Μενού Ροή
Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στα πράσινα PPA - Ποιοι παίκτες κυριαρχούν στην αγορά

«Ελληνικής προέλευσης» ήταν το μεγαλύτερο PPA (μακροχρόνια σύμβαση προμήθειας ηλεκτρισμού) που υπεγράφη στην Ευρώπη τον Μάρτιο. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Pexapark, το «χρυσό μετάλλιο» κατέκτησε η σύμβαση μεταξύ της MYTILINEOS και της εταιρείας Καράτζης, με την οποία η πρώτη δέσμευσε 210 ΜW από φωτοβολταϊκό πάρκο της δεύτερης, συνολικής ισχύος 262 MW. Το άλλο μεγάλο ορόσημο για την ελληνική αγορά PPA το μήνα που πέρασε ήταν η υπογραφή του πρώτου PPA με offtaker εταιρεία του δημοσίου τομέα, μεταξύ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και της ΕΥΔΑΠ.

Μετά το deal MYTILINEOS- Καράτζης, τα δυο μεγαλύτερα PPA στην Ευρώπη υπέγραψε η ισπανική Iberdrola, το πρώτο ισχύος 197 MW με την εταιρεία σουπερμάρκετ Alcampo και το δεύτερο (159 MW) με την Amazon, μέσω του οποίου ο αμερικανικός κολοσσός «κλειδώνει» μέρος της παραγωγής του δεύτερου μεγαλύτερου offshore αιολικού πάρκου στον κόσμο, του East Anglia THREE στη Μεγάλη Βρετανία. 
Τον Μάρτιο εξάλλου ανεστράφη η πολύμηνη πτωτική τάση των τιμών των PPA, που κρατούσε από τον Αύγουστο του 2023, καθώς ο  ευρωπαϊκός δείκτης της «έδειξε» μηνιαία  αύξηση της τάξης του 9,8%, στα 47,4 ευρώ/MWh από 43,2 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο.  Η αύξηση των τιμών, πάντως, δεν συνοδεύθηκε από αύξηση των υπογεγραμμένων deals, ούτε από πλευράς αριθμών, ούτε από πλευράς εγκατεστημένης ισχύος. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο υπεγράφησαν 18 PPA που «σωρεύουν» δυναμικότητα 718 MW, έναντι 54 deals τον Φεβρουάριο (μήνα κατά τον οποίο είχε καταγραφεί ασυνήθιστα υψηλή κινητικότητα),  συνολικής δυναμικότητας άνω των 3 GW. Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν όλα τα PPA του Μαρτίου είναι εταιρικά, κάτι που σημαίνει ότι η ζήτηση από επιχειρήσεις είναι η βασική κινητήρια δύναμη της αγοράς στο τρέχον περιβάλλον, με τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν τα PPA ως ευκαιρία για να «κλειδώσουν» χαμηλές τιμές για τον ηλεκτρισμό που προμηθεύονται σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η ελληνική αγορά 

Όπως επισημαίνει η Pexapark, η «σκακιέρα» των PPA στην Ελλάδα κυριαρχείται από λίγους παίκτες τόσο από την πλευρά των αγοραστών όσο και από αυτή των πωλητών, με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να δεσπόζουν στην πλευρά των offtakers. Μέχρι στιγμής η MYTILINEOS καταγράφεται ως ο πλέον δραστήριος παίκτης στην εγχώρια αγορά, με το deal με την Καράτζης να αυξάνει την «πράσινη» ενέργεια που έχει προμηθευτεί μέσω PPA στα 488 MW.  Περαιτέρω ώθηση στην ελληνική αγορά PPA αναμένεται να δώσει η Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θα καθοριστούν τα projects που έχουν συνάψει PPA με ενεργοβόρες βιομηχανίες και θα λάβουν κατά απόλυτη προτεραιότητα όρους σύνδεσης στο δίκτυο ηλεκτρισμού. Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έληξε στις 19 Απριλίου και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε φέρεται να είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τον ηλεκτρικό χώρο που θα δεσμευθεί τελικά και ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 1,5 GW. Σε αυτή την «περίμετρο»  εκτιμάται ότι θα συμπεριληφθούν τα PPA που έχει υπογράψει η ΔΕΗ με ΤΙΤΑΝ και Βιοχάλκο, PPA των MYTILINEOS και Helleniq Energy για δική τους κατανάλωση, της ΑΓΕΤ και της Χαλυβουργίας Ελλάδος 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας