Δεν υπάρχουν «άμεσα πλάνα» για νέο placement στη Helleniq Energy (μετά την πώληση του 11% των μετοχών από ΤΑΙΠΕΔ και τον Όμιλο Λάτση προς 235 εκατομμύρια ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο), ξεκαθαρίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Bloomberg, ενώ ταυτόχρονα δηλώνει ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει το 34% των μετοχών της ΔΕΗ.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανάκαμψη της εταιρείας», επισημαίνει για τη ΔΕΗ ο πρωθυπουργός, ο οποίος προαναγγέλλει περαιτέρω μείωση του ποσοστού (18%) που κατέχει το Δημόσιο στην Εθνική Τράπεζα «το φθινόπωρο, ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά» καθώς και πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δις ευρώ που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης το 2010.
Η κίνηση αυτή καλύπτει αποπληρωμές δανείων από το 2026 έως το 2028 και είναι η τρίτη φορά που η Ελλάδα αποπληρώνει δάνεια της περιόδου των προγραμμάτων σταθεροποίησης, εκπέμποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μήνυμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές για τη συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Τμήμα των 8 δις ευρώ -στα 5 δις ευρώ το υπολογίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- θα προέλθει από το περίφημο «μαξιλάρι» που δημιουργήθηκε την περίοδο των μνημονίων.
«Υπάρχει όρεξη στην αγορά για τα ελληνικά assets»
«Πραγματικά κάναμε πολλά από τότε που επανεκλεγήκαμε» πέρυσι, δηλώνει σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «όσον αφορά την παρουσία μας στην αγορά, μάλλον ξεπεράσαμε τις προσδοκίες».
Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι «υπάρχει πραγματική όρεξη στην αγορά για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η αγορά φαίνεται να πιστεύει το αφήγημά μας για τους μακροπρόθεσμους στόχους μας, όπως επίσης να πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι σταθερή και είναι εδώ για να μείνει μακροπρόθεσμα».
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιοποιεί το θετικό μομέντουμ στην αγορά για να προχωρήσει ιδιωτικοποιήσεις, επισημαίνει το πρακτορείο και αναδεικνύει την αποεπένδυση του Δημοσίου από τις τρεις εκ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Eurobank, Alpha και Piraeus, ενώ για την Εθνική ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει νέα κίνηση το φθινόπωρο -ανάλογα με τις συνθήκες στην αγορά- για το εναπομείναν 18% των μετοχών, χωρίς, πάντως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Επενδύσεις
Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg και στον δημοσιογράφο Tom Mackenzie, ο πρωθυπουργός κατατάσσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) στους τομείς της ελληνικής οικονομίας που προσελκύουν επενδύσεις απ’ όλο τον πλανήτη.
«Η ελληνική οικονομία είναι καλά διαφοροποιημένη, ικανή να επιτυγχάνει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω της ενθάρρυνσης σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Δεν πρόκειται μόνο για ευρωπαϊκά χρήματα, αλλά για επενδύσεις από όλο τον κόσμο: από τον τομέα του τουρισμού μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -όπου είμαστε πλέον ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στον κόσμο-, τα logistics, τις υποδομές, την υψηλή τεχνολογία, όπου η Ελλάδα αναπτύσσει ένα ανθηρό οικοσύστημα εταιρειών υψηλής τεχνολογίας», υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «χρειάζεται να διοχετεύσουμε περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγικότητα, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε είναι βιώσιμη, είναι φιλική προς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι επενδύσεις που ενθαρρύνουμε τώρα στον τουρισμό έχουν ως γνώμονα τη βιωσιμότητα. Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε την υπέροχη χώρα μας στην αναζήτηση της ανάπτυξης», σημειώνει και προσθέτει:
«Άρα, από την άποψη αυτή, πολλές από τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε, από τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης, μέχρι ζητήματα που αφορούν στις ενεργητικές πολιτικές στην αγορά εργασίας, αποβλέπουν στην αλλαγή του μείγματος της ελληνικής οικονομίας, ώστε να διασφαλίσουμε την προσαρμογή σε έναν κόσμο με πολύ περισσότερες προκλήσεις. Αυτή είναι ουσιαστικά η πρόκληση της δεύτερης θητείας μας.
Δεν πρόκειται μόνο για τους αριθμούς ανάπτυξης, αλλά για τη μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των μισθών. Αυτά είναι τα μεγάλα στοιχήματα, αυτά είναι τα πράγματα που ο κόσμος θα προσέξει πραγματικά, διότι το μέγεθος της μακροοικονομικής ανάπτυξης δεν είναι αντιπροσωπευτικό της συνολικής εικόνας, αν δεν αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί και αν δεν μειωθεί η ανεργία».