Μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες στέλνει η Energean με ανάρτησή της στο linkedin, με αφορμή δικαστική εξέλιξη που αφορά συνολικά τη δραστηριότητα των ερευνών υδρογονανθράκων στη γειτονική Ιταλία.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει η Energean, το διοικητικό Δικαστήριο της Ρώμης με απόφασή του αποδέχθηκε το αίτημα της Energean και άλλων εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των υδρογονανθράκων στην ιταλική αγορά και ακύρωσε το λεγόμενο σχέδιο PITESAI. Πρόκειται για ένα σχέδιο που είχε επιβάλλει σημαντικούς περιορισμούς τόσο στην έκταση των περιοχών για γεωτρητική δραστηριότητα, όσο και στην ανάπτυξη υδρογονανθράκων σε υφιστάμενες άδειες.
Η Energean χαρακτηρίζει, δε, θετική την εξέλιξη, καθώς θεωρεί ότι δημιουργεί ασφαλές ρυθμιστικό πλαίσιο για στρατηγικές επενδύσεις στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων της Ιταλίας, ενώ ενισχύει την ασφάλεια του εφοδιασμού για την ιταλική βιομηχανία.
“Η Energean παραμένει προσηλωμένη στις επενδύσεις της στην Ιταλία” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάρτηση υπενθυμίζοντας ότι παραμένει σημαντικός επενδυτής σε ιταλικά έργα - κυρίως στο ζωτικής σημασίας έργο Cassiopeia στην υπεράκτια Σικελία, το οποίο διαχειρίζεται η ιταλική ENI και αναμένεται να δώσει παραγωγή εντός του έτους.
“Χαιρετίζουμε αυτήν την απόφαση και ανυπομονούμε να αξιολογήσουμε τις επιλογές μας για επενδύσεις στην περιοχή” προσθέτει ανοίγοντας “παράθυρο” και για άλλα αιτήματα παραχωρήσεων για έρευνες στην Ιταλική περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η Energean διατηρεί παραγωγή τόσο στην Αδριατική, όσο και στη Νότια Ιταλία.
Το “σήμα” στην Ελλάδα
Να σημειωθεί ότι η Energean και η HelleniQ Energy, (με 25%) έχουν την ευθύνη για έρευνα στο Block 2 στο βορειοδυτικό Ιόνιο, κι όπου υπάρχουν εκτιμήσεις από ειδικούς για “γεωλογικές αναλογίες” με τη γειτονική ιταλική υφαλοκρηπίδα.
Μάλιστα αναμένονται το επόμενο διάστημα αποτελέσματα τρισδιάστατης σεισμικής έρευνας που είχε γίνει έως τον Δεκέμβριο του 2022.
Πάντως για τις όποιες αποφάσεις για νέες φάσεις ερευνών στην εν λόγω περιοχή απαιτείται χρόνος και ενδεχομένως παράταση της αδειοδότησης καθώς η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο και πλέον με την ΕΔΕΥΕΠ λήγει εντός του Απριλίου.