Η Τουρκία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει τρεις κρίσιμες έρευνες υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων.
Εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές για τις ενεργειακές της ανάγκες, η Τουρκία έχει εντείνει τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο όλα αυτά τα χρόνια.«Θα πραγματοποιήσουμε εξερευνήσεις σε τρεις πολύ σημαντικές τοποθεσίες στη Μαύρη Θάλασσα εντός του 2024», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μπαϊρακτάρ σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.
Αναπτύσσει το κοίτασμα φυσικού αερίου 710 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) στη Μαύρη Θάλασσα, το οποίο ανακαλύφθηκε σταδιακά τον Αύγουστο του 2020. Τον Απρίλιο του 2023, άρχισε να αντλεί φυσικό αέριο από το κοίτασμα Sakarya στο εθνικό δίκτυο μέσω ενός αγωγού που συνδέεται με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Φυσικού Αερίου Filyos. Η Τουρκία θα καλύψει περίπου το 30% των ετήσιων αναγκών της σε φυσικό αέριο μόλις η Μαύρη Θάλασσα φτάσει στη συνολική χωρητικότητα.
Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η εξερεύνηση εγχώριων πόρων για τη μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές ενέργειας. "Πρέπει να εξερευνήσουμε και να παράγουμε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Εάν έχετε ορυχεία, χρυσό, χαλκό και ψευδάργυρο, πρέπει να τα εξερευνήσουμε και να τα παράγουμε. Ένας από τους στόχους στο όραμα του 2053 που παρουσίασε ο Πρόεδρός μας είναι να τερματίσει την ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας. Αυτός είναι ένας τόσο μεγάλος στόχος που θα επηρεάσει το πρόσωπο της Τουρκίας και το μέλλον όλων μας», σημείωσε ο υπουργός.
Ο Μπαϊρακτάρ είπε ότι είναι επίσης αισιόδοξοι για τις ασκήσεις εξερεύνησης στην περιοχή Γκαμπάρ στο νοτιοανατολικό Σιρνάκ και τη γειτονική επαρχία Χακάρι. «Από όλα αυτά, σίγουρα πιστεύουμε ότι θα ανακοινώσουμε νέες ανακαλύψεις», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος. Περίπου 3,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που ισοδυναμεί με τις ανάγκες 1,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών σε φυσικό αέριο, έχουν καταναλωθεί από το κοίτασμα Sakarya μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ. Η εισροή φυσικού αερίου στο δίκτυο φυσικού αερίου της Τουρκίας ανήλθε συνολικά σε 51,48 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2023, σημειώνοντας μείωση 8% από έτος σε έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Το 2022, περίπου 56,01 bcm φυσικού αερίου μεταφέρθηκαν μέσω του τουρκικού συστήματος φυσικού αερίου, με συνολική κατανάλωση 53,52 bcm. Η πτώση του επιπέδου εισροής συνδέθηκε με θερμότερες από τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες για τους χειμερινούς μήνες, οδηγώντας σε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Μπορεί να υπάρχει χάσμα έως και 5% μεταξύ της συνολικής κατανάλωσης και της ποσότητας εισροής στην Τουρκία, η οποία εξάγει επίσης φυσικό αέριο.
Η Τουρκία έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την επέκταση και την ενίσχυση των υποδομών και του δικτύου φυσικού αερίου της. Προσπαθεί επίσης να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να εξασφαλίσει ένα καθαρότερο ενεργειακό μέλλον. Ο Μπαϊρακτάρ ανέφερε επίσης τη συνεχιζόμενη κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στην επαρχία Μερσίνας στη νότια ακτογραμμή της Μεσογείου. Ο απώτερος στόχος της χώρας είναι να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την πυρηνική ενέργεια στα 20 γιγαβάτ, σχεδόν τέσσερις φορές από ό,τι θα μπορούσε να παράγει το εργοστάσιο στο Akkuyu. Η Τουρκία έχει συνομιλίες με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για την κατασκευή ενός δεύτερου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην πόλη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας.