Μενού Ροή
Είναι η πυρηνική ενέργεια η απάντηση σε ένα βιώσιμο μέλλον; Οι ειδικοί είναι χωρισμένοι σε δύο μέτωπα

Καθώς ο κόσμος προσπαθεί να πετύχει τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η πυρηνική ενέργεια έχει προβληθεί ως ο τρόπος για να γεφυρωθεί το ενεργειακό χάσμα — αλλά ορισμένοι, όπως η Greenpeace, έχουν εκφράσει σκεπτικισμό, προειδοποιώντας ότι «δεν έχει θέση σε ένα ασφαλές, καθαρό και βιώσιμο μέλλον».

«Πώς παρέχετε φθηνή, αξιόπιστη και χωρίς ρύπανση ενέργεια σε έναν κόσμο 8 δισεκατομμυρίων ανθρώπων; Η πυρηνική ενέργεια είναι πραγματικά ο μόνος τρόπος, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αξιόπιστες», δήλωσε στο CNBC ο Michael Shellenberger, ιδρυτής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Environmental Progress.

Σύμφωνα με μια έκθεση της βρετανικής εταιρείας Schroders, τον Ιούλιο υπήρχαν 486 πυρηνικοί αντιδραστήρες που ήταν είτε προγραμματισμένοι να λειτουργήσουν, είτε είχε προταθεί η λειτουργία τους, είτε βρίσκονταν υπό κατασκευή, οι οποίοι ανέρχονται σε 65,9 δισεκατομμύρια Watt ηλεκτρικής δυναμικότητας – η υψηλότερη ποσότητα ηλεκτρικής ισχύος υπό κατασκευή που έχει δει η βιομηχανία από το 2015.

Η Schroders σημείωσε ότι η πυρηνική ενέργεια δεν έχει μόνο δυνατότητα ανάπτυξης, αλλά πολύ πιο καθαρή — εκπέμπει μόλις 10-15 γραμμάρια ισοδύναμου CO2 ανά κιλοβατώρα. Αυτός ο αριθμός ανταγωνίζεται τόσο με την αιολική όσο και με την ηλιακή ενέργεια και είναι πολύ καλύτερος από τον άνθρακα και το φυσικό αέριο.

Η πυρηνική ενέργεια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, με «πολύ μικρές ποσότητες απορριμμάτων, εύκολη στη διαχείριση, δεν βλάπτει κανέναν και έχει πολύ χαμηλό κόστος όταν κανείς κατασκευάζει το ίδιο είδος σταθμών ξανά και ξανά», πρόσθεσε.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα έθνη ρίχνουν μια δεύτερη ματιά στην πυρηνική ενέργεια, είπε ο Shellenberger. «Επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν μπορούν να μας πάνε εκεί που πρέπει να πάμε. Και οι χώρες θέλουν να είναι απαλλαγμένες από ορυκτά καύσιμα».

Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι.

Μια έκθεση της Greenpeace τον Μάρτιο του 2022 τόνιζε ότι εκτός από την κοινή ανησυχία για την πυρηνική ασφάλεια, η πυρηνική ενέργεια είναι πολύ ακριβή και πολύ αργή για να αναπτυχθεί σε σύγκριση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Greenpeace σημείωσε ότι ένας πυρηνικός σταθμός χρειάζεται περίπου 10 χρόνια για να κατασκευαστεί, προσθέτοντας ότι «ο επιπλέον χρόνος που χρειάζεται για την κατασκευή των πυρηνικών σταθμών έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους κλιματικούς στόχους, καθώς οι υπάρχουσες μονάδες με ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα εν αναμονή αντικατάστασης».

Επιπλέον, επισημαίνει ότι ούτε η εξόρυξη, η μεταφορά και η επεξεργασία ουρανίου είναι απαλλαγμένες από εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η Greenpeace αναγνώρισε ότι «συνολικά, οι πυρηνικοί σταθμοί ενέργειας συγκρίνονται με την αιολική και την ηλιακή ενέργεια». Ωστόσο, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια μπορούν να εφαρμοστούν πολύ πιο γρήγορα και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, επηρεάζοντας ταχύτερα τις εκπομπές άνθρακα και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.

Πηγή: moneyreview.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας