Οι τιμές του πετρελαίου brent στις διεθνείς αγορές έχουν πέσει σε σχέση με πέρυσι την ίδια μέρα κατά 25% περίπου, στα 75 δολάρια το βαρέλι ενώ οι τιμές φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη TTF είναι μειωμένες κατά 57% περίπου, στα 44-45 ευρώ/MWh.
Επίσης, η ΕΚΤ προβλέπει ότι η μέση τιμή του φυσικού αερίου θα διαμορφωθεί φέτος στα 58 ευρώ- αντί 124 ευρώ. Μάλιστα εκτιμά ότι θα διατηρηθεί περίπου σε αυτά τα επίπεδα την επόμενη διετία. Όσον αφορά στη χονδρική τιμή του ρεύματος, η μέση τιμή αναμένεται στα 158 ευρώ, αντί αρχικής εκτίμησης 325 ευρώ.
Με το πλαίσιο αυτό προβλέψεων αυτόματα δημιουργείται νέο “έδαφος” για τις τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ, που ήδη κάνει για φέτος το οικονομικό επιτελείο. Μάλιστα το “κλίμα” παραπέμπει σε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% από το 1,8% που είναι ο πήχης για φέτος, λόγω βέβαια των θετικών εξελίξεων στο πεδίο της ενέργειας. Όπως επισημαίνει αρμόδια πηγή, από τα περίπου 95-98 δολάρια μέσης τιμής πετρελαίου το 2022, βρισκόμαστε ήδη πιο κοντά στα 70 δολάρια, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου που “έπαιξε” κατά μέσο όρο περίπου στα 130 ευρώ, κινείται τώρα κάτω από τα 50 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα ήδη υπάρχει θετική επίπτωση στο Ισοζύγιο Πληρωμών, ενώ βέβαια καταγράφονται και σημαντικά οφέλη για το ΑΕΠ. Μάλιστα τονίζεται ότι εφόσον οι αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας είχε γίνει νωρίτερα θα υπήρχε μια σημαντική “μετενέργεια” στο ρυθμό ανάπτυξης του 2022, που έκλεισε κοντά στο 6%.
Ουσιαστικά οι προβολές του βασικού σεναρίου για την ανάπτυξη το 2023 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά μέσο όρο σε 1% ως αποτέλεσμα τόσο της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας όσο και της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας της οικονομίας στο δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Στο μεταξύ στο Υπ. Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία του Προγράμματος Σταθερότητας, το οποίο θα υποβληθεί στις Βρυξέλλες στις 30 Απριλίου. “Θα αξιολογηθεί η τραπεζική κρίση” απαντά η ίδια πηγή στο ερώτημα αν η επίσημη αναθεώρηση θα γίνει τώρα, με το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Η τραπεζική κρίση
Οι εξελίξεις, πάντως, στις τιμές ενέργειας, αποτελούν ένα ”δώρο” την ώρα που η αβεβαιότητα στο μέτωπο των τραπεζών φουντώνει ενώ βέβαια αυξάνει και το κόστος χρήματος με τις ανόδους των επιτοκίων.
“Αν δεν είχε προκύψει η τραπεζική κρίση, πηγαίναμε ολοταχώς για διαφορετική πρόβλεψη του φετινού ΑΕΠ”, σημειώνει αρμόδια πηγή του Υπ. Οικονομικών.
Ο πληθωρισμός
Την ίδια ώρα οι μειώσεις στις τιμές δίνουν και ώθηση και σε εκτιμήσεις για μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης. Με βάση την ΕΚΤ εκτιμάται ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5,3% το 2023, 2,9% το 2024 και 2,1% το 2025. Βέβαια, υπάρχει προβληματισμός για το δομικό πληθωρισμό, δηλαδή τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής, που εξακολούθησε να αυξάνεται τον Φεβρουάριο και οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 4,6% το 2023, σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι προβλεπόταν στις προβολές του Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις προβολές, θα υποχωρήσει σε 2,5% το 2024 και 2,2% το 2025, καθώς οι ανοδικές πιέσεις από τις προηγούμενες διαταραχές στην πλευρά της προσφοράς και την επανεκκίνηση της οικονομίας θα εξασθενούν και η πιο περιοριστική νομισματική πολιτική θα συγκρατεί ολοένα περισσότερο τη ζήτηση.