκκοποίησης στην ΕΕ και ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς οπτάνθρακα που χρησιμοποιείται για την τήξη του χάλυβα.

Ο Jerzy Buzek, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ήταν μεταξύ εκείνων που άσκησαν πιέσεις για τη διατήρηση του οπτάνθρακα στον κατάλογο των κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ την τελευταία φορά που αυτός επικαιροποιήθηκε το 2020.

«Η κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας ισχύος 1MW απαιτεί περίπου 200 τόνους οπτάνθρακα», δήλωσε η Steel for Europe, μια ομάδα πίεσης που ιδρύθηκε από την JSW. Καθώς η αιολική ενέργεια αυξάνεται, το ίδιο θα συμβεί και με τη ζήτηση για χάλυβα υψηλής ποιότητας, δήλωσε η ομάδα το 2020, ζητώντας τη δημιουργία «μιας ευρωπαϊκής κοινότητας οπτάνθρακα και χάλυβα”.

Η JSW δεν απάντησε σε κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της EURACTIV για τον σχολιασμό του Κανονισμό για το μεθάνιο.

Η Sabina Assan, αναλύτρια του Ember που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε ότι η συμπερίληψη του οπτάνθρακα στον κατάλογο των κρίσιμων πρώτων υλών της ΕΕ είναι «σίγουρα ο λόγος για τον οποίο» αυτή η ύλη έχει ξεφύγει μέχρι στιγμής από τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την εκτόνωση του μεθανίου.

«Υπάρχει μια γενική κατανόηση ότι ο οπτάνθρακας δεν θα καταργηθεί σταδιακά τόσο γρήγορα όσο ο θερμικός άνθρακας, λόγω της χρήσης του στην παραγωγή χάλυβα και της έλλειψης άμεσων εναλλακτικών λύσεων», δήλωσε η Assan στη EURACTIV.

Και ενώ το Ember συμφωνεί ότι τα όρια εξαέρωσης για τον οπτάνθρακα θα πρέπει να είναι πιο επιεική από ό,τι για τον θερμικό άνθρακα, “δεν συμφωνούμε στην έλλειψη κανόνων συνολικά”, είπε.

Επιπλέον, οι εκπομπές μεθανίου από τον άνθρακα κοκκοποίησης είναι εύκολο να μειωθούν, υποστήριξε το Ember.

«Ο οπτάνθρακας είναι περισσότερο εντάσεως μεθανίου από τον θερμικό άνθρακα, και δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος της μείωσης του μεθανίου είναι ακόμη και κερδοφόρο… δεν υπάρχει πραγματική δικαιολογία για να μην ρυθμίσουμε το μεθάνιο στα ορυχεία οπτάνθρακα. Αυτό δεν θα κλείσει τη βιομηχανία ούτε θα καταστρέψει την κερδοφορία», δήλωσε η Assan.

Εκτός αυτού, το μεθάνιο που συλλαμβάνεται από αυτές τις εργασίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε το Ember. Στην Πολωνία, η JSW έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση για το πρόγραμμα μείωσης του μεθανίου, το οποίο σχεδιάζει να αυξήσει τη δέσμευση των εκπομπών μεθανίου από το σύστημα αποστράγγισης πάνω από το 50% και να το χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας, επισήμανε το Ember.

Σύμφωνα με την Assan, «ο οπτάνθρακας είναι ένα σπάνιο παράδειγμα ενός εύκολα διαχειρίσιμου τομέα». Επεσήμανε την Παγκόσμια Αξιολόγηση Μεθανίου των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αναφέρει ότι το μεθάνιο του τομέα του άνθρακα «θα μπορούσε ενδεχομένως να μειωθεί στο μισό με μέτρα μετριασμού που σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζονται με κόστος ισορροπίας ή ακόμη και με κέρδος από τη χρήση του μεθανίου».

Για τα ορυχεία οπτάνθρακα, το Ember ανέφερε ότι ο Κανονισμός θα πρέπει να επιβάλει ένα όριο εξαέρωσης μέγιστου ποσού 5 τόνων μεθανίου ανά χιλιότονο άνθρακα από το 2027. Ένα τέτοιο σενάριο θα έβαζε την ΕΕ σε τροχιά επίτευξης του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 58%, δήλωσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας