Μενού Ροή
Ελληνικό πετρέλαιο και στην Σερβία, μετά την κίνηση ματ Σιάμισιη με τη Βόρεια Μακεδονία

Στις 23 Νοεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης προανήγγειλε την επαναλειτουργία του πετρελαιαγωγού Θεσσαλονίκης – Σκοπίων, μετά από σχετική άδεια που έδωσε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Βόρειας Μακεδονίας. Τέσσερις περίπου μήνες μετά, ο αγωγός αποκτά άλλη διάσταση, η Σερβία μελετά την σύνδεσή της με τον εν λόγω αγωγό, αυξάνοντας την στρατηγική σημασία της κίνησης.

Σύμφωνα με τη υπουργό Εξόρυξης και Ενέργειας της Σερβίας Dubravka Đedović Handanović, η Σερβία εργάζεται για τη διαφοροποίηση των προμηθειών πετρελαίου της, καθώς η μόνη διαδρομή αυτή τη στιγμή είναι ο πετρελαιαγωγός Adria ή JANAF.

Μέχρι το 2027, η Σερβία και η Ουγγαρία θα κατασκευάσουν έναν κοινό αγωγό πετρελαίου μήκους 128 χιλιομέτρων, ο οποίος θα αυξήσει περαιτέρω την ασφάλεια του εφοδιασμού στα διυλιστήρια και την αγορά της Σερβίας, είπε, προσθέτοντας ότι η χώρα εξετάζει επίσης μια σύνδεση με πηγές πετρελαίου στην Ελλάδα, μέσω του αγωγού Βόρειας Μακεδονίας.

Ο ίδιος ο κ. Σιάμισιης είχε επισημάνει τον Νοέμβριο, προαναγγέλλοντας την εξέλιξη, ότι η λειτουργία του εν λόγω αγωγού «θα προσφέρει μεγάλα οφέλη και στις δύο πλευρές, ενώ θα συμβάλει σημαντικά και στην ενεργειακή ασφάλεια των Βαλκανίων». Όχι μόνο δηλαδή της Βόρειας Μακεδονίας. Είχε προσθέσει, μάλιστα ότι «ταυτόχρονα, θα δοθεί στη γείτονα χώρα η δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κόμβο (interconnected energy hub) για κοντινούς προορισμούς, κάτι που θα αναβαθμίσει τη θέση και τον ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή».

Οι εργασίες συντήρησης του αγωγού που έγιναν από την ελληνική εταιρεία, επεκτείνει την ωφέλιμη διάρκεια ζωής του έργου μέχρι τον Ιούνιο του 2051.

Ο αγωγός θα μεταφέρει αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου. Συγκεκριμένα, μπορεί να μεταφέρει 2,5 εκατ. τόνους αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου (ντίζελ, κηροζίνη και βενζίνη) ετησίως. Στη φάση της επικείμενης λειτουργίας του θα μεταφέρει ντίζελ κίνησης.

Και φυσικό αέριο

Η Υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, μετά τις διαβουλεύσεις που είχε την Δευτέρα, με την ελληνική αποστολή παρουσία του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι, προανήγγειλε και σημαντικές εξελίξεις στις διασυνδέσεις φυσικού αερίου με επίκεντρο ξανά την Ελλάδα.

Όπως είπε η ολοκλήρωση μιας διασύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία στα τέλη του περασμένου έτους παρείχε στη Σερβία σύνδεση με πηγές φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας, αλλά και με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθιστώντας την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Η Σερβία έχει ήδη συμφωνήσει παραδόσεις 300 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τον τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, μόλις η εγκατάσταση τεθεί σε πλήρη λειτουργία, κάτι που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε η Handanović στο επιχειρηματικό φόρουμ Σερβίας-Ελλάδας στο Βελιγράδι.

Η Σερβία έχει επίσης συμφωνήσει προμήθειες έως και 400 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν έως το 2026, ποσότητα που μπορεί να τριπλασιαστεί μετά τη λήξη της συμφωνίας, υπενθύμισε ο Đedović Handanović, σύμφωνα με δελτίο τύπου του Υπουργείου Μεταλλείων και Ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά άλλες διασυνδέσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, ενώ σχεδιάζονται δύο ακόμη νέοι αγωγοί, με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία, οι οποίοι θα ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της έκθεσης EXPO 2027 στο Βελιγράδι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας