Μενού Ροή
yperaktia aiolika- wind park
Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά στις λίμνες της Τουρκίας - Χωρητικότητα "μαμούθ"

Μία νέα σελίδα ανοίγεται στον ενεργειακό χάρτη της Τουρκίας. Άμεσα πρόκειται να ψηφιστεί πρόταση για άνοιγμα λιμνών, δεξαμενών και θαλασσών για έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε το νομοσχέδιο που αλλάζει το τοπίο στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας. Η νομοθεσία, που καλύπτει μια σειρά ενεργειακών τομέων, στοχεύει ιδιαίτερα στη ρύθμιση των πλωτών φωτοβολταϊκών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της βιομηχανίας, η κάλυψη του 1/10 των εγχώριων λιμνών μπορεί να προσθέσει μια εκπληκτική χωρητικότητα 80 GW. Οι επενδυτές θα μπορούν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε θάλασσες, ταμιευτήρες και φυσικές λίμνες που ορίζονται στο πλαίσιο του μηχανισμού Περιοχής Ανανεώσιμων Πόρων Ενέργειας (YEKA) για δημοπρασίες για συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs), χωρίς να απαιτούνται σχέδια ζωνών. Η πρόταση εξαιρεί τις θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται από τον νόμο περί παράκτιων υδάτων και τις λίμνες που χρησιμοποιούνται ως πηγές πόσιμου νερού.

Οι αρχές επέλεξαν νωρίτερα τις τέσσερις πρώτες θαλάσσιες ζώνες YEKA για υπεράκτια αιολική ενέργεια.
 

Η λίμνη Βαν


Τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι το νομοσχέδιο τέθηκε σε εφαρμογή ειδικά για να καταστεί δυνατή η εγκατάσταση πλωτών ηλιακών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Βαν, τη μεγαλύτερη λίμνη της Τουρκίας. Ανώνυμες πηγές ισχυρίστηκαν ότι η κίνηση στοχεύει στη διευκόλυνση επενδύσεων από αραβικές χώρες.
Η επιφάνεια της λίμνης Βαν βρίσκεται στα 1.640 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα ηλιακά πάνελ θερμαίνονται πιο γρήγορα σε χαμηλότερα υψόμετρα, γεγονός που επηρεάζει την απόδοση.

Οι επενδυτές θα χρειαστούν άδεια χρήσης νερού σύμφωνα με το Νόμο για την Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας. Επίσης, σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής σε λίμνες μπορούν να ιδρυθούν για αρδευτικούς σκοπούς από τη Γενική Διεύθυνση Κρατικών Υδραυλικών Έργων (DSI) και τα αρδευτικά σωματεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφίσει η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (GENSED) Χακάν Ερκάν είπε στο κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο Anadolu ότι μπορούν να προστεθούν 80 GW στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας καλύπτοντας το 10% όλων των διαθέσιμων λιμνών και με πλωτούς ηλιακούς συλλέκτες, πλωτοβολταϊκά. Εκτίμησε το κόστος σε 700.000 USD ανά MW και σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μερικά πιλοτικά έργα στην Τουρκία.

Συγκριτικά, η συνολική ηλεκτρική ισχύς έφτασε σχεδόν τα 107 GW στο τέλος του περασμένου έτους, εκ των οποίων η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε το 10,6%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας