Μενού Ροή
Ηχηρή παρέμβαση Περιστέρη για αιολικά και αποθήκευση: Το "καλό κουράγιο" στον Θ. Σκυλακάκη, η παραπληροφόρηση και η «κόντρα» αιολικών – φωτοβολταϊκών

Αίσθηση – όπως πάντα – έκαναν οι χθεσινές δηλώσεις – παρεμβάσεις του επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΣΗΑΠΕ) που σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αναφέρθηκαν εφ όλης της ύλης στις εξελίξεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα.

Ο κ. Περιστέρης σε ερώτηση για το νέο υπουργό Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη, τόνισε χαρακτηριστικά «του εύχομαι καλό κουράγιο», δίνοντας το στίγμα του δύσκολου έργου και των ιδιαίτερα σύνθετων θεμάτων που έχει αναλάβει. Συνέστησε στον υπουργό να είναι ιδιαίτερα επιμελής και ακριβής με την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, κρατώντας μήνα – μήνα… τεφτέρι με τα πεπραγμένα, τις υποχρεώσεις και τις εξελίξεις.

Επίσης διεμήνυσε στο νέο υπουργό ότι η Πολιτεία δε θα πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα και άθελά της να υπονομεύει τους στόχους που η ίδια θέτει σε ό,τι αφορά τα project στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτό το σημείο έκανε λόγο για εγκληματική αμέλεια από την πλευρά της πολιτείας, αλλά και το μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης αναφορικά με τη χρησιμότητα των ΑΠΕ και όλα όσα σχετίζονται με αυτές.

Δίνοντας ένα παράδειγμα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι για τις φωτιές στην Εύβοια, κυριάρχησε στην κοινή γνώμη – άδικα και στρεβλά – πως φταίνε οι ανεμογεννήτριες αλλά και οι νέες επενδύσεις που ετοιμάζονται.

Το εμπορικό ισοζύγιο

Παράλληλα, ο κ. Περιστέρης αναφέρθηκε στο κρίσιμο θέμα του εμπορικού ισοζυγίου τονίζοντας πως ως χώρα κάνουμε πολλές εισαγωγές ενέργειας, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να παραμένει πάντα αρνητικό συγκριτικά με τις εξαγωγές. Η μη υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων δεν βοηθάει στο ισοζύγιο, τόνισε.

Επίσης στάθηκε πολύ στο θέμα των καθυστερήσεων των projects για τις υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, τονίζοντας πως χάνουμε ενέργεια διαρκώς, ενώ ο πρώτος διαγωνισμός για τέτοιο έργο αποθήκευσης «τρέχει» αυτή την περίοδο, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό, καθώς αρκεί – όταν ολοκληρωθεί – μόνο για δύο ώρες αποθήκευσης την ημέρα.

Έτσι, επειδή δεν έχουμε υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, αναγκαζόμαστε να εισάγουμε ορυκτά καύσιμα, συντηρώντας το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο και όλα τα άλλα αρνητικά που έχει αυτή η διαδικασία.

Παραπλανημένοι

Παράλληλα, αναφορά έκανε και για την ευθύνη της κοινωνίας που αντιδρά σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν «τυφλά» σε διάφορα πράσινα ενεργειακά έργα, χωρίς πρότερη γνώση ή έρευνα, παρασυρόμενη και παραπλανημένη από την παραπληροφόρηση που διαχέεται στα διάφορα δίκτυα ενημέρωσης ή… παρα-ενημέρωσης.

Εδώ επανέφερε το θέμα της ευθύνης της πολιτείας, που δεν έχει εξηγήσει η ίδια, απλά και συστηματικά, τα οφέλη για την κοινωνία που προκύπτουν από την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων, αλλά ούτε έχει εξασφαλίσει ακόμα την έγκαιρη και τακτική πληρωμή των ανταποδοτικών τελών στους κατοίκους των κοινοτήτων που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα.

Επιπλέον, αναφορικά με το ενεργειακό (πράσινο) μείγμα της Ελλάδος, ο κ. Περιστέρης τόνισε πως το ιδανικό είναι να υπάρχει η «ισορροπία» του 60 - 40. Δηλαδή το 60% να προέρχεται από τα αιολικά και το 40% από τα φωτοβολταϊκά. Όμως, όπως τόνισε πλέον ο συσχετισμός έχει πάει στο 50 – 50 και οσονούπω τα φωτοβολταϊκά θα κυριαρχήσουν.

Αυτό είναι μια ανισορροπία σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς τα αιολικά, όταν τελειώνουν την αποστολή τους «σηκώνονται» από εκεί που ήταν τοποθετημένα και ανακυκλώνονται ολοσχερώς, ενώ τα φωτοβολταϊκά, αφενός είναι πιο μακροχρόνιες εγκαταστάσεις, αφετέρου η γη κάτω από αυτά έχει περιέλθει σε αδράνεια για χρόνια…

Οι πέντε προτεραιότητες για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) παρουσίασαν τις πέντε προτεραιότητες για την πράσινη ενεργειακή μετάβαση. Παράλληλα, επισήμαναν με έμφαση πως η καθαρή ενέργεια - και ιδίως η αιολική -συγκράτησε, κατά το δυνατό, το ράλι στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και ελάφρυνε τους λογαριασμούς των καταναλωτών κατά 4 δισ. ευρώ.

Οι πέντε κεντρικές προτεραιότητες

 

  1. Εθνικός Ενεργειακός Σχεδιασμός με ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών ΑΠΕ. Το υπό αναθεώρηση ΕΣΕΚ να περιλαμβάνει αυξημένους στόχους για τα χερσαία αιολικά πάρκα και πολύ πιο ισορροπημένο μείγμα αιολικών-φωτοβολταϊκών-υδροηλεκτρικών σε σχέση με το σενάριο που έχει παρουσιαστεί, όπως επίσης να εμπεριέχει στις βασικές προτεραιότητές του την Αποθήκευση και την περαιτέρω επιτάχυνση της αναβάθμισης και της επέκτασης των ηλεκτρικών δικτύων και ιδιαίτερα των διασυνδέσεων.

 

  1. Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας που βοηθά στη μείωση των περικοπών πράσινης ενέργειας. Να επιλεγεί το βέλτιστο, διαχρονικά, μείγμα μπαταριών και αντλησιοταμιευτικών, με κριτήρια την εξέλιξη του κόστους των τεχνολογιών, τις ανάγκες του συστήματος και την εγχώρια οικονομική ανάπτυξη.

 

  1. Ηλεκτρικά δίκτυα και περικοπές ενέργειας: Το φιλόδοξο σχέδιο της αναβάθμισης και της επέκτασης των ηλεκτρικών δικτύων της χώρας και ιδιαίτερα των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων πρέπει να επιταχυνθεί, να ολοκληρωθεί και να εμπλουτισθεί. Στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η Ελλάδα να καταστεί την επόμενη δεκαετία καθαρός εξαγωγός πράσινης ενέργειας.

 

  1. Αδειοδότηση και χωροταξία:   Το αδειοδοτικό πλαίσιο πρέπει να ενσωματώσει πλήρως και στην ουσία τους τις αναλυτικές προβλέψεις της Κοινοτικής νομοθεσίας.

 

  1. Θαλάσσια αιολικά πάρκα: Πρόκειται -όπως επισημάνθηκε- για μια ευκαιρία με μεγάλα οφέλη σε πολλά επίπεδα: αναπτυξιακά, οικονομικά, ενεργειακά, εθνικά και η νέα κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία εφαρμογής του ψηφισμένου νομοθετικού πλαισίου

 

Επιπλέον, ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ δήλωσαν αντίθετοι με πρωτοβουλίες για οριζόντιους αποκλεισμούς εκτεταμένων περιοχών, όπως τα «Απάτητα Βουνά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

-Το 2022 τα αιολικά πάρκα της Ελλάδας παρήγαγαν μέσα το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας. Εάν αυτή η ενέργεια παραγόταν από φυσικό αέριο, θα έπρεπε να εισάγουμε 2,13 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) περισσότερο αέριο, δηλ. πρόσθετη ποσότητα ίση με το 35% των ετήσιων εισαγωγών αερίου πριν τον πόλεμο.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα αιολικά πάρκα διασφάλισαν 4 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για επιδοτήσεις ρεύματος. Αυτό είναι πάνω από το 46% των συνολικών επιδοτήσεων που δόθηκαν στους καταναλωτές μέσω του ΤΕΜ. Άλλα 2 δισ. ευρώ (με στοιχεία του 2021) είναι το ετήσιο όφελος από τη συμμετοχή των αιολικών πάρκων στην αγορά, καθώς εκτοπίζουν από το μείγμα ακριβότερες θερμικές μονάδες.

 

Χωρίς τα αιολικά, η κρίση τιμών ενέργειας θα ήταν πολύ πιο επαχθής για τους καταναλωτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες, τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα, είχαν την εξής προσφορά:

Παρήγαγαν μέσα σε ένα έτος (2022) το 20,6% της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόμαστε, ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ηλεκτρικές ανάγκες 2,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Εάν αυτή η ενέργεια παραγόταν από φυσικό αέριο, θα έπρεπε να εισάγουμε 2,13 bcm (δις κυβικά μέτρα) περισσότερο αέριο, δηλ. πρόσθετη ποσότητα ίση με το 35% των ετήσιων εισαγωγών αερίου πριν τον πόλεμο.

Την περίοδο που μας πέρασε, κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα αιολικά πάρκα διασφάλισαν 4 δισ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) για επιδοτήσεις ρεύματος. Αυτό είναι πάνω από το 46% των συνολικών επιδοτήσεων που δόθηκαν στους καταναλωτές μέσω του ΤΕΜ.

Δηλαδή, χωρίς τα αιολικά πάρκα που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας, η κρίση των τιμών ενέργειας θα ήταν πολύ πιο επαχθής για τους καταναλωτές.

Τα αιολικά μας πάρκα εξοικονόμησαν σε ένα έτος τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από 3,8 εκατομμύρια επιβατηγά αυτοκίνητα δηλ. από το 74% των επιβατηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα.

Η εξοικονόμηση αυτή ισοδυναμεί, από άποψης CO2, με 11,5 εκατ. στρέμματα δάσους, φυτεμένα με πάνω από 510 εκατ. δέντρα.

Κάθε έτος τα αιολικά πάρκα προσφέρουν το 3% των εσόδων τους στην τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα το 2020 (έτος για το οποίο έχουν ανακοινωθεί επίσημα στοιχεία από το ΥΠΕΝ), διέθεσαν 23,5 εκατ. ευρώ στους Δήμους και τους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που τα φιλοξενούν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας