Το δεύτερο από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Energean στη θάλασσα του Ισραήλ βρίσκεται σε παραγωγή από τις 22 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία. Πρόκειται για το κοίτασμα Karish North, που διαθέτει 34 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου και 37 εκατ. βαρέλια ρευστούς υδρογονάνθρακες, βεβαιωμένα (2P) αποθέματα (συνολικά, 256 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου).
Το Karish North αναπτύσσεται από το ιδιόκτητο FPSO «Energean Power», όπως και το κοίτασμα Karish, που από τον Οκτώβριο του 2022 βρίσκεται σε παραγωγή. Πλέον, η παραγωγή της Energean στο Ισραήλ προέρχεται από συνολικά 4 γεωτρήσεις, εξέλιξη που επιτρέπει ευελιξία στην χρήση των αποθεμάτων και στην ικανοποίηση των υποχρεώσεων της εταιρείας που απορρέουν από τα συμβόλαια προμήθειας φυσικού αερίου προς τους πελάτες της.
Το κοίτασμα Karish North ανακαλύφθηκε από την Energean τον Απρίλιο του 2019, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους πραγματοποιήθηκε επιτυχής επιβεβαιωτική γέωτρηση. H Energean έλαβε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος τον Ιανουάριο του 2021 και μέσα σε τρία χρόνια το Karish North έφθασε στην παραγωγή.
Επιπλέον, η Energean ενημέρωσε ότι συνήψε με την Eshkol Energies Generation LTD, η πλειοψηφία της οποίας ανήκει στην Dalia Power Energies LTD, ένα νέο συμβόλαιο πώλησης φυσικού αερίου, που προβλέπει αρχικά την προμήθεια προς τον πελάτη 0,6 bcm ετησίως, με αύξηση της ποσότητας στο 1 bcm ετησίως από το 2032 και μετά.
Το συμβόλαιο έχει διάρκεια 15 ετών, για προμήθεια περί τα 12 bcm συνολικά και διασφαλίζει έσοδα της τάξης των 2 δισεκ. δολαρίων κατά τη διάρκειά του. Πλέον, η Energean προμηθεύει με φυσικό αέριο και τους τέσσερις σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού που ιδιωτικοποιήθηκαν από την Israel Electric Corporation, δηλαδή τους Ramat Hovav, Alon Tavor, East Hagit και Eshkol.
Ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε: «H Energean πέτυχε ένα ακόμη ορόσημο, φέρνοντας στην παραγωγή την 4η γεώτρησή μας στο Karish North, σε μια εξέλιξη που μάς δίνει επιχειρησιακή ευελιξία και μάς επιτρέπει να αξιοποιήσουμε τη μέγιστη δυναμικότητα του FPSO “Energean Power”».
Πηγή: Φιλελεύθερος