Μενού Ροή
Ποσό ρεαλιστικές είναι οι γεωτρήσεις στην Κρήτη το 2026 - Το σήμα Σδούκου και ο χρησμός Σιάμισιη

Την αισιοδοξία ότι εντός του 2026 θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οι πρώτες γεωτρήσεις από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο, εξέφρασε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.


Ειδικότερα η κυρία Σδούκου αναφέρθηκε στην εξέλιξη του πλάνου εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στις παραχωρημένες περιοχές και πλέον τρέχει η διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων. «Ποτέ στην μεταπολεμική Ελλάδα δεν είχαμε τόσες δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες» σημείωσε χαρακτηριστικά. ‘Όπως είπε, αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων «θέλω να πιστεύω θα είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην λήψη απόφασης ερευνητικών γεωτρήσεων το 2025, με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026». Παράλληλα, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το πλάνο των γεωτρήσεων, βρίσκεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και επιδιώκει να τις διευκολύνει στις αδειοδοτήσεις και σχετικές διαδικασίες. «Παραμένω πάντα αισιόδοξη και επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μία δέσμευση και ένα στρατηγικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα βασική πύλη και διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας προς την Ευρώπη» κατέληξε.


Αυτή άλλωστε είναι μία κρίσιμη περίοδος, αφού εκκρεμεί η απόφαση για το εάν θα μπουν γεωτρύπανα στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης για να επιβεβαιώσουν εάν πράγματι οι ενδείξεις για δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου είναι ικανές να καταστήσουν τη χώρα παραγωγό και εξαγωγέα. Οι γεωλόγοι της ExxonMobil, έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση και των τελευταίων τρισδιάστατων δεδομένων που συνέλεξε το ερευνητικό σκάφος στις περιοχές νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης. Αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η ανάλυση των δεδομένων μέσα στους επόμενους μήνες, η κοινοπραξία των ΕxxonMobil – HELLENiQ ENERGY θα λάβει οριστικές αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει ή όχι σε ερευνητική γεώτρηση.
 

Η λήψη της απόφασης
 

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιη, η λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης για διερευνητική γεώτρηση στα θαλάσσια οικόπεδα όπου παραχωρησιούχος είναι η Helleniq Energy απέχει 12-18 μήνες από σήμερα και εφόσον αυτή ληφθεί -και τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά- το επόμενο βήμα που είναι η απόφαση για εμπορική εκμετάλλευση απέχει τουλάχιστον κάποιους μήνες από τη γεώτρηση. "Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι διαδικασία που έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα, απαιτείται υπομονή και να διατηρούμε χαμηλούς τόνους" τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, προσδιορίζοντας τις όποιες εξελίξεις στα δυο θαλάσσια μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης από την άνοιξη έως το τέλος του 2025 και την λήψη απόφασης για εμπορική εκμετάλλευση το νωρίτερο εντός του 2026.
 

Οι πρώτες πληροφορίες


Εφόσον ανάψει το πράσινο φως, θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα η πρώτη ερευνητική γεώτρηση σε πολύ μεγάλο βάθος νερού και σε εξαιρετικά μεγάλη απόσταση από τις ακτές. Προϋπόθεση για αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι να μην υπάρξει κάποια προσφυγή και δικαστική προστριβή.
Τα οικόπεδα στις δύο περιοχές της Κρήτης εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη που φτάνουν τα 2.000 ή ακόμα και τα 3.000 μέτρα και το κόστος ανά ερευνητική γεώτρηση κυμαίνεται μεταξύ 100 και 150 εκατ. δολαρίων. Οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα δοθεί το ανάλογο σήμα και στις περιοχές του Ιονίου, όπου έχουν ολοκληρωθεί οι σεισμογραφικές έρευνες από τις μισθώτριες εταιρείες (Energean και HELLENiQ ENERGY). Παλαιότερες γεωλογικές μελέτες μάλιστα της ΕΔΕΥΕΠ αναφέρονται σε ενδείξεις για την ύπαρξη δυνητικών αποθεμάτων φυσικού αερίου της τάξης των 90 τρισ. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Πρόκειται για ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, ενώ η δυνητική αξία των συνολικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου της χώρας εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας