Μενού Ροή
Μακρόν
Αγκάθι για τη γαλλική κυβέρνηση η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Τα μέλη της γαλλικής αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο των συνομιλιών της ΕΕ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα κριθεί κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών του 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε την πρόταση μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο του 2023 για να συγκρατήσει την αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις μειωμένες προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου.

Ωστόσο, αυτό που υποτίθεται ότι θα ήταν μια γρήγορη διαδικασία κατέληξε σε εκτενείς συζητήσεις σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το Παρίσι θέλει να εφαρμόσει τις αμφίδρομες συμβάσεις επί διαφορών (CfD) για τη χρηματοδότηση της επέκτασης λειτουργίας των 56 υφιστάμενων πυρηνικών αντιδραστήρων του στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κίνηση αυτή βρίσκει αντίσταση από χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Ισπανία, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε μια μετάβαση σε 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια και φοβούνται ότι θα δώσει στους Γάλλους βιομηχάνους ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ανοίγοντας τις πύλες στην άφθονη και φθηνή πυρηνική ενέργεια.

Η Ισπανία μάλιστα παρουσίασε την Τετάρτη (11 Οκτωβρίου) μια νέα συμβιβαστική πρόταση που αφαιρεί εντελώς τη δυνατότητα χρηματοδότησης των υφιστάμενων μονάδων με CfD, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία διεξάγουν συνομιλίες για το θέμα τις τελευταίες ημέρες.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγκρουση με την EDF, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας, Luc Rémont, επίσης δεν επιθυμεί τα CfD για τα υφιστάμενα πυρηνικά εργοστάσια.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron, στριμωγμένος στη γωνία, ανακοίνωσε στις 25 Σεπτεμβρίου ότι η κυβέρνησή του θα «ανακτήσει τον έλεγχο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας» πριν από το τέλος του έτους, όποια κι αν είναι η έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και το Παρίσι.

Αυτό ακριβώς ζητούσε «εδώ και μήνες» το ακροδεξιό κόμμα Rassemblement National, δήλωσε την επόμενη ημέρα η επικεφαλής της, Marine Le Pen, αντιδρώντας στις δηλώσεις Μακρόν περί «ελέγχου των τιμών».

Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας, εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα.

«Εάν οι διαπραγματεύσεις με την EDF και τα κράτη μέλη δεν αποδώσουν, ο πρόεδρος θα βρεθεί σε πολιτικό αδιέξοδο», προειδοποιεί εκπρόσωπος του κλάδου.

Η Γαλλία αυξάνει την πίεση

Ακόμη και πριν από τα σχόλια του Μακρόν, η υπουργός ενεργειακής μετάβασης Agnès Pannier-Runacher είχε προετοιμάσει το έδαφος με μια απειλή.

Εάν οι απαιτήσεις της Γαλλίας δεν εισακουστούν, «δεν θα διστάσουμε να διασφαλίσουμε στην εθνική μας νομοθεσία αυτό που προτείνουμε στην Ευρώπη», είχε δηλώσει τον Αύγουστο.

Με άλλα λόγια, «η Γαλλία ασκεί πίεση στα άλλα κράτη μέλη λέγοντας ‘μπλοκάρετε, εμείς προχωράμε’», δήλωσε στη Euractiv Γαλλίας ο Andreas Rüdinger, ερευνητής σε θέματα ενεργειακής μετάβασης στο Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και τις Διεθνείς Σχέσεις (IDDRI).

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση παίρνει δύο ρίσκα απειλώντας να προχωρήσει μόνη της.

Ο πρώτος είναι νομικός, καθώς «δεν έχει γίνει σε βάθος ανάλυση της νομικής συμβατότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο, ούτε αξιολόγηση των επιπτώσεων μιας εθνικής ρυθμιστικής λύσης», λέει ο Ράντινγκερ.

Προειδοποιεί επίσης ότι γ γαλλική εκτελεστική εξουσία δεν έχει ακόμη εγγυηθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επικυρώσει τη ρύθμιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε εθνικό επίπεδο.

Σε αυτή την κατάσταση, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να αφήσει τις Βρυξέλλες να ξεφύγουν από το σχέδιο με τις CfD για τα υφιστάμενα πυρηνικά εργοστάσια», λέει ο Phuc-Vinh Nguyen, ερευνητής ενεργειακής πολιτικής στο ευρωπαϊκό think-tank Institut Jacques Delors.

Στη συνέχεια, υπάρχει ο πολιτικός κίνδυνος, καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.

«Αν η κυβέρνηση δώσει την εντύπωση ότι έχει υποχωρήσει στη ρύθμιση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, θα είναι πολύ δύσκολο να υπερασπιστεί το ρεκόρ της στη συνέχεια», λέει ο Nguyen.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα του Macron θα αμαυρωθεί αν εμφανιστεί να υποκύπτει στις εντολές των Βρυξελλών, γεγονός που θα τον φέρει σε ασθενέστερη θέση για να αντιταχθεί σε όσους ακροδεξιούς υποστηρίζουν την έξοδο από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

«Αυτή η συζήτηση [για την ενέργεια] θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές εκλογές», λέει ο Rüdinger.

Αδυναμία υπεράσπισης των συμφερόντων των Γάλλων

Στη Γαλλία, η ακροδεξιά Rassemblement National της Le Pen εξαπέλυσε επίθεση κατά των μεταρρυθμιστικών σχεδίων της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο την Πέμπτη (12 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με τον νομοθέτη του RN Alexandre Loubet, η κυβέρνηση υπήρξε «υποχωρητική» στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις, με συνέπεια να διατηρούνται υψηλές οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Τα άρθρα στον Τύπο πολλαπλασιάζονται σχετικά με την ανικανότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Γάλλων. Τα άρθρα του Τύπου πολλαπλασιάζονται σχετικά με την ανικανότητά σας [της κυβέρνησης] να διαπραγματευτεί στις Βρυξέλλες», είπε.

Ως αποτέλεσμα, «σε ένα χρόνο, οι Γάλλοι θα σας τιμωρήσουν», προειδοποίησε, προβλέποντας ότι οι ευρωεκλογές θα είναι μια αποτυχία για το κόμμα του Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Rüdinger, η κυβέρνηση «γνωρίζει ότι πρέπει να διεκδικήσει πολιτικά την κυριαρχία της Γαλλίας, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι οι δυαδικές λύσεις, όπως η έξοδος από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είναι οι σωστές».

«Ο Emmanuel Macron ήδη πατάει στα άκρα χρησιμοποιώντας κυριαρχικούς όρους, όπως η ‘ανάκτηση του ελέγχου των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος’, που μας θυμίζουν το ‘take back control’, το σύνθημα του Brexit», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας